Poslední dny před největší evropskou válkou od porážky nacismu: 23. únor 2022

O tom, že se Vladimir Putin chystá podmanit si vojensky Ukrajinu, se spekulovalo od jara 2021, kdy k jejím hranicím a na okupovaný Krym začal přemisťovat desetitisíce vojáků s technikou všeho druhu. Když se k nim v zimě přidaly polní nemocnice a policejní jednotky vycvičené k potlačování občanského odporu, bylo už mnohým jasné, že válka největších rozměrů v Evropě od druhé světové je na spadnutí. Samotná invaze pak přebila dění, které jí těsně předcházelo. Proto připomínáme poslední týden den po dni, tentokrát středu 23. února 2022.

Kanada, Austrálie a Japonsko zavedly sankce proti Rusku. Schválila je i ukrajinská Nejvyšší rada. Čína se vyslovila proti sankcím. Srbsko odsoudí ruský postup, pokud Ukrajina odsoudí bombardování Srbska silami NATO z roku 1999. Arménie nehodlá uznat „republiky“ na Donbasu, jakož ani Turecko. Generální tajemník OSN António Guterres jasně odsoudil uznání nezávislosti separatistických „republik“ i označení ruských vojáků na Ukrajině za mírové síly. Ukrajinu navštívili prezidenti Polska a Litvy, kteří vyzvali k jejimu přijetí do EU.

Na Ukrajinu přiletěla další zásilka zbraní z Kanady. USA posílají do Pobaltí a Polska osm set vojáků z Itálie, útočné vrtulníky Apache a bitevníky F-35. Britský ministr obrany Ben Wallace v zaslechnutém soukromém rozhovoru s vojáky řekl, že se ruský prezident Vladimir Putin zbláznil, chybuje absencí spojenců a že Británie může Rusy nakopnout stejně jako roku 1853 na Krymu. Večer napsal Newsweek o informaci tajných služeb, že Putin zaútočí do 48 hodin.

Ukrajinská armáda hlásí za úterý více než sto porušení příměří po celé délce fronty na Donbase ze strany ruských a separatistických ozbrojenců, ve středu oznámila zasažení školky a několika domů, v nichž střelba zranila ženu. Odpoledne opustila čtyři předsunutá stanoviště u linie dotyku kvůli silnému ostřelování.

Obvinění ze střelby pokračují z obou stran. OBSE reportuje za den 1710 porušení příměří. Šéf doněckých „separatistů“ Denis Pušilin tvrdí, že v doněcké „republice“ nejsou ruští vojáci. Rusko informuje, že k šesté hodině ranní přijalo už 96 tisíc evakuovaných z Ukrajiny. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov oznámil, že vůdci „republik“ Pušilin a Leonid Pasečnik požádali Putina o pomoc při odražení ukrajinské agrese.

Ukrajinský parlament schválil zavedení stavu ohrožení státu od čtvrtka na celém území kromě Doněcké a Luhanské oblasti, kde už platí výjimečný stav. Základní omezení: lze zavřít hranice; policie může prohledat auto; zesiluje se ochrana pořádku; jsou zakázány stávky, mítinky a masové akce; lze zavést zákaz vycházení; branci, rezervisté a vojáci nesmí měnit místo pobytu bez uvědomění vojenské správy.

Ukrajina přestala kupovat elektřinu od Běloruska. Ukrajinska pravda tvrdí, že rozvědka dala prezidentovi informace o hrozících útocích na Kyjev, Cherson a Charkov. V Charkově začalo cvičení teritoriální obrany a vznikl operativní štáb armády. Weby vládních institucí čelí DDoS útokům. Anonym nahlásil bombu v Nejvyšší radě. InformNapalm píše, že střela údajně vypálená z Ukrajiny na Rusko byla ve skutečnosti vypálená z okupovaného ukrajinského území.

Ukrajinské Centrum obranných strategií uvedlo, že Rusko přemístilo do Černého a Azovského moře všechny své lodě umožňující útok na souši a vylodění. Celkem je tam 46 plavidel ze všech ruských flotil. Kyjev hodlá v případě invaze žádat Turecko o zavření průlivů Bospor a Dardanely. Podle ukrajinského ministra zahraničí Dmytra Kuleby Rusové evakuují noční směnu ve fabrice na Krymu v Armjansku u hranice. 

Ruská FSB tvrdí, že překazila teroristický útok plánovaný Pravým sektorem v pravoslavném chrámu na Krymu, zadržela šest podezřelých. Okupační úřady na Krymu vyčíslily škody v důsledku zavření Severokrymského kanálu na 150 miliard rublů, které hodlají od Ukrajiny požadovat. Ruští diplomaté se začali evakuovat z Ukrajiny, z budov stáhli vlajky. Vyšetřovatelé zahájili trestní stíhání čtyř set Ukrajinců kvůli údajné odpovědnosti za smrt Rusů, mezi nimi jsou Arsen Avakov, Ihor Kolomojskyj, Olexandr Turčynov.

Vladimir Putin pronesl proslov ke Dni ochránců vlasti a vyzdvihl pokroky, které udělala armáda. Podle průzkumu státní agentury VCIOM podporuje uznání nezávislosti „republik“ 73 procent Rusů.

Jedni z nejbohatších Ukrajinců Rinat Achmetov a Viktor Pinčuk se vrátili na Ukrajinu. Večer se nejbohatší ukrajinští byznysmeni sešli s prezidentem a představiteli silových orgánů. Podle webu Bloomberg přišlo 23 nejbohatších Rusů v důsledku eskalace o 32 miliard dolarů. Nejvíc, asi třetinu veškerého majetku, ztratil Gennadij Timčenko. Cena plynu v Evropě poprvé v roce 2022 přesáhla tisíc dolarů za kubický metr. Ukrajinské eurobondy se propadly na nejnižší úroveň od roku 2015.

V Kramatorsku se sešli lidé s ukrajinskými vlajkami.