Slovenské ministerstvo vnitra zaregistrovalo novou stranu expremiéra Pellegriniho

Slovenské ministerstvo vnitra zaregistrovalo novou stranu Hlas-sociálna demokracia (Hlas-SD). Po odchodu z bývalé nejsilnější vládní strany Smer-sociálna demokracia (Smer-SD) ji založil expremiér Peter Pellegrini. Vyplývá to z rejstříku politických stran. Hlas-SD je podle průzkumů veřejného mínění druhou nejpopulárnější politickou stranou v zemi.

„Ochrana slabých, chudých, pracujících a jiným způsobem strádajících lidí je základem naší sociální politiky,“ řekl Pellegrini na brífinku, na kterém hovořil také o registraci své strany.

Jeden z nejoblíbenějších slovenských politiků Pellegrini jako volební lídr dovedl Smer-SD v letošních volbách k lepšímu výsledku, než mu předpovídaly průzkumy veřejného mínění. Navzdory tomu sociální demokraté skončili v opozici.

Pellegrini pak v květnu nejprve vyzval bývalého trojnásobného premiéra Roberta Fica k rezignaci z čela Smeru-SD, nakonec ale spolu s deseti poslanci ze strany vystoupil a ohlásil založení vlastního politického subjektu.

Podle průzkumu agentury Focus preference Hlasu-SD na přelomu srpna a září dosáhly 16,2 procenta. Nejpopulárnější zůstalo vládní hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti premiéra Igora Matoviče s podporou 18,4 procenta. Na třetím místě skončil Smer-SD s preferencemi 10,9 procenta.