Slovensko zavede kontroly na hranicích s Maďarskem

Slovensko od čtvrtka na deset dnů zavede kvůli nelegální migraci kontroly na hranicích s Maďarskem, rozhodla vláda v Bratislavě. Slovenský premiér Ľudovít Ódor řekl, že kontroly budou namátkové. Podobný krok vůči Slovensku v úterý ohlásily Česká republika, Polsko a Rakousko. Podle Ódora však tato opatření velký výsledek pro Evropu mít nebudou.

Podle vládního materiálu budou kontroly vykonávány na těch úsecích 655 kilometrů dlouhé slovensko-maďarské hranice, kde existuje riziko jejího nelegálního překračování. Cílem je co nejméně omezit plynulost přeshraničního provozu.

„Není to odveta. Nikdo nechce mít ‚černého Petra‘. V konečném důsledku to situaci neřeší. Občany zatížíme dalšími prostředky prostřednictvím rozpočtu a jejich drahocenný čas bude plýtván na hraničních přechodech,“ řekl Ódor k zavedení hraničních kontrol.

Slovenské ministerstvo vnitra nepočítá se zpřísněním režimu na takzvané zelené hranici. Náklady na kontroly na hraničních přechodech vyčíslilo na čtyři miliony eur (98 milionů korun) měsíčně.

Podle Ódora Slovensko hranici s Maďarskem nedokáže hermeticky uzavřít. „Že bychom my zastavili tok migrantů, to ne. To zastaví pravděpodobně až počasí. Nebo pokud Evropská komise či Maďarsko bude umět ochránit schengenskou hranici,“ poznamenal Ódor. Dodal, že bez rozhodnutí sousedních zemí by Slovensko kontroly nezavedlo.

Dominový efekt kontrol

Slovensko je pro migranty tranzitní zemí při jejich snaze dostat se do západní Evropy. Na Slovensko běženci v nynější migrační vlně vstupují obvykle právě z Maďarska, které rovněž leží na takzvané západobalkánské migrační trase.

V úterý Česko, Polsko a následně i Rakousko oznámily, že od středy zavedou dočasné kontroly na hranicích se Slovenskem; všechny tyto čtyři země stejně jako Maďarsko patří do schengenského prostoru volného pohybu osob.

Slovenské dopravní servisy ve středu dopoledne nehlásily zdržení na hraničních přechodech do Česka, Polska a Rakouska. Podle slovenských médií polské úřady některé přechody se Slovenskem uzavřely pro motorová vozidla a zakázaly také přecházet hranici i turistům ve Vysokých Tatrách.

Během první noci po zavedení namátkových kontrol zadržela česká policie na hranici se Slovenskem pět desítek migrantů, kteří se pokusili do země vstoupit nelegálně.

Výrazný nárůst migrace

Podle slovenského ministerstva vnitra je Slovensko v povědomí většiny migrantů vnímáno jako první bezpečná země, ze které jim nehrozí vytlačení mimo schengenský prostor.

Slovensko za první tři čtvrtletí letošního roku zaznamenalo téměř čtyřicet tisíc migrantů, kteří do země vstoupili nelegálně. Oproti stejnému období loňska to představuje jedenáctinásobný nárůst. Jen za samotné září slovenské úřady zaznamenaly více těchto běženců než za celý rok 2022.

Předseda slovenské strany Smer–SD Robert Fico, který po vítězství své strany v sobotních parlamentních volbách dostal pověření k vytvoření nové vlády, už v úterý řekl, že od úřednického kabinetu premiéra Ľudovíta Ódora očekává rozhodnutí o zavedení hraničních kontrol na slovensko-maďarských hranicích. Fico téma migrace využíval ve volební kampani a po volbách pak uvedl, že k řešení je třeba použít sílu.