Slovenská policie mluví o zneužívání tématu migrace v kampani, žádá vládu o posily

Horizont ČT24: Téma migrace hýbe předvolebním Slovenskem (zdroj: ČT24)

Silným tématem před slovenskými parlamentními volbami se stala otázka nelegální migrace. Policie zvýšila kontroly při jižní hranici – úřady o víkendu vyhlásily mimořádnou situaci v okrese Velký Krtíš. Část opozičních politiků viní vládu a hlavně policii z nečinnosti. Vedení policie se ale hájí, že mu chybí lidé, a mluví o zneužívání tématu ve volební kampani. Cizinci dosud na jihu země nespáchali žádný přestupek.

V okolí jihoslovenského Velkého Krtíše čekají v těchto dnech stovky syrských migrantů na vyřízení dokumentů. K otázce imigrace se upíná také pozornost politiků – již koncem září si Slováci vyberou nové osazenstvo zákonodárného sboru.

„Na Slovensku může být za pár měsíců obrovská migrační katastrofa,“ varuje expremiér a předseda strany Smer-SSD Robert Fico. Lídr průzkumů prosadil na čtvrtek mimořádnou schůzi parlamentu.

Cizinci budí na jihu země obavy, podle hlídek ale pořádek nijak nenarušují. „Nespáchali jeden jediný trestný čin, nedopustili se jediného přestupku,“ konstatoval prezident slovenského policejního sboru Štefan Hamran.

Chybí personál i finance

Policie však oznámila i odhalení dvou osob mezinárodně podezřelých z terorismu. Na jihu prý nasazuje všechny možné síly. K úplnému střežení 650 kilometrů hranice s Maďarskem ale nemá lidi ani peníze. „Čechy to stálo – uzavřít 255 kilometrů – 800 tisíc eur týdně, my ji (hranici) máme skoro třikrát delší. Nás by to stálo přes dva miliony týdně,“ podotkl Hamran.

Policejní sbor už v červnu žádal o pomoc i armádu, konkrétně o pět set členů. K nasazení ozbrojených složek teď vyzývá vládu i někdejší opozice. „Když jste dokázali, nevím, kolik tisíc vojáků vyčlenit, aby se lidem šťourali v nose při povinném testování, tak se ptám: kde jsou tito vojáci?“ diví se předseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini.

Vláda hledá cestu

Slovenský premiér Ľudovít Ódor uvedl, že jeho vláda hledá možnosti, jak převelet z jiných částí Slovenska i další policisty na hranice. Stát vidí řešení hlavně v ochraně vnějších hranic Schengenu. Konkrétně ty maďarsko-srbské střeží vedle Maďarů a Slováků také čeští, rakouští a turečtí policisté.

Posílení stavů – o zhruba 750 lidí – žádal neúspěšně i úřad cizinecké policie. Právě ta migranty registruje a vydává povolení o dočasném pobytu. Většina běženců ale na Slovensku zůstává jen na nezbytně nutnou dobu. Většinou míří po další trase dál, typicky do Německa.