Protesty v Tel Avivu volaly po konci premiéra Netanjahua. Nedostal izraelská rukojmí z Gazy

Tisíce lidí vyšly v sobotu večer do ulic Tel Avivu, Jeruzaléma a dalších izraelských měst demonstrovat proti premiérovi Benjaminu Netanjahuovi a jeho vládě, kterou viní, že nedělá dost pro propuštění rukojmí držených teroristickým hnutím Hamás v Pásmu Gazy. Informoval o tom deník Ha'arec. Server The Times of Israel (ToI) také uvedl, že řečníci v Tel Avivu na demonstraci byli tentokrát mnohem kritičtější vůči vládě.

Zatímco u dřívějších protestů, které se konají už několik týdnů, se podle ToI ještě jejich účastníci víceméně snažili oddělit demonstrace za propuštění rukojmí a manifestace za odstoupení Netanjahua, tentokrát už vládu jasně kritizovali za to, že je podle nich lhostejná k osudu rukojmí.

Těch drží palestinští ozbrojenci v Gaze ještě na 132, asi tři desítky jsou už podle odhadu tajných služeb mrtví. Unesení jsou v zajetí od 7. října loňského roku, kdy teroristickým útokem Hamásu na Izrael začala tato válka v Pásmu Gazy.

Například brigádní generál v záloze a bývalý mluvčí izraelské armády Ronen Manelis na demonstraci v Tel Avivu prohlásil, že už této vládě nevěří a že vláda prodlužuje jednání s Hamásem o příměří, aby se nemusely už konat nové volby.

„Izraelské vedení, válečný kabinet a jeho šéf se bojí udělat rozhodnutí a souhlasit s výměnou (palestinských) vězňů, protože se obávají, že pak budou čelit kritice a vyšetřování a že budou nové volby,“ uvedl Manelis.

Vláda slíbila po skončení této války zahájit vyšetřování možného selhání tajných služeb, bezpečnostních složek i vládních činitelů, které mohlo přispět k útoku Hamásu ze 7. října.

V Tel Avivu se v sobotu konaly protesty na několika místech, někde se skupinky demonstrantů střetly s policií, když protestující blokovali silnice. Lidé nesli transparenty s fotografiemi unesených a také s výzvami k odstoupení Netanjahua.

Na manifestaci v Tel Avivu na náměstí Habima hovořila například kurátorka místní galerie Sofie MacKieová, která přežila útok Hamásu v izraelském pohraničí v kibucu Beeri. „Nechali jste nás v tom (pohraničí u Pásma Gazy) kvůli své násilné, slepé a mesiášské politice. Toto není přírodní katastrofa, ale katastrofa vedení vlády, která staví na moci, nenávisti a ničení,“ uvedla MacKieová. „My jsme zaplatili životy našich dětí. Čím jste zaplatili vy?“ zeptala se vlády. „Nikdy vám neodpustíme tuhle netolerovatelnou zradu,“ dodala.

Netanjahu v nepřímých jednání s Hamásem, která zprostředkovávají Katar, Egypt a USA, odmítá propuštění většího počtu palestinských vězňů a tvrdí, že válku neskončí, dokud nebude Hamás zničen, což ale mnozí považují za nereálné. V izraelských vězeních je na 9 tisíc Palestinců, z toho přes 6500 jich bylo zatčeno na Izraelem okupovaném Západním břehu od loňského 7. října.