Pandemie ve světě: Ve Skotsku silně roste nákaza. Evropa se má podělit o vakcíny, apeluje WHO

Ve Skotsku za poslední den přibylo více než 7100 nově nakažených koronavirem, což představuje maximum od začátku pandemie. V izolaci je také premiérka Nicola Sturgeonová. Šéf WHO pro Evropu Kluge vyzval evropské země, které mají přebytek vakcín, aby se o ně podělily s dalším státy. Do Vietnamu dorazil dar 250 tisíc dávek vakcín od Česka. Řecký soud odmítl pozastavit povinné očkování zdravotníků.

On-line přenos

Koronavirus – srpen

  • 22:48

    Čína chce letos poskytnout světu dvě miliardy dávek vakcín proti covidu-19, 100 milionů rozvojovým zemím, řekl prezident Si Ťin-pching na půdě OSN.

  • 18:03

    Kuba obnoví prezenční výuku na školách, až naočkuje proti covidu-19 studenty a školáky. Uvedla to dnes ministryně zdravotnictví Ena Elsa Velázquezová. 

  • 17:21
    Česko

    Liberecká střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická se jako jediná škola v Libereckém kraji zapojí do testování kombinované prezenční a on-line výuky v Česku. Zúčastní se projektu ministerstva školství, který má ověřit, zda by se žáci a studenti mohli běžně učit střídavě ve škole a on-line z domova.

Premiérka Skotska Sturgeonová na Twitteru uvedla, že se musela uchýlit do samoizolace poté, co byla v úzkém kontaktu s osobou, u níž se prokázala nákaza koronavirem. Setrvá v ní nejméně do doby, než obdrží výsledek PCR testu.

Skotský ministr zdravotnictví Humza Yousaf mezitím uvedl, že místní zdravotnický systém NHS se ocitá pod značným tlakem. Napilno mají nejvíce sanitky svážející do nemocnic pacienty s covidem-19. Hospitalizováno je nyní 507 lidí, z toho 52 leží na jednotkách intenzivní péče.

Obzvláště mnoho nově nakažených je mezi dětmi a mladistvými, což experti dávají do souvislosti se začátkem školního roku v polovině srpna. Skotsko si z hlediska šíření nákazy vede špatně i v porovnání se zbytkem Spojeného království, připomíná agentura DPA. Panují obavy, že se zhorší situace také v Anglii, kde letní prázdniny končí tento týden.

Třetí dávka vakcíny by měla být hlavně pro nejzranitelnější, uvedl šéf WHO pro Evropu

„Třetí dávka vakcíny není luxusní posilovač imunity, který je odepřen někomu, kdo stále čeká na první dávku. Je to v zásadě způsob, jak zajistit bezpečí nejvíce zranitelným,“ řekl Hans Kluge, regionální šéf WHO pro Evropu.

WHO dříve tento měsíc možnost posilující dávky již plně očkovaným lidem odmítla s tím, že nejprve je zapotřebí poskytnout vakcíny dosud nenaočkovaným lidem v chudších zemích.

„Musíme být s posilovací dávkou trochu obezřetní, protože dosud nemáme dostatek důkazů,“ uvedl Kluge. „Stále více studií však ukazuje, že třetí dávka zajišťuje zranitelným lidem bezpečí. Činí tak stále více zemí v našem regionu,“ dodal.

Současně však Kluge vyzval evropské země, které mají přebytek vakcín, aby se o ně podělily s dalším státy, zvláště těmi ve východní Evropě a Africe.

Do Vietnamu dorazil z Česka dar čtvrt milionu dávek vakcín

Vietnam obdržel čtvrt milionu dávek vakcíny od Česka - jde o látky od společností AstraZeneca a Moderna. Kromě něj Česko do konce roku poskytne dar nejméně 2,39 milionu vakcín balkánským, africkým i dalším asijským zemím. Dar je součástí dřívější dohody lídrů členských států EU, podle které Unie daruje třetím zemím společně 100 milionů dávek vakcíny. 

Kromě darovaných vakcín chce Česko podle dřívějšího vyjádření ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) další prodat, respektive přepustit jiným státům. Prvním příkladem je to, že Slovensko by si mělo odebrat místo České republiky z české kvóty jeden milion dávek od firmy Pfizer/BioNTech a zaplatit za ně.

Řecký soud odmítl pozastavit povinné očkování zdravotníků

Nejvyšší správní soud v Řecku zamítl žádost odborů, aby pozastavil účinnost zákona, který nařizuje povinné očkování personálu v nemocnicích a pečovatelských domech. Kvůli nové povinnosti minulý týden zdravotníci stávkovali a v neděli vyšly do ulic tisíce lidí. 

Mluvčí řecké vlády řekl, že povinné očkování zdravotníků je stěžejní pro budoucí vývoj epidemie. „Zákon bude uplatněn beze zbytku,“ uvedl. Podle normy, která ma začít platit prvního září, bude možné poslat na nucenou a neplacenou dovolenou zaměstnance ve zdravotnických zařízeních, kteří nejsou naočkováni alespoň první dávkou vakcíny proti covidu-19.

Podobná povinnost platí od poloviny srpna i pro zaměstnance v pečovatelských domech. Kritici zákona ale namítají, že jeho striktní dodržení by mohlo vést k nedostatku personálu a k ohrožení fungování nemocnic.

Na Slovensku poprvé po 13 měsících ubylo úmrtí oproti dřívějšímu průměru

Na Slovensku v červenci poprvé po 13 měsících klesl celkový počet úmrtí oproti průměru za stejné období předchozích pěti let. 

V červenci na pětimilionovém Slovensku zemřelo celkově 4099 osob, což bylo o 2,9 procenta méně než v průměru za stejné období let 2016 až 2020. Ještě v lednu až v březnu, kdy země čelila silné vlně epidemie, byl počet zesnulých na Slovensku oproti minulosti o více než polovinu vyšší.

„I díky výrazně zlepšené epidemické situaci jsme v červenci poprvé v tomto roce zaznamenali nižší počet úmrtí ve srovnání s pětiletým průměrem. Celkový počet zesnulých i nadúmrtnost se od ledna každý měsíc postupně snižují,“ uvedla ředitelka odboru statistiky obyvatelstva slovenského statistického úřadu Zuzana Podmanická.