Pohyb v zákopech, boj v ulicích. Britové zrychleně cvičí tisíce ukrajinských vojáků

Zpravodaj ČT Dolanský o výcviku ukrajinských vojáků ve Velké Británii (zdroj: ČT24)

Britská armáda ve velkém cvičí ukrajinské vojáky. Do programu se zatím zapojilo na deset tisíc lidí, mezi nimi piloti, námořníci, ale také civilisté, kteří hodlají bránit svou zemi. Někteří Ukrajinci se budou cvičit i pro obsluhu tanků Challenger 2, které Londýn Kyjevu dodá.

Výcvikem ve Spojeném království by mohlo projít na 30 tisíc ukrajinských vojáků. „Britská armáda nám zakázala, abychom identifikovali jak ukrajinské vojáky, tak i samotné místo (výcviku). Nicméně na vlastní oči jsme viděli, že výcvik je velice intenzivní a poměrně rychlý. Za normálních okolností výcvik běžného vojáka trvá šest měsíců, ukrajinští vojáci to ale musí zvládnout za pět týdnů,“ uvedl zpravodaj ČT v Británii Lukáš Dolanský.

Ukrajinci se připravují mimo jiné na boj v zákopech nebo na kontaktní boj v zastavěné oblasti. Třeba Artem z Oděsy, který na Ukrajině pracoval v logistice, se už za dva týdny vrátí do vlasti jako voják. „Všichni spojenci Ukrajiny pokračují ve výcviku dalších a dalších vojáků. A tím přibližují naše vítězství,“ věří.

Britský seržant Malcom, jenž sám bojoval na dvou misích v Afghánistánu, nyní svoje zkušenosti předává civilistům z Ukrajiny, z nichž se v Británii stávají profesionální členové armády. „Je to určitě správná věc, je dobré, že je tady cvičíme, máme k tomu podmínky,“ říká.

Kromě Britů se na výcviku podílejí také norští nebo švédští velitelé či příslušníci nizozemské námořní pěchoty. „Musíme ochránit Ukrajinu a pomoci těmto klukům, jak jen to půjde,“ míní desátník Clemens z nizozemské námořní pěchoty.

Události ČT: Britové cvičí Ukrajince na utajeném místě na severu Anglie (zdroj: ČT24)

Složité technologie

Velká Británie přislíbila, že bude cvičit také velitele tanků Challenger 2, které plánuje předat Ukrajině. Vojenští experti soudí, že dodávka tanků bude pro ukrajinské obránce přínosem. Západní stroje jsou ovšem na vysoké technologické úrovni, která vyžaduje příslušný výcvik nejen pro jejich používání, ale i opravy.

Podle informací britských médií podstoupí Ukrajinci co nejrychlejší výcvik. „Na druhou stranu jsou tyto tanky velice sofistikované, doslova prošpikované různou technikou, takže se tomu výcvik musí přizpůsobit. Předpokládá se ale, že by ho mohli zvládnout během několika týdnů,“ poznamenal Dolanský.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v souvislosti s novou ruskou ofenzivou opakovaně žádá Západ včetně Londýna o dodání stíhaček. Zatím získal od Britů souhlas s výcvikem Ukrajinců na tyto bojové stroje.

„Britské oznámení, že hodlají cvičit ukrajinské piloty, bylo trochu překvapením, britské stroje jsou relativně unikátní, mnohem složitější než americké stíhačky F-16, a je otázkou, zda jde o součást techniky, kterou by Ukrajinci využili nejvíce,“ podotkl zpravodaj ČT.

Podle Dolanského bude výcvik probíhat tak, aby ukrajinští piloti byli schopni řídit jakékoli letouny. Ukrajinci navíc dostanou potřebnou výstroj, ať už oblečení, helmy či zbraně.

Výcvik ukrajinských vojáků probíhá také v jiných evropských zemích včetně Česka. V Německu se Ukrajinci v současnosti učí ovládat tanky Leopard 2 a bojová vozidla pěchoty Marder.