Prigožin byl na palubě zříceného letadla, tvrdí ruský úřad

V ruské Tverské oblasti havarovalo ve středu večer soukromé letadlo. Na seznamu pasažérů byl i šéf žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin. Zemřelo všech sedm cestujících a tři členové posádky. Ruská federální agentura pro leteckou dopravu Rosaviacija později potvrdila, že na palubě byl i zakladatel wagnerovců. Spolu s ním byl v letadle i jeden z velitelů skupiny Dmitrij Utkin, připojil úřad. Příčina pádu letadla je předmětem vyšetřování, některé zdroje spekulují, že bylo sestřeleno, jiné hovoří o náloži přímo na palubě.

Okolnosti havárie letadla jsou předmětem vyšetřování. Podle ruské agentury Interfax už byla na místě pádu stroje nalezena těla všech deseti lidí, kteří byli na palubě.

„Bylo zahájeno vyšetřování havárie letadla Embraer, ke které došlo dnes v Tverské oblasti. Podle seznamu cestujících je mezi nimi jméno a příjmení Jevgenij Prigožin,“ uvedl ruský letecký úřad Rosaviatija.

Letoun spadl u vesnice Kuženkyno na severozápadě Tverské oblasti, zhruba na půl cesty mezi Moskvou a Petrohradem. Letadlo, které v tu dobu bylo ve vzduchu necelou půlhodinu, začalo po nárazu do země hořet. Stroj byl registrován na Wagnerovu skupinu.

Ruská propagandistická moderátorka Xenija Sobčaková na sociální síti uvedla, že havarované letadlo patrně patřilo právě Prigožinovi. Ruskojazyčný server BBC napsal, že šéf wagnerovců vlastní stroj Embraer Legacy 600 s označením RA-02795 a podle serveru Flightradar letadlo s tímto číslem ve středu odpoledne vzlétlo z Moskvy. Okolo 15:11 se pak ztratilo z radaru nad Tverskou oblastí ve výšce 8500 metrů.

Kreml zatím mlčí

Agentura Reuters večer poznamenala, že přes poslední vyjádření úřadů i zdrojů z Wagnerovy skupiny není stále zcela jisté, zda Prigožin v letadle opravdu zahynul, nebo byl jen uvedený na seznamu pasažérů.

„Objevily se i telegramové kanály, kde se mluví o tom, že Prigožin na palubě nebyl a že v nejbližší době zveřejní nějaký hlasový záznam, kde oznámí, že žije. Ale to je celé dění na sociálních sítích, kde probíhá mnoho spekulací,“ informoval z Ruska zpravodaj ČT Karel Rožánek.

Kreml se k incidentu stále nevyjádřil. „Žádné vyjádření od prezidenta Vladimira Putina nebo jeho mluvčího Dmitrije Peskova nepřišlo, mlčí i ministerstvo obrany, takže zatím žádný komentář k této věci oficiálně z kanceláře prezidenta Ruské federace nepřišel,“ dodal zpravodaj ČT.

Události, komentáře: Prigožin zřejmě zemřel při pádu letadla (zdroj: ČT24)

Existují dvě varianty pádu Prigožinova letadla, řekl komentátor Českého rozhlasu Ondřej Soukup. „První, podle které bylo sestřeleno dvěma raketami S-300, protože jejich základna je nedaleko. Druhá varianta pracuje s tím, že výbušnina mohla být umístěna přímo v letadle,“ uvedl Soukup ve vysílání ČT24.

Odpovědi se budou hledat těžko

„Podle petrohradské tiskové agentury Fontanka se přátelé Jevgenije Prigožina nemohou tomuto muži už několik desítek minut dovolat. Ale všechno jsou to jenom spekulace,“ zdůraznil kolem osmé hodiny večer SELČ Karel Rožánek.

„Jestli bylo letadlo opravdu sestřeleno, na to si musíme počkat. V současném Rusku se odpověď na to, jestli dal někdo povel nebo rozkaz (letadlo) sestřelit, bude jen velmi těžko hledat,“ připojil zpravodaj.

Na vyšetřování v Rusku bude údajně přímo dohlížet guvernér Tverské oblasti Igor Rudeňa. Ten prohlásil, že chce, aby vyšetřování probíhalo „korektně a průhledně“. „Do jaké míry jeho osoba bude důvěryhodná pro ruské obyvatelstvo, protože to zaštiťuje právě guvernér Tveru, tak to se dá těžko říci,“ pokračoval Rožánek. Objevují se informace, že video z Afriky, které se v posledních dnech šířilo médii, mohlo být natočeno už někdy dříve, dodal Rožánek.

Zpravodaj ČT Rožánek ke zřícení Prigožinova letadla (zdroj: ČT24)

Zprávy o přítomnosti Prigožina v letadle se různily

Že havarovaným letadlem Prigožin cestoval a zahynul, uváděl večer mimo jiné server Fontanka s odkazem na své zdroje, podle kterých byli na palubě i velitelé Wagnerovy skupiny. Moskvou dosazený šéf okupační správy v ukrajinské Záporožské oblasti Vladimir Rogov na Telegramu napsal, že jeho zdroje zevnitř Wagnerovy skupiny potvrdily úmrtí Prigožina a také jednoho z velitelů, bývalého pracovníka ruské vojenské rozvědky GRU Dmitrije Utkina.

Portál readovka.news na Telegramu psal, že hovořit o Prigožinově smrti je podle jednoho z jeho zdrojů předčasné, protože podnikatel mohl být na palubě jiného letadla. Z bezpečnostních důvodů prý často uváděl, že letí jedním ze svých strojů, nastoupil pak ale do jiného. 

„Podle vyšetřovatelů, kteří jsou na místě a kteří místo zajistili, podle oficiálních informací zajistili veškeré důkazy, všechny možné prostředky, které na letadle byly, včetně možná černé skříňky,“ přiblížil ve večerním vysílání ČT24 zpravodaj ČT Rožánek. Podle informací z místa bylo zahájeno trestní řízení kvůli způsobení letecké nehody nebo letecké katastrofy.

Samotné příčiny pádu letadla jsou zkoumány, podle vyšetřovatelů jsou ve hře zatím všechny – chyba pilota, technický problém v letadle nebo nějaký vnější faktor. Internetový server Baza však tvrdí, že jednou z vyšetřovacích verzí může být i teroristický útok.

Zpravodaj ČT Rožánek o incidentu, při kterém mohl zahynout šéf wagnerovců Prigožin (zdroj: ČT24)

Prigožin se údajně ukázal v Africe

Prigožin, jehož bojovníci z Wagnerovy skupiny se v rámci ruského vojenského tažení na Ukrajině účastnili nejtvrdších bojů, se letos na konci června pokusil o ozbrojenou vzpouru proti ruskému armádnímu velení a ministerstvu obrany. Při bleskové akci 24. června obsadili jeho bojovníci armádní objekty a letiště v Rostově na Donu na jihozápadě Ruska.

Následně se několik tisíc žoldnéřů s tanky, obrněnými vozidly, protiletadlovými zbraněmi a civilními nákladními automobily vydalo na Moskvu, ještě ten den ale Prigožin postup svých lidí zastavil.

Kreml po potlačení puče ohlásil, že wagnerovci ani jejich šéf nebudou stíháni, ale odejdou do Běloruska. Od té doby není jejich osud jasný.

Prigožin tento týden zveřejnil první video od vzpoury, na kterém naznačoval, že je v Africe. Není ale jasné, kdy a kde záběry vznikly.

Budoucnost wagnerovců

Se zprávami o pádu letadla začali analytici spekulovat o dalším působení žoldnéřské skupiny, jejímž vlastníkem je právě Prigožin. Příslušníci skupiny podle informací z ruských telegramových účtů mluví o tom, že případné sestřelení letadla nenechají bez pomsty.

„Je to pro každou skupinu těžká rána, protože Prigožin domlouval různé kontrakty na těžební koncese v Africe, odkud údajně měly plynout miliardy dolarů, a právě on byl tím člověkem, který platil tyto lidi,“ dodal zpravodaj ČT. Vývoj kolem dalšího fungování wagnerovců je podle analytiků zatím těžko předvídatelný.

Rusista Karel Svoboda z katedry ruských a východoevropských studií Institutu mezinárodních studií FSV UK čeká, že se v Rusku objeví i verze na téma „kyjevští teroristé,“ ale „linka, že za pádem letadla stojí Vladimir Putin, se tady nabízí velmi silně,“ dodal v pořadu Události, komentáře. Myslí si, že wagnerovci budou dále pokračovat. „Měli sloužit jako armáda pro špinavou práci, ale v Africe, mimo evropský kontinent, mimo Rusko.“ Jsou tak zapojeni například ve Středoafrické republice. To podle něj bude pokračovat.

Vojenský analytik Baltic Deffence College Lukáš Dyčka připomněl, že k červnové vzpouře Prigožina proti vedení ruské armády se nepřipojila žádná část kremelské elity. Smrt Prigožina podle něj neznamená konec Wagnerovy skupiny, jejíž část se už připojila k ruské pravidelné armádě. Úlohu wagnerovců podle Dyčky převzala ruská Národní garda.

Prigožin svou roli mimo armádu nehrál dobře, a proto byl nahrazen, dodal. Podle něj byl vnímán v západní odborné komunitě jako „šašek a klaun“. „Stal se známou tváří, ale to je tak všechno,“ dodal Dyčka. Při působení v Africe byli wagnerovci efektivní, když dokázali „nabourat“ vliv Západu nebo i Číny, zatímco v Bělorusku šlo jen o epizodu.

Analytik Votápek: Informace o Prigožinovi musíme brát s jistou skepsí (zdroj: ČT24)

Analytik mezinárodních vztahů a bývalý diplomat Vladimír Votápek uvedl, že pokud se potvrdí Prigožinova smrt, tak to pro něj nebude překvapením. „A pokud se třeba za týden ukáže, že na palubě nebyl, tak také nebudu příliš překvapen.“ Obává se však, že osud Prigožina zůstane „v zásadě jasném, ale ne potvrzeném stavu“.

Koneckonců je to jen další válečný zločinec a z jeho konce mají na Ukrajině radost, dodal Votápek. Za možnou příčinu smrti Prigožina považuje jak pomstu ze strany Putina, tak i ze strany části ruské armády, protože při jeho červnové vzpouře zahynula osádka ruského vrtulníku. „Už tehdy se objevovaly zprávy, že mu to letecká složka ruské armády neodpustí,“ dodal analytik.