Okupovaný Mariupol hlásí výbuchy, donedávna byl za hranicí dostřelu Ukrajinců

Události: Vývoj situace na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Okupovaným Mariupolem na jihu Ukrajiny během čtvrtka několikrát zahřměly výbuchy. Ukrajinské úřady uvádějí, že exploze zasáhly nepřítele. Kyjev a Charkovská oblast mezitím hlásí ruské útoky. Ukrajina očekává, že Rusové v souvislosti s pátečním výročím zahájení své plnohodnotné pozemní invaze útoky zintenzivní. Varuje také před provokacemi u hranic, z nichž by mohla Moskva obvinit Kyjev.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (únor 2023)

  • 23:47

    On-line přenos pro tuto chvíli končí. Pokračovat bude ve středu 1. března. Děkujeme za pozornost. 

  • 23:46

    Finsko začalo stavět oplocení na hranici s Ruskem, aby posílilo svou bezpečnost. Informovala o tom stanice BBC News na svém webu s odvoláním na finskou pohraniční stráž. Bariéra má být podle ní dlouhá 200 kilometrů a vysoká tři metry, na její horní části bude ostnatý drát. Finsko s Ruskem sdílí nejdelší hranici ze zemí Evropské unie, měří přibližně 1300 kilometrů.

  • 23:41

    Ruské síly pokračují v útoku na Bachmut ve východní Doněcké oblasti a zároveň se snaží vytvořit podmínky pro ofenzivu v některých oblastech jižního Chersonu a jihovýchodního Záporoží, uvedl generální štáb ukrajinských ozbrojených sil ve své večerní zprávě. 

Mariupolská městská rada oznámila, že výbuchy zazněly v areálu hutního závodu Iljič. „Existuje vysoká šance, že byl zasažen nepřítel, protože obloha je jasná – nic nenasvědčuje tomu, že by protivzdušná obrana okupantů fungovala,“ napsala rada na sociální síti Telegram. Poradce starosty Petro Andrjuščenko dodal, že další výbuch byl zaznamenán na letišti.

Ukrajinska pravda píše, že okupovaným Mariupolem hřměly výbuchy už v minulých dnech. Ve středu se ozvaly dvě exploze také v závodě Iljič a další výbuchy byly slyšet v přístavu, kde okupanti skladují munici. V úterý byla podle Andrjuščenka zasažena ruská vojenská základna a sklad munice blízko letiště, dodal web Euromaidan Press.

Ruská státní agentura TASS ve čtvrtek dopoledne s odvoláním na Moskvou dosazenou policii v Mariupolu napsala, že „pracoval systém protivzdušné obrany pravděpodobně poblíž námořního přístavu“ v Mariupolu. Žádné další údaje neuvedla.

Ve středu ruská státní agentura napsala, že část okupované Doněcké oblasti se v noci na středu stala terčem „bezprecedentního“ ostřelování ze strany ukrajinských ozbrojených sil. Podle Ruskem dosazeného starosty Mariupolu Olega Morguna ruská protivzdušná obrana v noci na středu střílela na drony, přičemž nebyly hlášeny žádné oběti ani škody.

Údery hluboko za nepřátelskými liniemi

Město přitom dosud bylo mimo dostřel ukrajinských zbraní, neboť spojenci Kyjevu odmítali dodávat rakety s delším doletem. List The New York Times v souvislosti s výbuchy v Mariupolu napsal, že Ukrajina našla způsob, jak udeřit hluboko za nepřátelskými liniemi. Podle zpráv a videozáznamů byly kromě okupované Doněcké oblasti zasaženy i Rusy ovládané části oblasti Luhanské a Chersonské, napsal list.

Není to poprvé, co jsou hlášeny exploze hluboko za nepřátelskými liniemi, ale ve středu se množily dotazy, co se stalo, píše list. Ukrajinští obránci podle něj v minulosti proti invazním silám za frontovou linií používali mimo jiné bezpilotní letouny nebo rozsáhlou síť partyzánů loajálních Kyjevu. Národní centrum odporu ukrajinské armády například ve čtrvrtek informovalo, že partyzáni pomohli armádě zničit ruský muniční sklad v okupované části Záporožské oblasti. 

Mluvčí jižního velitelství ukrajinské armády Natalija Humenjuková podle webu RBK-Ukraina konstatovala, že odlehlost je velmi relativní pojem. „To, co je považováno za tak vzdálené, že je nedosažitelné, takové vždy není. Směr na Mariupol se už pro nás nejeví absolutně nedosažitelným,“ uvedla. 

Nejnovější zásahy v Mariupolu také nahrávají spekulacím, že Ukrajinci už navzdory vyjádřením spojenců mají rakety s delším doletem, uvádí Euromaidan Press s odkazem na web The Drive.

Ruské útoky

Jiné oblasti Ukrajiny hlásí ruské útoky. Správa Charkovské oblasti informovala o ostřelování tamního okresu Kupjansk. Záchranáři později uvedli, že pod troskami zasažené adminstrativní budovy v obci Dvurečnaja nalezli dvě těla a že zranění utrpěl i muž, který byl v době útoku poblíž budovy. Uvedli také, že během své práce na místě čelili ruskému ostřelování, nikdo z nich nebyl zraněn. 

Také v Kyjevě byl ve čtvrtek dopoledne vyhlášen vzdušný poplach, ve městě byly slyšet výbuchy, píše Ukrajinska pravda. Podle úřadů pracovala protivzdušná obrana, která později uvedla, že sestřelila ruský průzkumný dron. 

Ukrajinské úřady před výročím posilují bezpečnostní opatření v některých částech země a připravují se na možný nárůst ruských útoků. Prezident Volodymyr Zelenskyj už dříve varoval, že Rusko plánuje odvetný útok za loňské porážky a chystá se provést něco „symbolického“, píše The Kyiv Independent.

Ministr školství Serhij Škarlet podle The New York Times doporučil školám po celé Ukrajině, aby do pátku přešly na dálkové vyučování. Uvedl přitom, že Rusko v minulosti provedlo údery na školy a další místa, kde se shromažďovali civilisté.

Šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov listu Ukrajinska pravda řekl, že se ruské útoky očekávají ve čtvrtek a v pátek. „Nestane se nic neobvyklého. Je to normální snaha… Plánován je malý raketový útok,“ uvedl v rozhovoru Budanov a dodal: „Zažili jsme to více než dvacetkrát.“ 

Mimořádná opatření v Charkově či Chersonu

Mimořádná opatření zavádějí podle listu The Kyiv Independent například města Charkov či Cherson, která jsou pravidelně cílem ruského ostřelování. Druhé největší ukrajinské město Charkov se nachází jen pár desítek kilometrů od hranic s Ruskem. „Mnoho lidí se ptá, zda mají jít do práce, nebo ne. Řekl jsem svým kolegům, že ti, pro které je to obtížné, kteří se bojí, mohou zůstat doma a pracovat na dálku,“ řekl starosta Ihor Terechov podle webu Suspilne.

Část Chersonské oblasti na jihu země ukrajinští obránci loni dobyli zpět, část stále okupuje Rusko. Do soboty bude na Kyjevem kontrolovaných částech oblasti většina úřadů a podniků pracovat distančně, s výjimkou kritické infrastruktury. Místní administrativa jako důvod uvedla „možnou eskalaci nepřátelských akcí“ ruských sil. Úřady se snaží předejít většímu shlukování lidí, včetně front na poštách. Ve městě Cherson bude proto také omezena distribuce humanitární pomoci.

Kyjev varuje před ruskými provokacemi

Operační velitelství Sever ukrajinské armády mezitím upozornilo, že okupanti možná chystají k prvnímu výročí své plnohodnotné pozemní invaze provokace.

„(Rusové) se připravují na možné provokace v den výročí své totální ofenzivy. Je pravděpodobné, že jejich cílem je obvinit ukrajinské obránce z narušení územní celistvosti,“ cituje agentura Ukrinform ze zprávy velitelství na sociální síti Telegram.

Armáda uvádí, že rozvědka zaznamenala u hranic s ukrajinskou Černihivskou oblastí pohyb kolon vojenské techniky bez identifikačních znaků a s vojáky oblečenými v uniformách, které se podobají ukrajinským.

Rusko podle Londýna nemá na průlom u Vuhledaru

Rusové možná připravují další ofenzivu u Vuhledaru, nemají ale na to, aby dosáhli průlomu. S odkazem na své zpravodajce to uvádí britské ministerstvo obrany ve své pravidelné analýze. Ukrajinská armáda varuje, že by okupanti mohli u příležitosti prvního výročí plnohodnotné pozemní invaze připravovat provokace s cílem obvinit Ukrajince z porušování ruské územní celistvosti. Ruské útoky už hlásí Charkov a Kyjev.

Britské ministerstvo obrany ve své analýze situace na bojišti informuje za posledních 48 hodin o pokračujících tvrdých bojích v oblasti Bachmutu, kde ukrajinské síly stále udržují otevřené zásobovací cesty na západ i přesto, že se Rusové posledních šest týdnů snaží oblast pomalu obklíčit.

Dále jižně v Doněcké oblasti se stalo terčem intenzivního ostřelování město Vuhledar. „Existuje reálná možnost, že se Rusko připravuje na další ofenzivu v této oblasti navzdory nákladným neúspěšným pokusům na začátku února a na konci roku 2022,“ uvádí britské ministerstvo.

Odpovědnost za operaci Vuhledar podle něj nese Východní skupina sil ruské armády, jejíž velitel Rustam Muradov, je pravděpodobně pod silným tlakem poté, co ruští nacionalisté tvrdě kritizovali předchozí neúspěchy na bojišti. „Je však nepravděpodobné, že by Muradov měl údernou sílu schopnou dosáhnout průlomu,“ uvedl Londýn.

Podpora ze strany Španělska

Ve čtvrtek dorazil do Kyjeva španělský předseda vlády Pedro Sánchez. Krátce před tím jeho země oznámila chystané předání šesti tanků Leopard, řekl zahraniční zpravodaj ČT Jan Šilhan.

„V příštích týdnech a měsících zjistíme, zda toto číslo dokážeme zvýšit na deset. Kromě navýšení samozřejmě vycvičíme ukrajinské vojáky v jejich ovládání,“ přislíbil Sánchez další pomoc.

Ukrajinské vedení žádá také o moderní stíhací letouny. O jejich dodání ale žádný západní stát ještě nerozhodl. Během tohoto týdne Kyjev navštívil také americký prezident Joe Biden nebo italská premiérka Giorgia Meloniová.