Skupina islamistů zapojených do teroristických útoků v Bruselu je vinná, rozhodl belgický soud

Horizont ČT24: Soud s teroristy z Bruselu (zdroj: ČT24)

Belgický soud shledal vinnými z teroristické vraždy a účasti na činnosti teroristické organizace šest strůjců atentátů v Bruselu, při nichž v roce 2016 zemřelo 32 lidí a více než tři sta utrpělo zranění. Další tři muže z celkem deseti obžalovaných zprostil obvinění z vraždy, ale dva z nich zároveň odsoudil za členství v teroristické organizaci, informoval server BBC News. O výši trestu bude rozhodnuto v samostatném procesu a vynesení rozsudku se neočekává dříve než v září, připomněly agentury.

Mezi odsouzenými jsou i Salah Abdeslam a Mohamed Abrini, kteří už byli loni ve Francii odsouzeni k doživotnímu trestu za teroristické útoky v Paříži z roku 2015, při nichž zahynulo 130 lidí. Další čtyři muži byli shledáni vinnými z teroristické vraždy: Osama Krayem, Ali El Haddad Asufi, Bilal El Makhoukhi a Oussama Atar, který byl souzen v nepřítomnosti, protože pravděpodobně zahynul v Sýrii.

Dva muži, Tunisan a Rwanďan, byli podle BBC zproštěni obvinění z vraždy, ale spolu s dalšími šesti byli odsouzeni za účast na teroristických aktivitách. Poslední dvojice, bratři Smail a Ibrahim Farisiovi, byla zproštěna všech obvinění.

Soud také rozhodl, že za oběti útoků je třeba považovat i další osoby, které zemřely v letech následujících po atentátech.

Patří mezi ně i třiadvacetiletá Shanti De Corteová, která trpěla roky nesnesitelnou psychickou nemocí, než loni zemřela v důsledku eutanazie. Xavier Legrand zemřel v roce 2017 na rakovinu poté, co byl nucen přerušit léčbu kvůli zraněním způsobeným bombovým útokem v metru. Mathieu Fischer si vzal život v roce 2021 poté, co léta trpěl posttraumatickým stresem. Soudce řekl, že nebýt bombových útoků, všichni tři „by nezemřeli, nebo alespoň ne za stejných okolností“.

Největší proces v belgických dějinách

Nynější verdikt je vyvrcholením největšího soudního procesu v historii Belgie. Trval zhruba sedm měsíců, vypovídaly stovky znalců a svědků a k účasti na soudních jednáních se registrovalo asi tisíc lidí. O rozsudku se od začátku července radila dvanáctičlenná porota.

V belgické metropoli se 22. března 2016 v době ranní dopravní špičky odpálili tři sebevražední atentátníci. Při dvojitém sebevražedném útoku na letišti Zaventem zahynulo šestnáct lidí a dalších šestnáct zemřelo při atentátu ve stanici metra Maalbeek. Nejsmrtelnější teroristické útoky v dějinách Belgie si také vyžádaly na 340 zraněných.

Mezi deseti obžalovanými figurovalo šest stejných jmen jako v procesu, v němž byli loni ve Francii odsouzeni pachatelé teroristických útoků z roku 2015 a jejich pomocníci. Před soudem stanulo devět mužů, desátý je považován za mrtvého a byl souzen v nepřítomnosti.

Mareš: IS oslabil, ale nevymizel

Odborník na extremismus Miroslav Mareš z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně upozornil, že sedm let po útocích je teroristická organizace Islámský stát (IS) sice oslabená, ale úplně nevymizela.

„(IS) zeslábl na svém původní území Iráku a Sýrie, byť i v Sýrii stále tvoří ne úplně nevýznamnou frakci, která se zapojuje do tamních bojů. Má ale i silné pozice v takzvané provincii Chorosan na území Afghánistánu a Pákistánu a v poslední době expanduje i na afrických územích,“ uvedl v Horizontu ČT24.

Dodal také, že v poslední době se zpravodajcům podařilo zmařit chystané útoky v Německu či v Polsku. Riziko islámského terorismu je podle něj nyní nižší než třeba v letech 2014 či 2016, ale stále existuje.