Okolí Bachmutu vypadá jako bojiště z první světové války. Rusové tam pomalu postupují

Ukrajina v posledních týdnech na bojišti zasadila okupantům hned několik ran, má územní zisky na severní i jižní frontě a ruské síly nutí k ústupům. Velení invazních vojsk se snaží nepříznivý obraz poupravit v Donbasu u města Bachmut. Postup je pomalý a Rusové při něm mají značné ztráty, sídlu se ale postupně přibližují.

Když okupační vojska začátkem léta po dlouhých a těžkých bojích uzmula města Severodoněck a Lysyčansk, Bachmut měl být jejich dalším cílem. Analytici očekávali, že po zisku Bachmutu by se pozornost Rusů stočila ke Kramatorsku a Slovjansku. Obě města se stala cílem ostřelování, ale pozemní vojska se k nim nepřiblížila.

Záměr okupantů zhatily ukrajinské protiofenzivy – pomalejší a metodičtější na jihu země ve směru k Chersonu a blesková na severu, při níž obránci osvobodili například Kupjansk či Lyman. Zatímco Kramatorsk a Slovjansk ještě v červenci byly v dostřelu ruského dělostřelectva, nyní už to neplatí.

Ještě zkraje léta byl Bachmut logickým cílem dalšího postupu, v současnosti je centrem ruských snah o alespoň částečné zvrácení obrazu války, v níž se agresor dostal do defenzivy.

Tvrdé boje a pomalý postup

Bachmut čelí poslední dny nepřetržitému ostřelování, které už zničilo místní univerzitu, depo trolejbusů, stadion či palác kultury. Většina ze sedmdesáti tisíc obyvatel už město opustila, zbývajících zhruba dvacet tisíc se musí obejít bez elektřiny či tekoucí vody. Dostat z města Ukrajince, kteří v něm ještě jsou, pomáhají dobrovolníci s dodávkami a minibusy.

Riskují, že je zasáhnou ruské projektily. Ty podle ukrajinského generálního štábu míří na Bachmut z tanků, minometů i děl. V úterý ráno štáb hlásil odražení ruských úderů poblíž Ivanhradu na jižním okraji Bachmutu, obce Kliščijivka jižně od kýženého města a obce Bachmutske na severovýchodě od Bachmutu.

Minulý týden mluvil o velmi tvrdých bojích u Bachmutu i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Zdůraznil, že ruské pokusy o útok jsou neúspěšné. Pozemní postup invazních vojsk je pomalý a stíhají ho dlouhodobé problémy s morálkou, nedostatkem mužů i munice, popisují analytici z britské rozvědky nebo amerického Institutu pro studium války (ISW).

Okolí města připomíná zdevastovaná bojiště z první světové války. Ukrajinští vojáci odrážejí agresory z rozsáhlých zákopových opevnění.

Wagnerovci

Podle Londýna se do bojů o Bachmut zapojila žoldácká Wagnerova skupina, kterou vede Jevgenij Prigožin. Institut pro studium války si všímá, že Prigožin se snaží výkony svých žoldnéřů odlišit od zpráv o ruských vojácích. Například minulý týden oznámil, že wagnerovci sami dobyli zmíněnou vesnici Ivanhrad, zatímco ruské síly z donbaských kvazirepublik trvají na tom, že obec dobyly ony.

„Rozpor mezi tvrzeními Prigožina a silami DNR a Prigožinova zjevná snaha o to, aby bojovníci Wagnerovy skupiny získali výhradní zásluhy za dobytí Ivanhradu, odpovídají předchozím pozorováním ISW, podle kterých se Prigožin snaží získat větší vliv,“ poznamenávají analytici z ISW.

Výzkumný pracovník Ludvík k vývoji války na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Bachmutský zdravotník Nikolaj řekl estonskému veřejnoprávnímu serveru ERR, že útočící síly zdánlivě nejsou ovlivněny ztrátami na životech a raněnými. Také proto, že raněné ve vlastních řadách nechávají napospas osudu, aby se o sebe postarali sami. Podle jiného medika Sokola ošetřovali zdravotníci i 130 raněných denně, mimo jiné i z řad agresorů.

Lysyčanský vzor

Východní velení ukrajinských sil podle BBC i přes pomalý ruský postup pochybuje, že okupanti mají dostatek výzbroje i mužů, aby Bachmut skutečně získali. Podle armádního mluvčího Serhije Čerevatyje záleží na tom, kolik vojáků se Moskvě podaří mobilizovat a nakolik budou připraveni k boji. „Zatím vidíme, že postrádají kvalitu a nemají dost zbraní,“ shrnuje Čerevatyj.

Podle jeho slov Rusové posílají v poslední době na frontu i tanky T-62 z šedesátých let minulého století, protože mnoho modernějších obrněnců už obránci zlikvidovali.

Naproti tomu Ukrajinci se potýkají s problémy se zásobováním. Voják, kterého cituje ERR, zdůrazňuje, že lidé mají stále silného ducha, ale obtížné je dostávat do města potřebné množství munice. Zásobování ztížilo zničení mostu, ukrajinské síly využívají místo něj pontonovou konstrukci.

Zničený most v Bachmutu
Zdroj: Zohra Bensemra/Reuters

Podle Forbesu se do obrany Bachmutu zapojily části pěti ukrajinských brigád – dvou motorizovaných, dvou mechanizovaných a jedné útočné letecké. Nejméně dvě dělostřelecké brigády poskytují pomocnou palbu.

„Před ukrajinskými ofenzivami v září a říjnu se pád Bachmutu zdál nevyhnutelný. Nyní je situace pro Rusy tak nejistá na mnoha jiných místech, že další vynakládání lidských i materiálních zdrojů se jeví jako pošetilé,“ hodnotí Forbes.

Čerevatyj připouští možnost, že se ruským silám podaří Bachmut dobýt. Předpokládá v takovém případě „lysyčanský“ scénář, tedy kontrolované stažení ukrajinských vojsk spojené s vyčerpáním nepřítele a obrovskými ztrátami na straně útočníků.