Sarkozy je vinný v případu financování kampaně, potvrdil soud. Exprezident se odvolal

Francouzský odvolací soud potvrdil vinu bývalého prezidenta Nicolase Sarkozyho v případu financování neúspěšné kampaně za znovuzvolení v roce 2012. Sarkozy dostal rok vězení, z toho půl roku s podmínečným odkladem, informují francouzská média. Sarkozy se proti rozsudku opět odvolal, a to ke kasačnímu soudu, který je ve Francii nejvyšší soudní instancí.

„Právě bylo podáno odvolání ke kasačnímu soudu a toto rozhodnutí má za následek okamžité pozastavení účinků dnešního rozsudku,“ sdělil novinářům Sarkozyho advokát Vincent Desry.

Sarkozy se odvolal už proti původnímu verdiktu z roku 2021, kdy mu soud udělil rok domácího vězení s elektronickým náramkem. Sarkozy vinu dlouhodobě odmítá.

Devětašedesátiletý pravicový politik čelil obvinění za to, že jeho strana v kampani za znovuzvolení prezidentem v roce 2012 utratila téměř dvojnásobek nejvyšší povolené částky 22,5 milionu eur (v současnosti 571,1 milionu korun).

  • V březnu 2021 se Sarkozy stal prvním francouzským expremiérem odsouzeným k vězení, za korupci a obchodování s vlivem mu soud udělil roční nepodmíněný trest.
  • V jiné kauze kolem nezákonného financování předvolební kampaně za znovuzvolení v roce 2012 Sarkozyho na podzim 2021 odsoudili k dalšímu ročnímu trestu, který si měl odpykat také v domácím vězení s elektronickým náramkem.
  • Kromě toho ho údajně ho v roce 2007 během předvolební kampaně nezákonně finančně podpořil režim tehdejšího libyjského vůdce Muammara Kaddáfího a výměnou za politické protislužby přijímal úplatky od bohatých podnikatelů.
  • Čelí také obvinění, že se snažil v roce 2014 ovlivňovat soudce, který se věnoval kauze libyjského financování.
  • V žádném případu zatím nepadl definitivní pravomocný rozsudek.
  • Kromě toho za své vlády Sarkozy prosadil některé kontroverzní zákony, třeba zákaz zahalování muslimských žen a zvýšení hranice pro odchod do důchodu.

Aby skutečné náklady utajila, najala si tehdy Sarkozyho strana UMP spřátelenou agenturu pro styk s veřejností Bygmalion, jejímž jménem je ve Francii aféra nazývána.

Soud podle médií konstatoval, že bývalý prezident o manipulacích věděl. Trest si podle verdiktu bude moci odpykat stejně jako v původním případě v domácím vězení s nasazeným elektronickým náramkem.