Řecko vyvedl z krize, korupci se vyhnul obloukem. Tsiprasovi teď láme vaz dohoda s Makedonci

Horizont ČT24: Schyluje se ke konci premiéra, který dokázal ukočírovat Řecko v době krize (zdroj: ČT24)

Volby do Evropského parlamentu spustily v Řecku bouři. Alexis Tsipras vyvodil z porážky důsledky a vyhlásil předčasné volby. Levicový premiér se vyhnul korupčním aférám a dokázal vyvést zemi z nejhlubší krize v moderní historii, univerzální popularitu si tím však nezajistil, zejména kvůli kritizované dohodě s Makedonií. V eurovolbách místo Syrizy triumfovali nacionalisté.

Tsipras chtěl být prvním řeckým premiérem po třiceti letech, který dokončí celé své funkční období. Od cíle nebyl daleko, jeho levicová koalice Syriza získala v eurovolbách 24 procent hlasů, skončila druhá za nacionalisty z Nové demokracie, a dokonce obhájila počet svých křesel v europarlamentu.

V Řecku přesto končí vláda. „V životě není důležité, jestli spadnete na dno, ale zda se dokážete znovu postavit,“ uvedl Tsipras v emotivním projevu. Předčasné volby by se měly podle aktuálních informací mluvčího vlády konat na začátku července.

Tsipras se obává, že pozdější termín by mohl znamenat ještě větší odliv hlasů. Opozice naopak cítí příležitost po letech pokořit levicového premiéra. „Řecko potřebuje novou silnou vládu, která znovu získá důvěru voličů a zajistí zemi stabilitu a prosperitu,“ konstatoval lídr nacionalistů Kyriakos Mitsotakis.

Za poslední roky Tsiprasovy vlády nezaměstnanost klesla o třetinu, rozpočet splňuje náročné požadavky věřitelů, a letos dokonce skončil v přebytku. Premiér se také vyhnul korupčním skandálům. Židle se pod ním začala kývat až po dohodě se sousední makedonskou republikou.

Nově přejmenovaná Severní Makedonie po podepsání prespánské smlouvy vykročila vstříc Evropské unii a NATO. Tsipras si za to ve světě vysloužil nominaci na Nobelovu cenu míru, doma mu ale nacionálně ladění voliči neodpustili.

Na konfliktu, který se dotýká základů řecké kultury, politicky vydělala pravice – zvlášť zmíněná Nová demokracie, kterou tradičně volí obyvatelé historického řeckého regionu Makedonie. Strana se podle průzkumů v červnu poprvé od krize ujme vlády. Na podepsaném dokumentu ale už pravděpodobně nic nezmění.