Organizace pro zákaz chemických zbraní potvrdila závěry britských úřadů ohledně otravy Skripala

Události: OPWC potvrdila britské závěry vyšetřování (zdroj: ČT24)

Testy čtyř laboratoří Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) potvrdily výsledky britských testů nervově paralytické látky, kterou byl otráven bývalý dvojitý agent Sergej Skripal a jeho dcera. Britská premiérka dříve uvedla, že šlo o nervově paralytickou látku novičok, která se v 70. a 80. letech vyráběla v Sovětském svazu. Zpráva OPCW ale jmenovitě neuvádí, jakou látku laboratoře zkoumaly, ani odkud pochází. Moskva už uvedla, že závěry zprávy nepřijme. Británie žádá kvůli kauze mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN.

Vyšetřovatelé OPCW „potvrzují závěry Spojeného království, které se týkají identity jedovaté chemikálie, která byla použita v Salisbury“, stojí podle Reuters ve zprávě mezinárodní organizace.

Látka, jejíž vzorky organizace na žádost Británie sama v Salisbury sesbírala, podle ní dosahovala „vysoké čistoty“. Podle agentury Reuters zmínka o vysoké čistotě podporuje tvrzení Británie, že za útokem nestála například zločinecká organizace, ale stát.

O jakou látku přesně šlo a odkud pocházela, ale zpráva OPCW neuvádí. Zároveň ale upozorňuje, že „název a struktura identifikované toxické chemikálie jsou uvedeny v úplné tajné zprávě“. Zprávu mají k dispozici pouze jednotlivé členské země organizace.

„Není pochyb o tom, co bylo (při útoku) použito, a nezbývá jiné alternativní vysvětlení toho, kdo je zodpovědný,“ reagoval britský ministr zahraničí Boris Johnson. Pouze Rusko podle něj mělo prostředky a motiv, aby spáchalo útok na Skripalovy. 

O závěrech vyšetřování OPCW budou členové organizace debatovat na mimořádném zasedání, které se na žádost Londýna uskuteční příští středu. Británie rovněž požádala o mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN, podle agentury AFP by se mohla sejít ještě tento týden.

Britská policie zveřejnila prohlášení Skripalové (zdroj: ČT24)

Výrobce látky určit nelze, tvrdí Moskva

Ruské úřady v reakci na zprávu OPCW poukázaly hlavně na skutečnost, že dokument nejmenuje stát, z něhož látka pochází. Ruské ministerstvo průmyslu a obchodu v prohlášení pro agenturu Interfax uvedlo, že původce látky ani není možné jednoznačně určit. „Žádné jednoznačné markery schopné přímo dokázat výrobce látky neexistují,“ řekl náměstek ministra Georgij Kalamanov.

Ruské úřady označení novičok pro armádní jed použitý v Salisbury nepoužívají, protože podle ruského ministerstva zahraničí toto označení vzniklo v zahraničí. V ruských odborných textech se podle médií používá kódové označení A234. Moskva přijetí zprávy OPCW potvrdila s tím, že její analýza nějakou dobu potrvá. 

Spolupracovník ČT Ivan Kytka k vyšetřování otravy Skripala a jeho dcery (zdroj: ČT24)

Skripalová odmítla pomoc ruské ambasády

Britská policie také zveřejnila prohlášení dcery Skripala Julije, podle kterého prý odmítla konzulární pomoc ze strany ruského velvyslanectví. Třiatřicetiletá Skripalová podle BBC uvedla, že ještě není dost silná na to, aby dala médiím úplný rozhovor, ale ujistila, že za ni ani jejího otce „nikdo nemluví“. Také uvedla, že se nyní ocitla v „naprosto odlišném životě než v tom obyčejném“, který opustila před měsícem. 

„Mám přístup k přátelům a rodině a byla jsem uvědoměna o svých zvláštních kontaktech s ruskou ambasádou, kde mi laskavě nabídli jakoukoli pomoc, kterou mohou poskytnout,“ stojí v jejím prohlášení. „V tuto chvíli si nepřeji využít jejich služeb, ale pokud si to rozmyslím, vím, jak je kontaktovat,“ ujistila Skripalová.

Prohlášení zprostředkované Scotland Yardem podle ruské ambasády vyvolává víc otázek, než dává odpovědí. Mezi ruskými diplomaty prý panují velké pochybnosti, zda původcem prohlášení je skutečně Skripalová. „Text je zjevně sestaven tak, aby podpořil oficiální prohlášení britských úřadů,“ tvrdí ruské velvyslanectví.

Rusko Británii v uplynulých týdnech opakovaně kritizovalo kvůli tomu, že údajně odmítá umožnit ruským diplomatům přístup ke Skripalové.

Skripalové pomáhají speciálně vycvičení policisté

Dcera Sergeje Skripala byla v pondělí propuštěna z nemocnice a odvezena na bezpečné místo. Podle listu The Times se s největší pravděpodobností zdržuje v dobře střeženém domě na venkově. „Mám k dispozici speciálně vycvičené policisty, kteří mi pomáhají s péčí o sebe a vysvětlují mi vyšetřovací procesy, které jsou prováděny,“ sdělila žena.

Bývalý agent ruské GRU a britské MI6 Skripal zůstává v nemocnici, podle lékařů se ale i jeho stav lepší. Ani v případě Skripalové podle hlavní lékařky nemocnice v Salisbury léčba zdaleka nekončí.

The Times: Sestřenici Skripalové Moskva využívá jako svou figurku

Britský list The Times už dříve uvedl, že Británie zvažuje, že Skripalovým nabídne novou identitu a život ve Spojených státech. Sestřenice Julije Skripalové Viktorija Skripalová v úterý ruské agentuře Interfax řekla, že Julija požádá o politický azyl. The Times uvedl, že se mu tuto informaci nepodařilo ověřit.

List zároveň uvedl, že zdroje z britské vlády nabádají k opatrnosti při hodnocení výroků Viktorije Skripalové, neboť ji Moskva zřejmě využívá jako svou figurku. Sestřenice Julije Skripalové chtěla před časem za svou příbuznou do Británie přijet, navzdory intervencím ruských diplomatů ale nedostala britské vízum.

Ruské velvyslanectví v Londýně v úterý vyzvalo Brity, aby ruské straně „okamžitě“ předložili důkazy o tom, že Skripalová se po propuštění z nemocnice odebrala na neznámé místo z vlastní vůle. Pokud budou Skripalovi tajně přesídleni, aniž by bylo možné vyslechnout jejich verzi událostí, bude to Rusko podle zastupitelského úřadu považovat „za únos nebo přinejmenším nucenou izolaci“.

Britové tvrdí, že Skripalovy na počátku března otrávil kdosi nervově paralytickou látkou novičok, která se vyráběla v 70. a 80. letech v Sovětském svazu. Premiérka Theresa Mayová v polovině března uvedla, že za otravu Skripalových je s největší pravděpodobností zodpovědné Rusko. 

Podle spolupracovníka ČT Ivana Kytky se objevila informace, podle které se nyní britská policie zaměřuje na sousedy Skripalových.

Moskva obvinění opakovaně odmítla. Případ vyvolal diplomatickou roztržku mezi Ruskem a řadou západních zemí včetně Česka. Obě strany mimo jiné vzájemně vyhostily desítky diplomatů.