Spojené státy zasáhly skladiště využívaná íránskými revolučními gardami v Sýrii

Americká armáda provedla údery na dvě zařízení ve východní Sýrii, která využívají íránské revoluční gardy a na ně napojené skupiny. V noci na pátek to oznámil Pentagon. Šlo podle něj o reakci Spojených států na řadu nedávných útoků proti americkým ozbrojeným silám v Iráku a Sýrii. Údery nařídil prezident Joe Biden.

Spojené státy provedly údery zhruba ve 4:30 syrského času (3:30 SELČ) pomocí dvou letounů F-16 poblíž města Búkamál u hranic s Irákem, napsala agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaného amerického činitele. Nálety podle něj zasáhly skladiště zbraní a munice, které používají íránské revoluční gardy a jimi podporované milice. Zatím není jasné, zda si útok vyžádal oběti na životech.

„Tyto přesné sebeobranné údery jsou odpovědí na sérii pokračujících a většinou neúspěšných útoků na americký personál v Iráku a Sýrii ze strany Íránem podporovaných ozbrojených skupin, které začaly 17. října,“ uvedl v prohlášení americký ministr obrany Lloyd Austin.

Američtí vojáci a jejich partneři v Iráku a Sýrii se podle Pentagonu za posledních deset dní stali terčem nejméně devatenácti útoků Íránem podporovaných skupin. Dříve americké ministerstvo obrany informovalo o šestnácti útocích, podle agentury AP tři přibyly ve čtvrtek.

V důsledku těchto útoků zemřel jeden americký občan na srdeční příhodu, zatímco se ukrýval, sdělil Austin a poznamenal, že dalších jednadvacet členů amerického personálu utrpělo lehká zranění a všichni se už vrátili do služby. „Prezident… nařídil nynější akci, aby dal jasně najevo, že Spojené státy nebudou tolerovat takové útoky a budou bránit sebe, svůj personál a své zájmy,“ stojí v prohlášení.

Americký útok nesouvisí s Izraelem

Austin dále uvedl, že americké údery v Sýrii jsou oddělené od současné války mezi Izraelem a teroristickým hnutím Hamás. „Nepředstavují změnu našeho přístupu ke konfliktu mezi Izraelem a Hamásem,“ dodal americký ministr obrany, podle něhož Spojené státy nemají v úmyslu a nepřejí si zapojit se do dalších bojů.

Pokud ale budou útoky na americké vojáky v regionu pokračovat, USA podle ministra „nebudou váhat s přijetím dalších nezbytných opatření na ochranu svých lidí“.

Mluvčí Pentagonu Pat Ryder ve čtvrtek oznámil, že USA posílají na Blízký východ až devět set vojáků, kteří budou mít za úkol podpořit ochranu amerického vojenského personálu v regionu, do Izraele USA jednotky neposílají. S vojáky podle Rydera na Blízký východ míří protiraketové obranné systémy THAAD a systémy Patriot a Avenger. USA v rámci posílení své obrany a na podporu Izraele dříve vyslaly do východního Středomoří dvě námořní skupiny s letadlovými loděmi.

USA v minulosti občas v regionu provedly odvetné údery proti silám podporovaným Íránem poté, co ony zaútočily na americké síly, poznamenala agentura Reuters. V březnu provedla americká armáda v Sýrii několik leteckých útoků proti skupinám napojených na Írán, které obviňovala z útoku dronem, při němž zemřel jeden člověk pracující pro Američany.