Španělský premiér slíbil zrušit prostituci, nechce dál sledovat zotročování žen

Horizont ČT24: Sánchez chce zrušit prostituci (zdroj: ČT24)

Každý třetí muž ve Španělsku podle průzkumů využil prostituce. Vláda teď takzvané nejstarší řemeslo po více než čtvrtstoletí zřejmě postaví mimo zákon. Prostituce není ve Španělsku od roku 1995 nijak regulovaná. Premiér Pedro Sánchez tvrdí, že už dál nemůže mlčky sledovat zotročování žen a s kuplířstvím hodlá skoncovat. Země je branou Latinské Ameriky do Evropy – včetně navázané kriminality a obchodu s dívkami.

Španělský premiér Pedro Sánchez se odhodlal k radikálnímu kroku. Slíbil, že ve Španělsku zcela vymýtí prostituci. Ta podle něj totiž zotročuje ženy.

„Dosáhneme pokroku zrušením prostituce, která zotročuje ženy v naší zemi,“ řekl při závěrečném projevu na sjezdu španělské socialistické strany (PSOE). Sjezd socialistů už v sobotu schválil požadavek, aby strana předložila návrh zákona, který prostituci zakáže. Podle stanice TVE má návrh na zákaz prostituce mezi španělskými socialisty velkou podporu.

Vládnoucí socialisté chtějí vedle prostitutek a prostředníků trestat i poptávku – tedy klienty. Už v roce 2019 to slibovali před volbami. Prostituce je dle nich jeden z nejkrutějších aspektů feminizace chudoby a jedna z nejhorších forem násilí na ženách.

Třetí na světě

Konkrétní zákon ale dosud chyběl. Španělsko je po Thajsku a Portoriku třetím největším centrem komerčního sexu. Zákon mluví jasně: kdo nabízí sex z vlastní vůle, bez nátlaku a mimo veřejná místa – ten může.

„Prostituce přináší větší příjem než jiné činnosti. Pokud tvrdíte, že dostupnou možností je práce uklízečky, pomocnice v domácnosti nebo péče o seniory, na podporu rodiny to nestačí,“ hájí toto zaměstnání sexuální pracovnice a aktivistka Carolina Hernandezová.

Cokoliv nad běžnou nabídku styku – tedy kuplířství a kriminalita – už je mimo zákon. V zemi je odhadem 300 tisíc prostitutek. Ještě v 80. letech byly hlavně ze Španělska, dnes jsou spíše z Latinské Ameriky. Téma proto souvisí vedle zneužívání chudoby i s debatou o nelegální migraci. Aktivisté ale varují vládu, že už tak nebezpečné odvětví bude s přesunem mimo zákon ještě rizikovější.

„Není příliš levicové odebrat práci třem stům tisícům pracujících žen, většinou migrantek. Pouze práva mohou zastavit vykořisťování, nikoliv více razií a policistů,“ uvedl Výbor na podporu sexuálních pracovnic.

Obchod se sexem v zemi vydělává každý den v přepočtu až 180 milionů korun. Většina prostitutek podle policie nepracuje svobodně. Když v roce 2017 stát při zátazích proti mafii odhalil 13 tisíc žen, čtyři z pěti nabízely tělo proti své vůli.