Pandemie ve světě: Firma Johnson & Johnson zahájila dodávky vakcín do zemí EU

Evropská komise (EK) prostřednictvím svého mluvčího informovala, že firma Johnson & Johnson zahájila dodávky vakcín do zemí Evropské unie. Řada evropských států s příchodem jara uvolňuje restrikce uvalené kvůli šíření koronaviru.  Agentura Reuters uvedla, že počet obětí pandemie celosvětově přesáhl hranici tří milionů.

On-line přenos

Koronavirus – duben

  • 20:43

    Tanzanie zahájila výrobu kyslíku pro zdravotnické účely v největších nemocnicích v zemi. Kyslíkové láhve využije při léčbě pacientů s covidem-19 na jednotkách intenzivní péče. Denní produkce bude přibližně 200 láhví, napsala agentura Reuters s odvoláním na prohlášení tanzanského ministerstva zdravotnictví.

  • 19:46
    Česko

    Hygienici na jihu Čech evidují 233 nových případů covidu. Počet aktuálně pozitivních stoupl o 151 na 4451 lidí. Záchyty ve školách jsou minimální.

  • 19:19

    Jedna dávka vakcíny proti covidu-19 Pfizer/BioNTech možná nevyvolává dostatečnou imunitní reakci, aby ochránila před nákazou mutacemi koronaviru, které v současnosti převládají. Vyplývá to z britské studie, která byla zveřejněna v časopise Science.

Farmaceutická firma Johnson & Johnson zahájila dodávky svých vakcín proti covidu-19 do zemí Evropské unie. Uvedl to mluvčí Evropské komise, podle něhož termín prvního doručení závisí na dohodě firmy s jednotlivými zeměmi.  

Johnson & Johnson se jako první ze čtyř preparátů schválených v EU podává v jediné dávce. Podle mluvčího Komise doručování do prvních zemí už začalo a například Belgie podle tamních médií očekává ještě v pondělí prvních 36 tisíc dávek. Do konce června by firma měla odeslat do celého evropského bloku 55 milionů vakcín. České úřady očekávají jejich první dodávku ve druhé polovině dubna.

V Británii se otevřou obchody, zahrádky u restaurací, kadeřnictví a další služby i zoologické zahrady. Země tak díky klesajícím počtům nově nakažených a zdárně pokračujícímu očkování pokračuje v pozvolném uvolňování protiepidemických opatření, když už před měsícem znovu otevřela školy. Restrikce by se měly začít uvolňovat i v sousedním Irsku.

V Řecku se otevřou pro prezenční výuku střední školy. Studenti i učitelé se budou muset dvakrát týdně sami otestovat. Školy byly v zemi zavřené od listopadu, otevřely se jen na několik týdnů začátkem roku. Ty základní zůstanou pro prezenční výuku zavřené i nadále, nejméně do pravoslavných Velikonoc, které připadají na začátek května.

Po velikonočních prázdninách začíná školní výuka v řadě německých spolkových zemí. Počítá se s pravidelným testování žáků nejméně dvakrát týdně. V Německu se od počátku pandemie potvrdilo již přes tři miliony nákaz koronavirem. 

Prezenční výuku dále umožní také Slovensko. To od příštího týdne otevře základní školy také pro žáky posledních ročníků a ještě v dubnu předpokládá rozšíření prezenční výuky pro další skupiny žáků v regionech s příznivou epidemickou situací. Slovensko zavřelo školy již v první vlně pandemie nemoci covid-19 loni v březnu. V září pak nový školní rok začal podle plánu, už v říjnu ale část škol znovu postupně přecházela na distanční formu výuky.

Ve Francii se budou moci k očkování přihlásit občané ve věku 55 let a starší. Budou dostávat vakcínu od firmy AstraZeneca a později od společnosti Johnson & Johnson.

Už tři miliony zemřelých

Počet obětí koronavirové pandemie celosvětově přesáhl hranici tří milionů. Vyplývá to z propočtů agentury Reuters, která v noci na pondělí uvedla, že na celém světě zemřelo 3 071 842 infikovaných. Nákazu, která se od identifikování prvních případů v prosinci 2019 v Číně objevila ve více než 210 zemích a teritoriích, testy potvrdily u téměř 136 milionů lidí.

Nejhůře postiženou zemí co do počtu nakažených i mrtvých jsou Spojené státy, které registrují 31,2 milionu infikovaných, z nichž přibližně 562 tisíc zemřelo. V Brazílii z téměř 13,5 milionu infikovaných zemřelo podle Univerzity Johnse Hopkinse přes 353 tisíc lidí, podle Reuters více než 351 tisíc. V počtu potvrzených případů nákazy je podle univerzity na druhém místě Indie s více než 13,5 milionu případů, z nichž přes 170 tisíc zemřelo. V přehledu obětí je na třetím místě Mexiko, které dosud eviduje podle univerzity více než 209 tisíc zemřelých.