Protesty v Íránu nepolevují. Demonstranti jsou neústupní, režim také

Události: Protesty v Íránu pokračují (zdroj: ČT24)

Už třetí měsíc pokračují protesty a nepokoje v Íránu. Bouře odporu, které zažehla smrt mladé ženy Mahsy Amíníové po zatčení mravnostní policií, se rozšířily na demonstrace proti islámskému režimu. Teherán z podněcování protestů viní Spojené státy a Izrael. Počet mrtvých při potírání nepokojů údajně přesáhl tři stovky, zatčených je přes 16 tisíc. Čtyřem z nich už soud udělil trest smrti.

Protesty v Íránu neztrácejí na intenzitě. Terčem demonstrantů se měl údajně stát i dům zesnulého zakladatele íránského islámského státu ajatolláha Chomejního. Videa, na kterých v domě hoří, se objevila na sociálních sítích.

Požár v místě, kde ajatolláh vyrůstal a který je muzeem připomínajícím jeho život, ale íránské úřady popřely. Stejně jako popírají vinu za smrt devítiletého Kiana. Jeho rodina tvrdí, že ho zabili policisté, kteří stříleli na auto, ve kterém s rodiči seděl. Pohřbu se účastnily stovky lidí. 

Tvrzení rodiny ověřit nelze. Záběry brutálních policejních zásahů ale plní sociální sítě. Smrt chlapce jakoby zažehla novou jiskru celonárodních protestů.

Pro teokratický režim jde o jeden z největších problémů od islámské revoluce.

„Bezpečnostní síly se musí vyvarovat veškerého nepřiměřeného použití síly proti pokojným demonstrantům,“ apeloval mluvčí generálního tajemníka OSN Farhan Haq. 

Stejně neústupní jako režim jsou i demonstranti. Zatím je nezastavily policejní obušky, zatýkání ani tresty smrti. Ten přitom hrozí i bez soudu.

V sobotu při zákrocích bezpečnostních složek proti demonstracím v Íránu zemřeli nejméně další tři lidé, uvedla agentura AFP s odkazem na íránskou exilovou organizaci na ochranu lidských práv Hengaw. Od vypuknutí protestů v zemi v polovině září zemřelo podle organizace Iran Human Rights (IHR) nejméně 378 lidí.