Pellegrini oznámil kandidaturu na slovenského prezidenta. Je favoritem spolu s Korčokem

Události: Další kandidát v prezidentské kampani na Slovensku (zdroj: ČT24)

Dva měsíce zbývají na Slovensku do prvního kola prezidentské volby. Místní média zatím zmiňují dvanáct kandidátů, včetně současného předsedy slovenského parlamentu Petera Pellegriniho (Hlas-sociálna demokracia), který svou kandidaturu oficiálně oznámil v pátek odpoledne. Pellegrini je také zatím podle průzkumů největším favoritem, ale jeho náskok před diplomatem a bývalým ministrem zahraničí za Slobodu a Solidaritu (SaS) Ivanem Korčokem se za poslední měsíc snížil. Současná prezidentka Zuzana Čaputová se už o druhý mandát ucházet nechce.

První kolo prezidentských voleb se má uskutečnit 23. března, případné druhé kolo pak 6. dubna. Z lednového průzkumu agentury AKO pro TV Joj vyplynulo, že pokud by se první kolo konalo v lednu, vyhrál by ho Pellegrini se 40,7 procenta hlasů. Do druhého kola by s ním postoupil Korčok s 37,7 procenta hlasů.

Právě mezi těmito dvěma kandidáty se zatím dějí největší změny v preferencích. Zatímco Pellegrini si od listopadového průzkumu (40 procent) polepšil jen mírně, Korčok výrazně poskočil (v listopadu měl 30,4 procenta).

Ivan Korčok
Zdroj: Reuters/Radovan Stoklasa

Na zvolení slovenského prezidenta už v prvním kole přímé volby je potřeba, aby jeden z kandidátů získal nadpoloviční většinu platných hlasů oprávněných voličů. To se dosud nikomu nepodařilo. O vítězi tak rozhodovalo až druhé kolo, do kterého postupují dva kandidáti s nejvyšším počtem obdržených hlasů v prvním kole.

Třetí, tedy už mimo postup, by podle průzkumu pro televizi Joj skončil bývalý ministr spravedlnosti Štefan Harabin s osmi procenty. Již s větším odstupem by se pak umístili diplomat a bývalý ministr zahraničí Ján Kubiš (3,1 procenta), šéf mimoparlamentní strany Aliance Krisztián Forró (2,4 procenta) a předseda Slovenské národné strany (SNS) Andrej Danko (1,5 procenta).

Ostatní kandidáti by už získali méně než procento hlasů. Mezi ně patří předseda Ĺudovej strany Naše Slovensko Marian Kotleba, nezávislá kandidátka Marta Čurajová, europoslanec Miroslav Radačovský, zakladatelka iniciativy pomáhající rodičům, kteří se nemohou stýkat se svými dětmi Beáta Janočková, influencer Peter Kuťka a influencer a programátor Martin Daňo.

Spory o trestní právo Pellegriniho oslabují

Rektor Bratislava International School of Liberal Arts Samuel Abrahám pro ČT uvedl, že to bude „velmi vypjatá kampaň a výsledek není vůbec jasný.“ Obliba Pellegriniho totiž podle něho od prosince klesá, protože je vnímán jako součást „Ficova válce právního státu.“

Tedy snahy vládní koalice, jejíž součástí Pellegrini je, prosadit změny trestního práva, včetně zrušení Úřadu speciální prokuratury. Premiér Robert Fico (Smer-sociálna demokracia) chce navíc návrhy prosadit zrychleně. 

Proti tomu se však zvedl odpor části slovenské veřejnosti. Chystané změny kritizovala také končící prezidentka Zuzana Čaputová i rezoluce Evropského parlamentu. Abrahám upozornil, že s tím, jak se prosazení těchto změn časově posouvá, zasahuje to do předvolební prezidentské kampaně a popularita Pellegriniho klesá. A to navzdory tomu, že „se snaží být umírněný a nabízet kompromisy“.

Například prosincový průzkum agentury Sanep pro stanici ta3 přisuzoval Pellegrinimu ještě 43,9 procenta, zatímco Korčokovi 32,3 procenta, Kubišovi 9,9 procenta a Harabinovi 3,5 procenta.

Kdo všechno nakonec do souboje o post prezidenta zasáhne, bude definitivně jasné po 30. lednu. Do té doby musí všichni zájemci odevzdat přihlášky.

Ekonom a politik Pellegrini působil dlouhá leta ve straně Smer-SD Roberta Fica, později spoluzaložil stranu Hlas-SD. Po loňských parlamentních volbách zvažoval, zda se přidat na stranu strany Progresívne Slovensko, nebo k Ficovi, coby vítězi voleb. Tím, že se rozhodl pro něj, umožnil vznik současné vlády, jejímž členem je i Slovenská národná strana (SNS). Posléze se stal předsedou slovenského parlamentu.

„Hrdé a sebevědomé Slovensko, které je pevnou součástí demokratického světa, ale které vždy obhajuje své vlastní národně-státní zájmy,“ řekl ke své kandidatuře Pellegrini.

Dlouholetý diplomat Korčok se stal ministrem zahraničí po parlamentních volbách z konce února 2020. Křeslo člena vlády opustil loni na podzim v souvislosti s odchodem strany Sloboda a Solidarita (SaS) z tehdejší vládní koalice; právě SaS ho na funkci ministra jako nestraníka navrhla. Korčok pak odmítl nabídku SaS, aby byl jejím lídrem do předčasných parlamentních voleb, které se konaly na konci loňského září.

„Chci nabídnout nadstranickost. Takto vnímám post prezidenta, ale zároveň chci občanům nabízet jasné postoje,“ řekl ke své kandidatuře Korčok.

Šéfredaktor Aktuality.sk Peter Bárdy o volbě prezidenta (zdroj: ČT24)

Šéfredaktor Aktuality.sk Peter Bárdy pro ČT uvedl, že je obtížné hovořit o tom, kdo z nich je větším favoritem. O Pellegrinim řekl, že není politikem konfliktu. „Mluví velmi smířlivě, velmi pokojným hlasem, a i když je rozzlobený, tak jeho rétorika nepřipomíná vyjádření hulvátských až buranských politiků, kterých Slovensko produkuje dost velké množství.“ Je vnímán jako salónní politik a jeho strana ho bere i jako „krizového manažera.“

Při velkém zjednodušení, Pellegrini bude podle Bárdyho považován za kandidáta koalice, i když mu SNS nedala podporu, a Korčok – který se již u návrhů změn v trestním právu vymezil proti vládě – jako kandidát opozice. Toho již podpořily SaS, Progresívne Slovensko i některé mimoparlamentní strany, uvedl Bárdy. Dodal však, že oba politici se budou prezentovat jako občanští kandidáti, nikoliv straničtí.

Situace je vyrovnaná, je ale zřejmě zcela vyloučené, aby kartami zamíchal někdo třetí nebo čtvrtý, předními kandidáty jsou Pellegrini a Korčok, shrnuje pole kandidátů Silvia Porubänová, socioložka a ředitelka Slovenského národního střediska pro lidská práva. Pellegriniho silnou stránkou je prý popularita, která přestála i odchod z čela parlamentu i vlády, naopak problematická je minulost ve Ficově Smeru–SD, zatímco Korčok by mohl do jisté míry navázat na Zuzanu Čaputovou kultivovaností a noblesou. „Oproti Peteru Pellegrinimu má nevýhodu ne až takové známosti,“ usuzuje Porubänová.

Události, komentáře: Silvia Porubänová k nastávajícím slovenským prezidentským volbám (zdroj: ČT24)

Danka prý nastartoval mediální lynč

Slovenská média si všímají i kandidatury předsedy SNS Danka. Ten vyhlásil, že ke kandidatuře ho „nastartoval mediální lynč“ po nedávné autonehodě, kdy poškodil semafor a z místa ujel ještě před příjezdem policie. Informoval o tom web DenníkN.sk.

Pro ta3 politik uvedl, že si nemyslí, že by svou kandidaturou mohl ohrozit preference Pellegriniho v prezidentských volbách. „Já zastupuji úplně jiný typ politiky a názorů,“ uvedl Danko, který je místopředsedou slovenské sněmovny. Fico, Pellegrini a Danko představují hlavní tváře vládní koalice.