Slovensko darovalo Ukrajině raketový systém S-300, další vojenské vybavení pošle Londýn

Slovenský premiér Eduard Heger, který je na návštěvě Ukrajiny, potvrdil, že Slovensko darovalo Kyjevu systém protivzdušné obrany S-300. Spojenci na oplátku umístí na Slovensku oproti původním plánům jeden systém protivzdušné obrany Patriot navíc. Další vojenské vybavení v hodnotě sta milionů liber včetně protileteckých a protitankových zbraní pošle Ukrajině i Velká Británie.

On-line přenos

Válka na Ukrajině (duben 2022)

  • 0:11

    Švédsko tvrdí, že ruské vojenské letadlo narušilo švédský vzdušný prostor. K incidentu podle švédské strany došlo v pátek pozdě večer v Baltském moři poblíž dánského ostrova Bornholm. Švédské ozbrojené síly v dnešním prohlášení uvedly, že ruský vrtulový letoun AN-30 letěl směrem ke švédskému vzdušnému prostoru a krátce do něj vstoupil. Informovala o tom agentura AP. Švédské vzdušné síly nasadily stíhací letouny, které ruské letadlo vyfotografovaly. Narušení vzdušného prostoru bylo "nepřijatelné" a "neprofesionální", konstatoval švédský ministr obrany Peter Hultqvis.

  • 21:58

    Šéf odboru pro nešíření jaderných zbraní ruského ministerstva zahraničí prohlásil, že jaderná válka by se nikdy neměla rozpoutat a že Rusko jasně dodržuje dohody mezi jadernými mocnostmi, aby jí zabránilo. Vladimir Jermakov řekl ruské tiskové agentuře Tass, že západní "jaderná trojka" USA, Velká Británie a Francie "sklouzává do jiných pozic", stejně jako NATO, které se podle něj "staví do pozice jaderné aliance". 

  • 21:10

    Ukrajinští bojovníci obklíčení ruskými silami v ocelárně Azovstal v Mariupolu potvrdili, že skupina civilistů mohla opustit areál, píše britská BBC. Zástupce velitele ukrajinského praporu Azov Svjatoslav Palamar uvedl, že skupina 20 osob – včetně žen a dětí – byla přemístěna na "vhodné místo". Již dříve ruská státní média uvedla, že bylo evakuováno 25 osob. Není jasné, kam byly odvezeny. Moskva je pod silným mezinárodním tlakem, aby umožnila odchod civilistů. Předpokládá se, že ještě stovky lidí se ukrývají v továrně – posledním místě, které ukrajinští vojáci v Mariupolu kontrolují. Moskva požaduje, aby se vzdali.

O tom, že na Ukrajinu už po tajném přesunu dorazil slovenský systém protivzdušné obrany S-300, nejprve informovala televize Markíza. Podle ní trval tajný přesun dva dny. Informaci později potvrdil i premiér Heger.

„Jde o zodpovědné rozhodnutí, kterým Slovensko jako země, která podporuje mír, svobodu a ochranu lidských práv, poskytuje pomoc v podobě čistě obranného systému Ukrajině a jejím nevinným občanům, přičemž věříme, že tento systém pomůže zachránit co nejvíce nevinných Ukrajinců před další agresí Putinova režimu,“ napsal na Facebooku Heger, který je nyní společně s představiteli EU v Kyjevě.

Darování systému S-300 podle něj neznamená, že se Slovensko stalo součástí ozbrojeného konfliktu na Ukrajině. Slovenská opozice ale krok kritizovala. Například podle sociálních demokratů (Smer-SD) expremiéra Roberta Fica se Slovensko tímto do války zapojilo. Fico rovněž ohlásil, že opozice podá návrh na odvolání vlády ve sněmovně; opoziční strany dostatek hlasů na vyslovení nedůvěry kabinetu v parlamentu ale nemají.

Naď: Slovensko dostane jeden systém Patriot navíc

Bratislava poskytnutí systému S-300 Ukrajině dříve podmiňovala získáním náhrady. Německo a Nizozemsko slíbily Slovensku systémy Patriot a v březnu do země přišly první jednotky ze zemí Severoatlantické aliance, které mají jejich rozmístění na starosti.

Bratislava dříve uvedla, že Patriot není náhradou za S-300, ale jde o další prvek na obranu vzdušného prostoru Slovenska. Heger v pátečním prohlášení také poznamenal, že obranyschopnost Slovenska je zajištěna a v nejbližších dnech bude posílena dodatečným systémem protiraketové obrany ze strany spojenců.

Ministr obrany Jaroslav Naď v reakci na odevzdání slovenského systému S-300 Ukrajině uvedl, že kromě tří baterií systému Patriot od Německa a Nizozemska umístí na Slovensku stejný systém i Spojené státy. „Čtyři baterie špičkového systému Patriot v nejmodernější verzi poskytují nesrovnatelně vyšší obranný potenciál než jeden nemodernizovaný systém S-300 z roku 1987,“ informoval Naď. Dodal, že systémy Patriot pokryjí celé území Slovenska.

Americkou část dohody následně potvrdil prezident USA Joe Biden. „Chtěl bych poděkovat slovenské vládě za to, že poskytla systém protivzdušné obrany S-300 Ukrajině. Spojené státy v zájmu umožnění tohoto přesunu a zajištění pokračující bezpečnosti Slovenska přemístí americký raketový systém Patriot na Slovensko,“ uvedl v prohlášení.

Americký ministr obrany Lloyd Austin upřesnil, že přesouvaný systém protiletecké obrany budou obsluhovat američtí vojáci a že dorazí do několika dní. Pentagon nyní se slovenskou vládou konzultuje, jak dlouho bude v zemi rozmístěn.

O možnosti dodávek systémů protiletecké obrany, konkrétně S-300 jako alternativy vytvoření bezletové zóny nad Ukrajinou, se dříve zmínil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, například ve videoprojevu ke členům amerického Kongresu. Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov řekl, že Moskva nedopustí, aby Kyjev systémy protivzdušné obrany S-300 převzal.

Systémy S-300 ze sovětské éry zneškodňují vojenské letouny a střely. Složeny jsou z vícero vozidel, včetně radarů a odpalovacích zařízení. Ukrajinské armádě by mohly pomoci při maření leteckých útoků během nynější ruské invaze.

Další zbraně posílají Britové

Také další západní země pomáhají Kyjevu čelit ruské invazi, například dodávkami vojenského materiálu a zbraní. Česká republika podle neoficiálních informací naposledy poslala na Ukrajinu mimo jiné více než desítku modernizovaných tanků sovětské výroby T-72M.

Velká Británie pošle na Ukrajinu další vojenské vybavení za sto milionů liber (2,9 miliardy korun). Jde například o přenosné protiletecké střely Starstreak, osm set protitankových raket, munici, ale také helmy, neprůstřelné vesty a přístroje pro noční vidění. Oznámil to v pátek premiér Boris Johnson. 

Austrálie zase v pátek odeslala na Ukrajinu dvacet obrněných vozidel Bushmaster. Stalo se tak o něco déle než týden poté, co o dodávku jedenáctitunových víceúčelových transportérů výslovně požádal při svém projevu před australským parlamentem ukrajinský prezident Zelenskyj.