Putin: Útoky proti džihádistům neodpovídají hrozbě

Káhira – Vojenské útoky proti teroristům z Islámského státu neodpovídají velikosti ohrožení, jemuž je civilizovaný svět vystaven. Pouhé nálety problém islamistů nevyřeší. V rozhovoru pro egyptský list Al-Ahrám to uvedl ruský prezident Vladimir Putin, který dnes zahájil dvoudenní návštěvu Egypta.

První letošní zahraniční cestu chce Putin věnovat konzultacím o situaci na Blízkém východě a v severní Africe, ale i podpoře dvoustranných vztahů, zejména spolupráce v jaderné energetice, kosmickém výzkumu a investicích. Putin navštívil Egypt naposledy v roce 2005. V červnu 2009 byl v Egyptě na návštěvě tehdejší prezident a nynější premiér Dmitrij Medvěděv.

„To, co se nyní děje v Sýrii a v Iráku, je mimo jiné výsledkem hrubého a neodpovědného vměšování do vnitřních záležitostí regionu, jednostranných silových akcí a rozlišování teroristů na hodné a zlé,“ řekl Putin. Upozornil také, že vojenské akce neschválila Rada bezpečnosti OSN a v některých případech ani země, na jejichž území se odehrávají. „Na rozdíl od Iráku, kde se boj proti teroristům koordinuje s Bagdádem, v Sýrii protiteroristická koalice odmítá spolupracovat s místními úřady,“ upozornil šéf Kremlu.

Moskvu také vážně znepokojuje konflikt mezi Izraelem a Palestinou, řekl dále prezident. „Izrael a Palestinci by si měli vyjít vstříc, měli by nalézt body společného zájmu a normalizovat situaci. Po neúspěšném ukončení devítiměsíčních rozhovorů pod záštitou USA se ale vzájemné vztahy naopak výrazně zhoršily,“ zdůraznil šéf Kremlu.

Dalšími tématy Putinova rozhovoru pro egyptský deník byla i situace na Ukrajině, rusko-egyptské vztahy nebo íránský jaderný program.

Káhira vítá Vladimira Putina
Zdroj: ČTK/AP/Hassan Ammar