Požáry ve Francii ohrožují domácí i divoká zvířata. Některá mají popáleniny

Domácí i divoká zvířata ve Francii trpí kvůli rozsáhlým lesním požárům na jihozápadě země. Zvířata uvěznily plameny nebo dým, řada jich nepřežila, některá plameny vyhnaly do vylidněných měst. O dopadech požárů v departementu Gironde okolo Bordeaux píše server stanice BFM TV. Situace v některých regionech na jihu Evropy se však začíná pomalu zlepšovat. Například evakuovaní obyvatelé španělské obce Cebreros se už mohli vrátit do svých domovů.

„Už týden neslyšíme zpívat ptáky,“ řekl Sébastien Dupuy, který bydlí nedaleko pláže v Gironde. V oblasti zasažené ohněm je zoologická zahrada, odkud se muselo evakuovat více než tisíc zvířat kvůli škodlivosti látek vznikajících během hoření. Kvůli stresu, horku nebo otravě přesto nepřežilo čtrnáct zvířat.

Během posledního týdne záchranná stanice v regionu přijala deset přiotrávených nebo dezorientovaných zvířat. Nejčastěji to byli veverky nebo mladí srnci.

„Mnoho zvířat, například králíci a veverky, dokázalo utéct, protože běhají rychle a oheň vycítí dřív, než se objeví. Ale mladší zvířata – ta, která byla ještě v hnízdech, nebo plazi a ježci – byla odsouzena k záhubě,“ uvedla pečovatelka ze záchranné stanice.

Marine Ollivierová je veterinářka a hasička, a je proto jedna z mála osob, která se mohla dostat ke zvířatům více než třiceti tisíc evakuovaných lidí. Ti jí dávali krmivo a granule, aby se postarala o zvířata, která z oblasti nebylo možné odvézt.

„Zvířata byla opravdu hladová a žíznivá. Sotva jsem jim stačila dát krmení, už se vrhala k miskám. Některá byla i na ulicích, kočky útočily na drůbež,“ popsala.

Situace se začala zklidňovat

Oproti posledním dnům se ale situace na jihu Evropy už začíná zlepšovat, a to zejména ve Španělsku a Francii. V těchto zemích přírodnímu živlu podlehlo už několik lidí. Stovky hasičů se ale dál soustředí například na jeden z Kanárských ostrovů Tenerife, na kterém se od čtvrtka rychle šíří lesní požár.

Španělský premiér Pedro Sanchez intenzivní vedra přisuzuje klimatickým změnám. „Je jasné, že za tyto intenzivní a dlouhotrvající vlny veder v červnu a červenci může klimatická nouze. Je také evidentní, že tyto vlny veder způsobují mnoho z těchto rozsáhlých požárů. Věřím, že klimatická nouze je smrtelná, ale mnohem smrtelnější je nevědomost a popírání,“ sdělil. 

Někteří evakuovaní lidé, například obyvatelé jedné z obcí nedaleko hlavního města Madridu, se už mohli vrátit domů. Oblast zasáhl požár, který vznikl v lese u obce Cebreros.

Na některých místech však hasiči s plameny stále bojují. „Tahle oblast má velmi velkou ekologickou hodnotu, protože naše obec je jednou z mála v regionu, ve které se nachází specifické husté borové lesy. Hodnota této oblasti, která je také nevyčíslitelná, je nyní ztracená, bude se to tu muset znovu obnovit a zalesnit,“ řekl k situaci starosta obce El Hoyo de Pinares David Beltran.