Spory o podobu americké imigrační politiky blokují vojenskou pomoc Ukrajině za desítky miliard

Události: Americké jednání o pomoci Ukrajině (zdroj: ČT24)

Bílý dům poslal Ukrajině poslední letošní balík vojenské pomoci – další munici za 250 milionů dolarů. Jde o protiletecké a protitankové rakety i dělostřelecké granáty. V Kongresu ale uvízla pomoc za dalších 60 miliard. Její schválení republikáni podmiňují zásadním zpřísněním ochrany hranice s Mexikem.

Americká pohraniční stráž je na pokraji sil, za den zadrží i deset tisíc migrantů. Úřady tak musí dočasně zavírat přechody s Mexikem. Škodí to i přeshraničnímu obchodu.

Pohraniční bariéra s ostnatým drátem dělí migranty od jejich pokusu dostat se do USA. Jak vidí celý svět, Spojené státy na jejich příchod v takovém množství nejsou dostatečně připravené. Na řešení se politici zatím shodnout nedokázali.

Rukojmím po desetiletí neřešené americké migrační politiky se stala Ukrajina. Bidenova administrativa nedokázala v Kongresu do Vánoc prosadit životně důležitý balík pomoci za 60 miliard dolarů. Kompromis na přitvrzení imigrační politiky výměnou za pomoc Ukrajině je přesto pořád daleko. I když lídři v Senátu ujišťují, že vnímají, jak je situace vážná.

„Dějiny nás budou hodnotit, pokud nepodpoříme našeho spojence Ukrajinu, bude se to vnímat jako negativní obrat pro USA a západní svět,“ řekl vůdce senátní demokratické většiny Chuck Schumer.

„Myslím, že jde o nejnebezpečnější období od pádu berlínské zdi. Máte první pozemní válku v Evropě od konce druhou světové války,“ uvedl lídr republikánské menšiny Mitch McConnell.

Ukrajina tak musí doufat, že americká pomoc přijde aspoň na počátku nového roku. Republikáni ji nepřestanou blokovat, dokud Bílý dům neodsouhlasí významné zpřísnění ochrany hranic.