Slovensko se postavilo komunismu i mečiarismu a zvládne to i nyní, říká Kňažko o sobotních volbách

Interview ČT24: Milan Kňažko (zdroj: ČT24)

„Trochu mi to připomíná rok 1998, kdy jsme se postavili proti mečiarismu,“ říká o situaci před sobotními parlamentními volbami na Slovensku herec a bývalý politik Milan Kňažko. Očekává propad vládního Smeru-SD a vítězství stran, které označil za demokratické. Hovořil také o popularitě extremistických Kotlebovců, kterou připisuje selhání současné vlády.

„Dvanáct let vlády jedné strany je moc. Obzvlášť, když jde o stranu, která má autokratické tendence a způsoby,“ prohlásil Kňažko na adresu Smeru. Změna je ostatně podle něj jednou z hlavních hodnot demokracie.

Smer kritizoval mimo jiné kvůli tomu, že není tím, za co se vydává. „To není sociální demokracie, je to obchodní společnost, která se zařadila do socialistického bloku a obohacuje se na úkor náš všech. Jmenuje se to unesený stát,“ řekl s odkazem na „neskutečná propojení mezi prokuraturou, policií, mafií a členy vlády a strany“.

Připomněl, že vztahy podsvětí s politikou a justicí vyplouvající na povrch především při soudním projednávání kauz Mariana Kočnera mohou být jen špičkou ledovce. „Nevíme, kolik takových Kočnerů ještě ovlivňuje a koho.“

Lidé jsou podle něj kvůli tomu zmobilizovaní, proto Kňažko předpokládá vysokou volební účast. Věří, že „demokratická“ část politických stran zvítězí nad tou „autokratickou a extremistickou“. Slovensko se podle něj v krizových situacích let 1989 a 1998 dokázalo otřepat a postavit na pravou stranu, což se stane i teď.

Fašisté a populisté?

Jedním z důsledků naštvanosti Slováků na vládu Smeru je podle Kňažka i popularita strany Kotlebovci – Ľudová strana naše Slovensko. Ta využívá symboliku fašistického slovenského státu a navrhuje radikální reformu společenského uspořádání na křesťanských a národních základech.

Voliče Kotlebovců na rozdíl od některých jejich představitelů nepovažuje za fašisty. Drtivou většinu příznivců straně přináší protest proti státu, který neřeší jejich problémy. Uvedl případ povodní, kdy některým lidem nepomohla vláda, ale Kotlebovi lidé „Vysvětlujte těm lidem, že toto jsou ti zlí fašisti,“ poznamenal. Připomněl také, že podpora extrémně pravicové strany kolem deseti procent je v Evropě běžná.

Hovořil také o opoziční straně s nejvyššími preferencemi v průzkumech Obyčajní Ľudia a Nezávislé Osobnosti (OĽaNO). Odmítl časté mediální označování strany jako populistické a jejího šéfa Igora Matoviče za blázna nebo šaška. Partaj má podle něj kvalitní kandidáty i program. Varoval před čekáním na ideálního kandidáta a zdůraznil, že volit je vždy třeba to nejlepší z konkrétní nabídky.