Poslední dny před největší evropskou válkou od porážky nacismu: 22. únor 2022

O tom, že se Vladimir Putin chystá podmanit si vojensky Ukrajinu, se spekulovalo od jara 2021, kdy k jejím hranicím a na okupovaný Krym začal přemisťovat desetitisíce vojáků s technikou všeho druhu. Když se k nim v zimě přidaly polní nemocnice a policejní jednotky vycvičené k potlačování občanského odporu, bylo už mnohým jasné, že válka největších rozměrů v Evropě od druhé světové je na spadnutí. Samotná invaze pak přebila dění, které jí těsně předcházelo. Proto připomínáme poslední týden den po dni, tentokrát úterý 22. února 2022.

Moskevská burza ztratila za první minutu obchodování 5,44 procenta. Mírně se snížil i kurz rublu k euru a dolaru. Brzy se však trhy uklidnily a začaly získávat ztráty zpět, večer si burza připisovala mírný růst. Oslabuje ukrajinská hřivna.

Doněck hlásí další ostřelování z pozic ukrajinské armády a pokus o atentát na tamního „exministra obrany“. V obci Zolote-5 byl večer zničen obytný dům. Ukrajina oznámila, že protivník v Donbasu porušil za pondělí příměří v 84 případech, zabil dva vojáky a 12 jich zranil. K úternímu večeru přibyli jeden mrtvý a jeden zraněný voják. Luhanskou teplárnu a elektrárnu na území kontrolovaném Kyjevem vyřadila z provozu palba. SBU zveřejnila odposlechy, na nichž o tom ozbrojenci z okupovaného Donbasu hovoří, jakož i o dalších úderech, které připisují ukrajinským silám.

Ukrajinská tajná služba také oznámila, že zachytila plány na teroristický útok v chrámu pravoslavné církve moskevského patriarchátu v Charkově. Kyjevská policie tvrdí, že na budovu advokátní komory ve městě někdo v noci vystřelil z granátometu, nikoho přitom nezranil. Podle ministra spravedlnosti Denyse Miljusky se Rusko snaží vyprovokovat vzpoury ve vězení. V Mariupolu vyšlo podle odhadů asi tisíc lidí demonstrovat loajalitu Ukrajině.

Ruský parlament schválil uznání nezávislosti obou separatistických „republik“ na Donbasu i dohody o vzájemné pomoci s nimi. Dopoledne však stále není jasné, v jakých hranicích. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov to na tiskové konferenci nebyl ochoten sdělit. Zástupce předsedy „parlamentu Luhanské lidové republiky“ Dmitrij Chorošilov nárokuje celou Luhanskou oblast a žádá stažení ukrajinské armády. 

Vladimir Putin na večerní tiskové konferenci prohlásil, že Rusko uznalo ústavy obou „republik“, a tedy i vymezení jejich území v nich zakotvená, tedy celé stejnojmenné administrativní oblasti. Přiznal, že otázka je sporná a navrhl ji řešit jednáním mezi Ukrajinou a „republikami“. Normalizaci vztahů by podle něj pomohlo, kdyby Ukrajina vyhlásila neutralitu a uznala ztrátu Krymu.

Rusko oznámilo, že plánuje velké námořní a letecké cvičení na okupovaném Krymu. Rada federace udělila Putinovi právo použít armádu za hranicemi. Ukrajinský generální štáb požádal obyvatele, aby nezveřejňovali záběry vlastní vojenské techniky. Volodymyr Zelenskyj vyzval do služby operativní rezervisty. Maďarsko oznámilo přesun vojáků ke společné hranici s cílem zvýšení bezpečnosti a zvládnutí případné humanitární situace.

Zelenskyj v poledne prohlásil, že zvažuje zpřetrhání diplomatických styků s Ruskem, Moskva odpověděla, že o takovém kroku neuvažuje. Večer ministerstvo zahraničí napsalo, že v nejbližší době stáhne všechny diplomaty z Ukrajiny v obavě o jejich životy. Putin také reagoval na sobotní Zelenského slova týkající se Budapešťského memoranda a jaderných zbraní a sdělil, že Ukrajina by je mohla získat, což Rusko vnímá jako strategické ohrožení.

Německo oznámilo, že přerušuje certifikaci plynovodu Nord Stream 2. Ruský exprezident Dmitrij Medveděv pohrozil zdražením na 2000 eur za tisíc kubíků plynu. Británie zavedla sankce proti pěti bankám a třem Rusům z blízkého okolí Putina: Gennadiji Timčenkovi a bratrům Rotenbergům. EU ohlásila sankce proti 351 ruským poslancům a 27 osobám zapojeným do hrozeb Ukrajině a uznání „republik“. Kyjevu nabídla odborníky na kybernetickou bezpečnost. USA podle prezidenta Joea Bidena zacílí na dvě banky, některé oligarchy a obhospodařování ruského státního dluhu.