Rusko zaútočilo na ukrajinský přístav na Dunaji

Útok 25 dronů z Ruska poškodil v neděli časně ráno přístavní infrastrukturu v ukrajinské Oděské oblasti. Dva civilisté utrpěli zranění. Ukrajinská protivzdušná obrana 22 dronů sestřelila, informovala agentura Reuters s odvoláním na ukrajinské vojenské letectvo.

„V noci na 3. září ruští okupanti podnikli několik vln útoků drony íránské výroby Šáhed,“ napsalo ukrajinské letectvo na sociální síti Telegram. Útoky na jihu Oděské oblasti podle něj trvaly tři a půl hodiny. Podle ukrajinské armády byla hlavním terčem „civilní infrastruktura přístavu na Dunaji“. Vzniklý požár v zařízení se podařilo rychle uhasit.

Který přístav byl zasažen, armáda neupřesnila. Některá ukrajinská média hlásila výbuchy v Reni, které je společně s Izmajilem jedním ze dvou hlavních přístavů, jež Ukrajina na Dunaji využívá. Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že Rusko zasáhlo sklady paliva v přístavu Reni využívané ukrajinskou armádou.

Rumunsko, které od ukrajinského města Reni dělí jen řeka Dunaj, v neděli ruský dronový útok odsoudilo a označilo jej za „neoprávněný“ a „v hlubokém rozporu s pravidly mezinárodního humanitárního práva“. Ministerstvo obrany zároveň zdůraznilo, že ruské útoky „nepředstavovaly přímé vojenské ohrožení“ rumunského území nebo rumunských výsostných vod. Agentura AFP připomněla, že přímý útok na členskou zemi NATO, jako je Rumunsko, by mohl vtáhnout Alianci do války s Ruskem.

Rusko útočí na ukrajinské přístavy na Dunaji od poloviny července, kdy odstoupilo od takzvaných černomořských obilných dohod. Ty Ukrajině bránící se ruské vojenské agresi umožňovaly navzdory bojům vyvážet přes Černé moře obilí a další zemědělské produkty. Po pozastavení dohod zprostředkovaných Tureckem a OSN se přístavy na Dunaji staly pro Ukrajinu hlavní trasou pro vývoz obilí, píše Reuters.

V sobotu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že i přes riziko ruských útoků novým ukrajinským koridorem v Černém moři propluly další dvě nákladní lodě.

Dočasné koridory v Černém moři, jejichž vytvoření oznámila Ukrajina v srpnu, mohou obchodní lodě používat na vlastní nebezpečí. Koridory vedou vodami členských zemí NATO, jako je Rumunsko a Bulharsko, a měly by sloužit především plavidlům, která uvázla po ruské invazi na Ukrajinu v jejích přístavech a nevztahovala se na ně takzvaná obilná dohoda.

Počet lodí, které propluly ukrajinským koridorem, zřejmě stoupl

„Dvě lodě úspěšně propluly naším dočasným koridorem,“ napsal Zelenskyj v sobotu na sociální síti X. Ukrajinský prezident neupřesnil, o jaká plavidla se jednalo, ani kdy se na cestu vydala.

Ukrajinský vicepremiér Oleksandr Kubrakov v pátek sdělil, že koridorem proplula dvě plavidla mířící z přístavu Pivdennyj, jedno plulo pod vlajkou Libérie, druhé pod vlajkou Marshallových ostrovů. Lodě byly naložené železnými produkty. Podle agentury AP tím počet lodí, které využily nový koridor, stoupl na čtyři.

Rusko již dříve pohrozilo, že lodě vplouvající do ukrajinských přístavů bude považovat za plavidla převážející vojenský náklad. Zelenskyj žádá západní spojence, aby dodali ještě více protivzdušných systémů pro lepší ochranu regionu před ruskými útoky.

Na pondělí je v ruském černomořském letovisku Soči naplánováno setkání šéfa Kremlu Vladimira Putina s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. Ankara se snaží přesvědčit Moskvu, aby se vrátila k obilné dohodě.