Pohřeb Navalného sledovala policie. Zatýkala napříč Ruskem

Události: Zatýkání při pohřbu Navalného (zdroj: ČT24)

S lídrem ruské opozice Alexejem Navalným se rozloučili lidé v několika zemích světa. V Rusku zapalovali svíčky a nosili květiny pod zesíleným dohledem policie. Někteří účastníci se ale nevrátili domů. Policie zatýkala v Novosibirsku, Omsku, Kazani, Petrohradě, Jekatěrinburgu i Moskvě. Podle serveru OVD-Info, který sleduje dění v Rusku, zadržela zhruba stovku lidí v devatenácti městech.

Navalného pochovali v hrobě u vchodu do Borisovského hřbitova nedaleko místa, kde vyrůstal. Před branou stála do pátečních večerních hodin dlouhá fronta, policie pouštěla truchlící jen po skupinách. Když v osm večer úřady hřbitov uzavřely, lidé nechávali květiny v okolí.

„Alexej Navalnyj nám dal naději, že Rusko může být jinou zemí. Že si zasloužíme něco lepšího. Jeho víra v nás a jeho optimismus nám dodávaly energii. Dal nám naději, že Rusko může být šťastnější zemí,“ popsal obyvatel Moskvy.

Podle serveru OVD-Info zatkla policie v den pohřbu 91 lidí. V předchozích týdnech policie zadržela v 39 ruských městech čtyři stovky lidí, kteří po smrti opozičního politika vyšli do ulic.

Účast diplomatů

Samotný obřad se obešel bez incidentů, bezpečnostní složky zůstávaly v pozadí. Ceremonie v chrámu Ikony Matky Boží se účastnilo jen několik desítek podporovatelů, ostatní stáli venku. Mezi nimi i ruští politici Jevgenij Rojzman, Boris Naděždin a Jekatěrina Duncovová.

Účastníky byli diplomaté ze Spojených států a Evropy, včetně vedoucího českého velvyslanectví v Moskvě Jiřího Čisteckého. „Moje účast tady je výrazem nesouhlasu s ruským režimem a s režimem Vladimira Putina a zároveň podporou všech lidí, kteří sem přišli, obyčejných Rusů, kteří tím vyjadřují svůj nesouhlas,“ řekl.

Truchlící lidé přišli k hrobu i v sobotu

K hrobu opozičního politika přišli lidé také v sobotu. Byla mezi nimi i Navalného matka Ljudmila, která přišla v doprovodu matky manželky Navalného Julije, obě byly v černém. Lidé stáli ve frontě, aby mohli u hrobu položit květiny. Akci přihlíželi policisté, proti nikomu však nezasáhli, uvedla agentura Reuters.

Vdova Julie ani děti a bratr se do Ruska z bezpečnostních důvodů vrátit nemohli. 

Opozičníkův hrob je zasypán květinami. „Byl to on, kdo mi otevřel oči, abych si uvědomila stávající politickou situaci v Rusku,“ řekla jedna z truchlících, která však neuvedla své jméno. Navalnyj se proslavil blogy odhalujícími podle něj rozsáhlou korupci mezi ruskou elitou. Obvinění z korupce a nařčení, že Putin má obrovský osobní majetek, ale Kreml odmítl. Navalného hnutí je postaveno mimo zákon a většina jeho vysoce postavených spojenců uprchla z Ruska a nyní žije v různých evropských zemích.

Další z návštěvníků agentuře Reuters řekl, že přišel uctít památku člověka, který se pro něj stal symbolem vytrvalosti. Dodal, že cítí hluboký smutek, ale že je příjemné vidět, kolik lidí přišlo. „Byl to symbol. Byl to obrovský symbol. Můžete si o něm myslet, co chcete, ale on se opravdu stal symbolem něčeho svobodného a světlého, nějaké naděje.“

Stín hlasování

Za dva týdny se budou konat ruské prezidentské volby – pohřeb Navalného byl nejvýraznější protestní akcí od jeho zatčení před třemi lety. Lídr opozice zemřel 16. února v jednom z nejhorších vězení přezdívaném Polární vlk. Podle úřadů byla jeho smrt přirozená – západní společenství ale žádá důkladné prošetření.

Páteční rozloučení s Navalným bylo významnou revoltou proti režimu Vladimira Putina, uvedl komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák. „Tím, že pohřeb vůbec umožnil, si ozřejmil, jaký je vztah řady běžných Rusů k válce i k drakonickému počínání s lidmi, které předvádí právě režim Vladimira Putina,“ uvedl. Kreml si podle něj nemohl dva týdny před volbami dovolit pohřeb zakázat.

Upozornil, že na hřbitově i v kostele byl rozmístěný kamerový systém, který příchozí natáčel. „Pokud se tam objevil někdo, kdo je režimu obzvlášť nepříjemný, tak ho může ještě dodatečně popotahovat,“ řekl. Zatčeným podle něj hrozí i trest ve vězení.

„Putin v Rusech vyvolává takový strach, že je těžké po nich žádat víc. Ale kdykoliv se otevře legální způsob, jak projevit protiválečný a protiputinovský postoj, okamžitě jednají,“ řekl ruský opoziční novinář v exilu Michail Fishman.

Navzdory páteční vysoké účasti je ale po Navalného smrti ruská opozice rozprášená. Vladimir Putin se chystá na to, že si za dva týdny prodlouží své už čtyřiadvacetileté působení v čele Ruska o dalších šest let. Všichni jeho významní kritici mají zákaz, jsou ve vězení, v exilu nebo po smrti.