Pandemie ve světě: Začátek povinného očkování v Rakousku se posouvá, Itálie spustí výběr pokut

Události: Covidová vlna v Polsku (zdroj: ČT24)

Přes nejvyšší přírůstek nově nakažených uvolní Rakousko proticovidová opatření. Země se chystá zavést povinné očkování, které mělo platit od začátku února, kvůli projednávání zákona v parlamentu ale bude předpis účinný až později. V Itálii platí vakcinační povinnost pro starší 50 let. Od neočkovaných bude země od úterý vymáhat jednorázovou pokutu 100 eur, od února navíc italské úřady zkrátí platnost covidových certifikátů. Rekordní přírůstky hlásí také sousední Polsko. Epidemii v zemi mají zpomalit zákony, na jejich podobě předpisů se ale nedokážou shodnout ani vládní politici.

On-line přenos

Koronavirus - leden 2022

  • 17:47

    Lidem, kteří prodělali covid-19, hrozí i rok po infekci koronavirem zvýšené riziko nejrůznějších kardiovaskulárních problémů od mozkové mrtvice po plicní embolii. Vyplývá to z výsledků bádání amerických vědců publikovaných v pondělí odborným časopisem Nature Medicine. Vlády po celém světě by podle autorů článku měly být připravené na nárůst výskytu kardiovaskulárních onemocnění v důsledku pandemie.

  • 21:13

    Kanadský premiér Justin Trudeau oznámil, že má pozitivní test na koronavirus a tento týden bude pracovat na dálku. Na Twitteru uvedl, že se cítí dobře. Předseda vlády má za sebou očkování třetí dávkou vakcíny proti covidu-19.

  • 21:12

    Britská vláda zvažuje, že upustí od povinného očkování anglických zdravotníků proti covidu-19, uvedl před poslanci ministr zdravotnictví Sajid Javid. Povinnost už podle Javida není přiměřená současné pandemické situaci, píše deník The Guardian. Změna by se týkala Anglie, ostatní části Británie o protipandemických opatřeních rozhodují samy.

Rakousko v pondělí oznámilo 27 411 nových případů koronaviru, což je nejvyšší pondělní bilance od začátku pandemie. I tak země v příštích týdnech uvolní některá protipandemická opatření, podle politiků současnou vlnu způsobenou variantou omikron zvládá zdravotnický systém dobře. Od 5. února se zavírací hodina restaurací, kin i dalších zařízení posune z dosavadních 22:00 na půlnoc. Týden poté přestane platit omezení, které návštěvu obchodů, s výjimkou těch se základními potřebami, povolovalo jen očkovaným nebo vyléčeným. Nově bude nakupujícím stačit respirátor třídy FFP2.

Zároveň by ale již brzy měla začít platit očkovací povinnost. Ve čtvrtek ji nejspíš bez problémů schválí Spolková rada, která zastupuje zájmy jednotlivých spolkových zemí. Oficiálně v platnost vstoupí po podpisu prezidenta a zveřejnění v úředním věstníku.

Návrh zákona, který 20. ledna lehko prošel volenou komorou parlamentu, Národní radou, počítá s tím, že očkovat se musí nechat každý starší 18 let. Z očkovací povinnosti mají být vyňaty těhotné ženy, lidé, kteří ze zdravotních důvodů nemohou být očkováni, a osoby, které se v posledních šesti měsících zotavily z covidu-19. Do poloviny března bude trvat přechodná fáze, kdy povinnost nebude vynucována. Pak už bude za nedodržení nařízení hrozit pokuta ve výši až 3600 eur (asi 88 tisíc korun).

Itálie bude pokutovat neočkované nad 50 let

Italské úřady začnou od úterý pokutovat lidi starší 50 let, kteří nesplnili očkovací povinnost. Jednorázovou pokutu ve výši 100 eur (zhruba 2500 korun) může dostat až 1,7 milionu lidí, kteří nemají dokončené očkování nebo nedostali posilovací dávku, informoval v pondělí deník La Repubblica. Od 15. února se pak pro lidi ve věku nad 50 let zpřísní podmínky pro vstup na pracoviště. Častěji se budou také kontrolovat covidové certifikáty.

Pokuty budou rozdávat finanční úřady, kteří propojí své informační systémy se seznamy očkovaných. Očkovací povinnost je splněná v případě dokončeného základního očkování proti covidu-19 nebo po podání posilovací dávky po šesti měsících od té druhé. Pokutovaní budou mít deset dní na to, aby prokázali, že se nemohli nechat naočkovat kvůli „objektivním důvodům“. Mezi ně patří i prodělání nemoci covid-19 před maximálně 180 dny.

Od února také Itálie zkrátí platnost covidového certifikátu z devíti na šest měsíců od druhé či posilovací dávky. Kvůli změně pravidel Itálii kritizovala Evropská unie. Podle tisku je pravděpodobné, že vláda schválí časově neomezenou platnost po třetí dávce. Od úterý se budou certifikáty kontrolovat také na poštách, v bankách, trafikách a v obchodech. Z povinnosti mají výjimku jen lékárny či obchody s potravinami, drogerií či s potřebami pro domácí mazlíčky.

Polské politiky rozdělují covidové zákony

Také Polsko v posledních dnech zaznamenává vůbec nejvyšší přírůstky pozitivně testovaných. Vládní kabinet proto plánuje zvýšit počty covidových lůžek v nemocnicích, teď jich je z asi třiceti tisíc obsazená půlka. Polská vláda nikdy nezavedla plošné testování ve firmách nebo školách, v boji proti epidemii covidu-19 v zemi teď zavedla bezplatné antigenní testy v lékárnách.

Poslanci pracují na nových zákonech, které mají šíření epidemie zpomalit. Shoda na jejich podobě ale nepanuje ani v koalici. Týdny diskutovaný zákon, který by umožnil zaměstnavatelům kontrolovat covidové certifikáty, neuspěl. Postavili se proti němu i někteří vládní politici. Vedení Práva a spravedlnosti tak přišlo s dalším návrhem, který počítá s možností žádat odškodnění po zaměstnanci, který by se odmítl testovat a zároveň na pracovišti nakazil kolegy.

Premiérův sedmnáctičlenný odborný pademický tým zároveň po Novém roce na protest opustilo celkem 13 expertů. Vláda podle nich přestala naslouchat jejich radám.