Polští učitelé se bouří, požadují zvýšení platů. Ti začínající jsou těsně nad minimální mzdou

Události: Polští učitelé protestují (zdroj: ČT24)

V Polsku demonstrovaly školské odbory. Požadují vyšší platy, v současné chvíli se ocenění začínajících učitelů pohybuje těsně nad úrovní minimální mzdy. Odbory upozorňují také na politické zásahy do obsahu výuky nebo na to, že ve školství chybí až čtyřicet tisíc pracovníků.

Justyna Biednacká učí na menší základní škole matematiku. Ve sboru má největší zkušenosti. „Ve školství pracuji už 35 let a můj materiální status se prakticky nezměnil,“ přiblížila učitelka z města Skierniewice.

Její měsíční plat se pohybuje kolem v přepočtu 26 tisíc korun. Chce zvýšení. A také jistotu, že až odejde do důchodu, bude ji mít kdo nahradit. Proto se přidala k protestní akci odborů.

Podle nich v současné chvíli ve školství chybí asi 40 tisíc učitelů, pro absolventy totiž není práce finančně zajímavá. „Průměrný věk učitele v Polsku je 45, 48 let. Chybí nám mladá generace,“ řekl předseda školských odborů Slawomir Broniarz.

Na protestu před budovou ministerstva školství nakonec odmítl vystoupit s proslovem šéf resortu Przemyslaw Czarnek. S čísly odborů ani s jejich požadavky nesouhlasí. „Počet neobsazených míst v polském školství je méně než jedno procento,“ ohradil se polský ministr.

Tabulkové platy se od reality liší

Odbory chtějí okamžitý růst platů minimálně o dvacet procent. Na jejich stranu se před říjnovými volbami postavila opozice. „My, jako opozice, hovoříme o dvacetiprocentním navýšení platů učitelů,“ řekla bývalá ministryně školství a opoziční poslankyně Krystyna Szumilasová.

Ministr už dříve slíbil růst o dvanáct procent od ledna 2024. Argumentuje také tabulkovými platy, které nechal vyvěsit na budovu ministerstva školství.

Ty ale ne vždy odpovídají realitě. Členka školských odborů v Gdaňsku Anja učí sedmnáct let na vesnické základní škole. Podle tabulky by měla pobírat přes sedm tisíc zlotých, tedy asi 37 tisíc korun. „Vydělávám čtyři tisíce zlotých (asi 21 500 korun) a tady je napsáno, že vydělávám mnohem více. Chtěla bych tolik, ale nemám,“ řekla.

Některým učitelům navíc vadí i údajné politické zásahy resortu do výuky. Nový díl učebnice historie podle kritiků obhajuje zákaz potratů. Výuka z knihy nicméně není povinná.

Pokud resort požadavky odborů nezohlední, jsou připraveni demonstrovat i v průběhu školního roku.