Při sesuvu ledovce v Dolomitech zemřeli dva Češi, potvrdilo ministerstvo

Události: Při pádu ledovce zemřeli dva Češi (zdroj: ČT24)

Při nedělním sesuvu části ledovce na hoře Marmolada zemřeli dva muži z České republiky, potvrdilo to ministerstvo zahraničních věcí, které je už v kontaktu s jejich rodinami. Pátrání v Dolomitech pokračuje, z původních třinácti pohřešovaných nyní hovoří úřady o pěti. Podle odborníků je šance na přežití minimální. Za hlavní příčinu neštěstí označují vysoké teploty, na vrcholu hory bylo v minulých dnech i deset stupňů nad nulou.

„Bohužel musíme potvrdit, že neštěstí v italských Dolomitech má druhou českou oběť. Italská policie identifikovala dalšího mrtvého, jedná se o pohřešovaného Čecha,“ sdělila mluvčí Mariana Wernerová.

Ráno informovalo ministerstvo o tom, že při sesuvu zemřel jeden Čech a druhý se pohřešuje. Muži byli v horách spolu, mluvčí o nich hovoří jako o dvou kamarádech. Další lidé z České republiky se v souvislosti s neštěstím zatím podle mluvčí resortu nepohřešují. Podařilo se také dohledat majitele obou českých zaparkovaných vozů nedaleko začátku výstupu na ledovec, po kterých úřady pátraly od pondělí, uvedlo ministerstvo.

Starosta města Canazei v úterý zakázal vstup na celou horu Marmolada. Navzdory nedělní tragédii na vrchol stále stoupali turisté a zvědavci. Uzávěra hory je časově neomezená. 

Deník Corriere della Sera informoval, že záchranáři obnovili pátrací akci kolem úterní 08:00. Drony a vrtulníky, které pohřešované hledají, mají například zařízení pro zachycení signálu mobilních telefonů. Alpská záchranná služba kvůli nebezpečí dalších sesuvů vyloučila, že by v úterý na místo vyslala pátrací skupiny. 

Do odpoledne se záchranářům podařilo vyzvednout z místa neštěstí několik kusů oblečení a další předměty, které zaměřily drony. Ty rovněž na třech nebo čtyřech místech objevily lidské ostatky a horolezecké vybavení.

Všechny důležité nálezy, nejen části těl, jsou nejdříve vyfotografovány a následně vrtulníkem převezeny do Canazei, kde je pečlivě uchovají a prozkoumají, uvedl šéf záchranné služby Maurizio Dellantonio. Prsteny, tetování, ale i horolezecké vybavení, to vše podle něj může pomoci danou osobu identifikovat.

„Když jsme dorazili, spatřili jsme katastrofu, rozměry této laviny byly skutečně obrovské,“ citovala agentura Reuters šéfa záchranného týmu Stefana Cotera, který byl jedním z prvních, kdo na místo neštěstí dorazil. „Objevili jsme zraněné, kteří potřebovali pomoc, a další lidi, kteří byli mrtví,“ popsal.

Pátrání bude pokračovat i další dny

Ve středu nebo ve čtvrtek hodlá záchranná služba vyslat na ledovec pátrací družstvo s maximálně dvaceti lidmi a speciálně vycvičenými psy, avizoval šéf záchranářů Maurizio Dellantonio. „Hodně bude záležet na předpovědi počasí, na teplotách a bouřkách,“ upřesnil. Podle deníku La Repubblica úřady také uvažují o odstřelu části ledovce, jež se stále nachází nad místem dopadu sesuvu.

Pátraní je podle záchranářů velmi komplikované a ztěžuje ho i nepříznivé počasí. Kvůli bouřce ho museli v pondělí na mnoho hodin přerušit. Šance na přežití lidí, které sesuv zasáhl, je podle odborníků minimální.

Kvůli zhoršeným meteorologickým podmínkám a bouřkám úřady nařídily evakuaci oblasti u ledovce Planpincieux, který se nachází na italské straně hory Mont Blanc. Kvůli obavám ze zřícení části ledovce musela být vyklizena desítka budov. 

Vědci i italští politici vidí za katastrofou změnu klimatu. Na vrcholu Marmolady panovaly nezvykle vysoké teploty, uplynulá zima navíc přinesla rekordně málo sněhu, který na ledovci přes letní měsíce pomáhá držet chlad. „Vláda musí přemýšlet nad tím, co se stalo, a přijmout opatření, aby se něco takového mohlo zopakovat jen s velmi malou pravděpodobností nebo vůbec,“ prohlásil italský premiér Mario Draghi.

Italská alpská služba také našla u hory Cervino v západních Alpách dva horolezce, kteří se pohřešovali od pondělí. Jde pravděpodobně o švýcarské občany.