Rusko vyslalo na Ukrajinu další drony a rakety. Většinu protivzdušná obrana zničila, hlásí Kyjev

Téměř tři desítky dronů a tři řízené rakety vyslalo podle Kyjeva v noci na neděli Rusko na Ukrajinu, napsala agentura Reuters s odvoláním na ukrajinské letectvo. To tvrdí, že 21 dronů se protivzdušné obraně podařilo zničit. Podle prezidenta Volodymyra Zelenského lze ruskou agresi na Ukrajině porazit.

Ukrajinské letectvo na sociální síti Telegram informovalo o tom, že ruské útoky se tentokrát zaměřily především na jih a východ státu. Ve velké části země, kterou Rusko napadlo téměř před dvěma lety, byl v noci vyhlášen protiletecký poplach, napsala agentura Ukrinform.

Dněpropetrovské regionální úřady na Telegramu napsaly, že při útoku dronu ve městě Dnipro bylo zraněno dvanáct lidí. Dodaly, že byla poškozena vzdělávací instituce a její internát, dvě bytové a jedna administrativní budova.

Mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat oznámil, že drony byly převážně zničeny mobilními týmy, které šetřily „nedostatkové rakety“ protivzdušné obrany. Ukrajinské síly podle něj použily některé rakety k odražení dvou nedávných velkých ruských útoků a „probíhají procesy, jejichž cílem je nadále poskytovat Ukrajině množství raket potřebných k odražení leteckých útoků“.

Rusko při útocích v posledních dnech roku 2023 a v prvních dnech letošního roku nasadilo téměř 300 raket a více než dvě stovky bezpilotních letounů, napsala agentura Reuters.

Zelenskyj: Situace na bojišti je stabilní

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj řekl účastníkům obranné konference ve Švédsku prostřednictvím videopřenosu, že ruskou agresi na Ukrajině lze porazit. Situace na bojišti je podle něj v tuto chvíli relativně stabilní. 

Válka na Ukrajině podle Zelenského ukázala, že Evropa musí rozvíjet společnou výrobu zbraní, aby se kontinent mohl ubránit za jakékoli globální situace, která může nastat. „Dva roky této války ukázaly, že Evropa potřebuje vlastní dostatečný arzenál pro obranu svobody, vlastní kapacity pro zajištění obrany,“ zdůraznil ukrajinský prezident.