Slovenská koalice ztratila většinu

Horizont ČT24: Menšinová vláda na Slovensku (zdroj: ČT24)

Zbylí tři ministři za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) podali v pondělí demisi, premiér Eduard Heger poté oznámil, že jeho vláda bude menšinová. Jména nástupců končících ministrů chce příští týden oznámit prezidentce Zuzaně Čaputové a veřejnosti. Předseda SaS Richard Sulík rezignoval na funkci ministra hospodářství už minulý týden především kvůli sporům se šéfem největší strany Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igorem Matovičem.

Odchodem SaS ze čtyřčlenné koalice, která vznikla po volbách v únoru 2020, kabinet premiéra Eduarda Hegera ztratil většinu ve sněmovně. Zůstávající tři vládní strany, a to OĽaNO, Jsme rodina (Sme rodina) a Za lidi (Za ľudí), budou mít po odchodu ministrů za SaS dohromady 70 poslanců ve 150členné sněmovně. Premiér uvedl, že uvolněná ministerská křesla by měli obsadit odborníci.

„Vstupujeme do menšinové vlády. Budeme jednat s demokratickými poslanci. Největší priorita, které budeme čelit, je energetická krize,“ řekl novinářům Heger, který je také členem vedení OĽaNO. Ministr obrany za OĽaNO Jaroslav Naď zase nevyloučil, že v zemi budou předčasné parlamentní volby, které by se v řádném termínu konaly v únoru 2024.

SaS kromě ministra hospodářství zastupují ve vládě také ministři zahraničí, školství a spravedlnosti; všichni formálně skončí ve svých funkcích poté, co je odvolá prezidentka.

SaS už na začátku července odstoupila od koaliční smlouvy a své setrvání v koalici podmínila hlavně tím, že ministr financí a šéf nejsilnějšího vládního hnutí (OĽaNO) Matovič odejde z vlády. OĹaNO i Matovič ultimátum SaS nejprve opakovaně odmítli. Minulý týden ale Matovičovo hnutí na poslední chvíli předložilo seznam deseti opatření například v sociální, daňové a rozpočtové oblasti, včetně rozdání stovek milionů eur lidem, jejichž schválením podmínilo demisi Matoviče. Současně by podle OĽaNO musel z vlády odejít i Sulík. Sulík pak v reakci oznámil svou demisi a řekl, že o návrzích OĽaNO bude jeho strana jednat až po rezignaci Matoviče, který takový krok ovšem odmítl.

„To, co zažívá Slovensko pod vedením Igora Matoviče, nelze nazvat jinak než rozvrat. Nejsou to osobní důvody, které (vedly k) odchodu. Představitelé OĽaNO hazardují se zemí už od první vlny covidu,“ řekl v pondělí Sulík novinářům.

Současná vládní krize naplno propukla poté, co Matovič prosadil ve sněmovně vyšší finanční pomoc rodinám bez hlasů poslanců SaS a s podporou zákonodárců, kteří se do sněmovny dostali na kandidátní listině krajně pravicové strany Kotlebovci-Ľudová strana Naše Slovensko.

SaS opouští slovenskou vládní koalici (zdroj: ČT24)

„Vládní koalice definitivně skončila s obrovskou ostudou, fiaskem a úplným selháním,“ řekl expremiér Peter Pellegrini, který je šéfem nyní nejpopulárnější strany Hlas-sociální demokracie. Podle bývalého premiéra a předsedy opozičních sociálních demokratů (Smer-SD) Roberta Fica je definitivní rozpad vládní koalice projevem absolutní neschopnosti její členů a ignorace zájmů lidí.

Slovensko už má zkušenosti s působením menšinové vlády. Do tohoto postavení se před zhruba 18 lety dostal kabinet premiéra Mikuláše Dzurindy; po odchodu dalších poslanců z tehdejší koalice se pak v roce 2006 uskutečnily předčasné volby, a to tři měsíce před jejich řádným termínem.

Matovičovo hnutí OĽaNO předloni se ziskem 25 procent hlasů přesvědčivě vyhrálo parlamentní volby, když se ve volební kampani vymezovalo zejména proti tehdy vládním sociálním demokratům (Smer-SD). Preference OĹaNO pak postupně klesly na jednociferné hodnoty a Matovič se stal podle průzkumů jedním z nejvíce nedůvěryhodných politiků. Matovič si u politických soupeřů či médií vysloužil přezdívky šašek či muž konfliktu, který své nápady prosazuje bez ohledu na postoj svých kolegů či odborníků a který nešetří kritikou vůči těm, kdo s ním nesouhlasí.

Analytik Hospodářských novin Martin Ehl dává menšinové vládě jen malé vyhlídky, že vydrží až do konce svého řádného mandátu. Upozornil, že Matovič nyní ztratil možnost na někoho si stěžovat a je zodpovědný jen sám za sebe.

Premiéra Hegera považuje za slabého hráče, který není schopen svého stranického šéfa usměrnit. „Jsme jen pár týdnů, měsíců od další krize, kterou Igor Matovič vytvoří sám se sebou, “ odhadl v Horizontu ČT24 Ehl. Myslí si, že Matovič není schopen uřídit sebe sama jako lídra největší slovenské strany i sebe jako člověka.