Pandemie ve světě: Podle WHO lze akutní fázi pandemie ukončit. Kennedy považuje tlak na očkovánání za projev fašismu

Události: Protest proti očkování v USA (zdroj: ČT24)

Akutní fázi covidové pandemie lze podle Světové zdravotnické organizace (WHO) komplexním mezinárodním úsilím letos ukončit. Je však třeba mimo jiné dohnat nedostatky v očkování v chudších zemích a více testovat. Robert Kennedy mladší, synovec zavražděného amerického prezidenta, vyvolal pozornost přirovnáním Spojených států kvůli tlaku na vakcinaci proti covidu k nacistickému Německu. Anglie nebude od 11. února vyžadovat test od přijíždějícíh, kteří jsou očkovaní proti koronaviru. Slovensko zkracuje izolaci pro nakažené, obává se nedostatku pracovníků v klíčových odvětvích.

On-line přenos

Koronavirus - leden 2022

  • 17:47

    Lidem, kteří prodělali covid-19, hrozí i rok po infekci koronavirem zvýšené riziko nejrůznějších kardiovaskulárních problémů od mozkové mrtvice po plicní embolii. Vyplývá to z výsledků bádání amerických vědců publikovaných v pondělí odborným časopisem Nature Medicine. Vlády po celém světě by podle autorů článku měly být připravené na nárůst výskytu kardiovaskulárních onemocnění v důsledku pandemie.

  • 21:13

    Kanadský premiér Justin Trudeau oznámil, že má pozitivní test na koronavirus a tento týden bude pracovat na dálku. Na Twitteru uvedl, že se cítí dobře. Předseda vlády má za sebou očkování třetí dávkou vakcíny proti covidu-19.

  • 21:12

    Britská vláda zvažuje, že upustí od povinného očkování anglických zdravotníků proti covidu-19, uvedl před poslanci ministr zdravotnictví Sajid Javid. Povinnost už podle Javida není přiměřená současné pandemické situaci, píše deník The Guardian. Změna by se týkala Anglie, ostatní části Británie o protipandemických opatřeních rozhodují samy.

Generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus zároveň varoval před unáhleným optimismem. „Bylo by nebezpečné předpokládat, že omikron byla poslední varianta a že už jsme v konečné fázi,“ prohlásil podle agentury DPA.

Kvůli rychlému šíření velmi nakažlivé varianty omikron bylo WHO minulý týden hlášeno sto nových případů z celého světa každé tři sekundy a každých dvanáct sekund přibyl jeden zemřelý, uvedl Ghebreyesus. I když byl omikron poprvé identifikován ani ne před deseti týdny, WHO už eviduje více než 80 milionů případů nákazy způsobené touto variantou. To je více případů covidové infekce než za celý rok 2020. „Podmínky jsou ideální pro výskyt dalších variant,“ varoval generální ředitel.

Šéf WHO však také konstatoval, že byl překonán nedostatek vakcín. Logistická výzva nyní podle něj spočívá v tom dostat všechny dávky do všech zemí a také je tam upotřebit. V Africe ještě nedostalo žádné očkování proti covidu 85 procent lidí, zdůraznil. Jen v případě, že se v příštích měsících podaří naočkovat 70 procent obyvatel každé země, bude možné virus porazit, upozornil.

USA: Kennedy kritizuje tlak na očkování

Během nedělní demonstrace ve Washingtonu proti koronavirovým opatřením a očkování vyvolal značnou pozornost Robert Kennedy mladší, když přirovnal Spojené státy k nacistickému Německu. „Od počátku lidstva bylo cílem všech totalitárních států kontrolovat každý aspekt chování, rozhodování, myšlení a vyhladit opozici,“ pronesl Kennedy. Podle protestujících se administrativa prezidenta Joea Bidena vůbec nevěnuje zdravotním problémům, které mohou vakcíny vyvolat.

Lékař Joel Wallskog připisuje vakcíně své potíže s chůzí. Objevily se u něj několik dní po očkování. Založil proto organizaci React 19, která má zkoumat možné následky vakcín proti covidu i pomoc těm, kteří si po nich stěžují na zdravotní potíže. „Snažíme se těmto lidem zajistit zdravotní péči. Není to vůbec ideální postup. My to ale uděláme, protože když jim nepomůžeme my, neudělá to nikdo,“ tvrdí Wallskog.

Prezident Biden nařídil očkovat se milionům federálních zaměstnanců, lidem ve velkých společnostech i firmách, které se podílejí na státních zakázkách. Soudy většinu opatření zablokovaly. V platnosti zůstává povinné očkování pro většinu zdravotnického personálu.

Ve Spojených státech platí různá pravidla pro nošení roušek. Mnohé státy vedené demokraty ve vnitřních prostorech zakrývání dýchacích cest vyžadují, naopak tam, kde vládnou republikáni, většinou tato povinnost zavedena není.

Washingtonský protest proti povinnému očkování proti koronaviru
Zdroj: Leah Millis/Reuters

Po příjezdu do Anglie bez testu

Očkovaní lidé nebudou muset od 11. února po příjezdu do Anglie podstupovat test na koronavirus. Cílem rozvolnění je podle premiéra Borise Johnsona ukázat, že je země otevřená turistům i obchodu. Skotsko, Wales a Severní Irsko si svoje pravidla určují samostatně, v minulosti však často následovaly příklad centrální vlády, jež stanovuje opatření pro Anglii.

Za současných podmínek musí všichni lidé přijíždějící do Anglie podstoupit do 48 hodin antigenní nebo PCR test na koronavirus. Neočkovaní cestovatelé starší 18 let navíc potřebují také test odebraný 48 před odjezdem.

Podle nových pravidel pravděpodobně zůstane pro neočkované v platnosti nutnost podstoupit test po dvou a následně po osmi dnech po příjezdu. Cestovní formulář, který musí před cestou vyplnit všichni, pak dozná určitých změn a bude zjednodušen.

Na Slovensku se zastavil pokles hospitalizovaných

Na Slovensku dál zrychluje tempo šíření nákazy. Za neděli přibylo v zemi po provedení laboratorních testů 3503 zjištěných infikovaných; oproti předchozímu týdnu se počet nových případů více než ztrojnásobil.

Nemocnice na Slovensku hlásily 1497 covidových pacientů. Dřívější úbytek hospitalizovaných se tak zastavil, počet pacientů s covidem-19 ve zdravotnických zařízeních se ale drží kolem tříměsíčního minima. Na začátku prosince bylo v nemocnicích přes 3600 lidí s covidem-19.

Od úterý se z nynějších deseti dnů zkrátí na polovinu izolace pro infikované. Až na výjimky do ní budou muset nastoupit i očkovaní nebo ti, kdo onemocnění prodělali. Pokud osoba v izolaci bude mít nadále příznaky, o ukončení její izolace rozhodne lékař. Pracovníci z některých sektorů ekonomiky včetně zdravotnictví a také politici ovšem budou moci pracovat i po nákaze koronavirem, pokud se u nich vyskytne bezpříznakový průběh onemocnění.

Zkrátí se i délka karantény pro blízké kontakty infikovaných. Lidé po rizikovém kontaktu s infikovaným nebudou muset do karantény například v případě, že jsou plně naočkovaní a nemají příznaky onemocnění.

„Ke zkrácení izolace pozitivní osoby a karantény úzkého kontaktu dochází z pragmatických, a nikoliv medicínských důvodů. Jde o snahu zachovat chod státu a základních služeb v době, kdy budou v karanténě končit v jednom momentu velké počty zaměstnanců nejen kritické infrastruktury, ale i jiných odvětví, která jsou důležitou součástí každodenního života občanů,“ uvedl ke změně úřad hlavního hygienika.