Rodina Maximenkových se znovu shledala. Od začátku rusko-ukrajinské války se sešla třikrát

Události: Setkání rodiny ukrajinských uprchlíků (zdroj: ČT24)

Od začátku ruské agrese vůči Ukrajině brzy uplynou dva roky. Válka rozdělila stovky tisíc rodin. Muži odešli bojovat a ženy s dětmi často zemi opustily. Je to i příběh Maximenkových, které Česká televize sleduje od začátku. Teď se krátce setkali doma na Ukrajině.

Po roce zase čekala malou Mášu Maximenkovou čtyřiadvacetihodinová cesta na Ukrajinu a dlouho očekávané setkání s otcem.

„Dotkla jsem se svého manžela a pořád jsem si nemohla uvědomit, že je to on. V první chvíli jsem tomu nevěřila. Tyto pocity nelze popsat slovy,“ řekla později její matka Julija Maximenková, která v roce 2022 se třemi dětmi uprchla do Česka před válkou.

Serhij Maximenko šel tehdy do armády. Před ruskými tanky bránil hlavní město Kyjev, pak se přemístil do frontové linie na východě Ukrajiny.

Dokument České televize Rozděleni válkou (zdroj: ČT24)

Serhij a Julija si volají denně. Osobně se rodina nyní ale setkala teprve potřetí. „Chci být každou chvíli s ním. I když řeší nějaké věci, ke kterým nic nemám, stále tam pojedu, protože i tohle je společný okamžik, který nechci promeškat,“ řekla Julia Maximenková.

„Dítě vyrostlo, ona je už vysoká. Vyrůstá vlastně beze mě a je to moc těžké. Ale teď to tak musí být,“ prohlásil Serhij Maximenko. Z fronty jim přivezl dárek. Ukrajinskou vlajku, která jednotku celou dobu chránila.

„Tohle je můj tatínek jako anděl. A to je auto s dalšími vojáky,“ popsala Máša Maximenková ilustrace na vlajce. Právě auto, které se na frontě používalo na evakuaci obránců, nedávno narazilo na minu. Rodina úspěšně založila veřejnou sbírku na nové.

Na frontu se Serhij vrátí už novým vozem i s malou vlajkou od jeho dcery Máši. Zpátky do Česka se Julija s dcerou brzo vrátí. Serhij se těší, až válka skončí a rodina přijede domů už napořád.