Rusko a Ukrajina si vyměnily 218 zajatců. Moskva dál útočí na energetickou infrastrukturu

Události: Aktuální situace na Ukrajině (zdroj: ČT)

V Kyjevské a Čerkaské oblasti v centrální části Ukrajiny jsou v pondělí večer opět slyšet výbuchy a palba protiletecké obrany. Podle ukrajinských médií by mohlo jít o další nálet ruských dronů. Ty už ráno útočily například na centrum Kyjeva. Moskva cílí i na energetickou infrastrukturu na západě země. Rusko a Ukrajina si v pondělí vyměnily celkem 218 zajatců. Po pondělním pádu vojenského letounu Su-34 na obytnou čtvrť v ruském městě Jejsk zahynuli čtyři lidé a dalších 25 bylo zraněno.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (říjen 2022)

  • 0:02

    On-line přenos pro tuto chvíli končí. Pokračovat bude v úterý 1. listopadu. Děkujeme za pozornost.

  • 23:21

    Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) v pondělí zahájila inspekci dvou jaderných zařízení na Ukrajině. Podle agentury Reuters o tom informoval šéf agentury Rafael Grossi. Inspekce se konají na žádost Kyjeva, který tak reaguje na ruská obvinění, že Ukrajina připravuje takzvanou špinavou bombu.

  • 22:06
    Citace

    "Teď všichni mluví o tom, co dělá Rusko, ale nepřipomínají, co to (ruské počínání) vyvolalo. A vyvolalo to vytvoření hrozby pro ten humanitární koridor," citovala ruského vůdce Vladimira Putina agentura TASS. Právě v koridoru, kterým plují lodě naložené obilím, podle Putina částečně probíhal útok na ruskou flotilu. Putin také podle agentur dodal, že Rusko ještě nepředvedlo vše, co by mohlo udělat.

V Kyjevské a Čerkaské oblasti jsou opět slyšet výbuchy a palba protiletecké obrany. Podle ukrajinských médií by mohlo jít o další nálet ruských dronů. Úřady vyzývají obyvatele, aby zůstali v krytech.

„Obyvatelé Kyjevské oblasti, zůstaňte v krytech! Postarejte se o sebe a své blízké. V oblasti působí síly protivzdušné obrany. Zdůrazňuji: nic nenatáčejte a nevkládejte na sociální sítě! Nezaznamenávejte práci našich ozbrojených sil,“ napsal šéf oblastní správy Oleksij Kuleba na Telegramu.

Na Kyjevskou oblast útočí nepřátelské drony, které sestřelují poblíž několika měst. V oblasti je vyhlášen letecký poplach, střílí protivzdušná obrana, píše agentura Unian. Připomněla, že Rusko zakoupilo od Íránu tisícovku dronů, včetně bezpilotních letounů Šahíd-136. Írán tuto transakci nadále popírá. Ukrajinská bezpečnostní rada tvrdí, že obrana sestřeluje minimálně 85 procent íránských dronů.

Požáry v Kyjevě

Krátce před prvním výbuchem v pondělí ráno se Kyjevem rozezněly sirény varující před náletem. Klyčko následně na sociálních sítích informoval o explozích v Ševčenkivské čtvrti. Tam podle něj drony, které při zásahu cíle vybuchnou, způsobily požár v nebytové budově a poškodily také několik obytných domů.

Starosta Kyjeva Vitalij Klyčko informoval například o mrtvé ženě, jejíž tělo záchranáři vyprostili z trosek obytného domu v Ševčenkivské čtvrti v centru města. V budově podle něj došlo kvůli útoku dronu k explozi.

Kyjevská správa uvedla, že registruje čtyři „přílety“, jak obvykle Ukrajinci označují vzdušné údery. „Nepřítel pokračuje v útoku,“ uvedl městský úřad podle agentury Unian. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj informoval, že nálet si v metropoli vyžádal čtyři oběti.

Reuters poznamenal, že útoky přišly v době ranní dopravní špičky. Ševčenkivskou čtvrtí otřásly krátce po osmé hodině ranní (07:00 SELČ), kdy mnoho lidí míří do práce či do škol. Vlna explozí se městem ozvala rovněž zhruba o hodinu dříve. Výbuchy postihly stejnou čtvrť, kde před týdnem raketa zasáhla dětské hřiště v parku a křižovatku poblíž hlavních budov kyjevské univerzity, poznamenala agentura AP. 

Rusko tvrdí, že jeho síly podnikly údery na armádní a energetické objekty vysoce přesnými zbraněmi a zasáhly všechny plánované cíle. 

Situace na Ukrajině po útoku na Kyjev (zdroj: ČT24)

Úřady: Kyjev napadly drony

„Metropoli napadly kamikadze drony,“ napsal na Telegramu šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Svědci zveřejnili videa dronů, které byly vidět na jasné ranní obloze nad Kyjevem, přičemž na nich bylo slyšet něco jako výstřely, které se je snažily zlikvidovat, popsala agentura AP. Později informovala, že její fotograf zachytil jeden z bezpilotních letounů, které na metropoli útočily v několika vlnách.

Podle Klička letělo směrem na Kyjev 28 dronů. „Díky našim ozbrojeným silám a protivzdušné obraně byla většina sestřelena. V Kyjevě bylo slyšet pouze pět výbuchů,“ uvedl starosta na Telegramu.

Reportér Reuters viděl části jednoho z útočících dronů, na kterých podle něj bylo napsáno „Za Belgorod“. Ruská Belgorodská oblast, která sousedí s Ukrajinou, je v posledních dnech pravidelně terčem ostřelování, ze kterého Moskva obviňuje ukrajinskou armádu. Kyjev se k těmto útokům oficiálně nevyjadřuje. Na vojenském cvičišti v bělgorodském regionu v sobotu dva muži původem z některé z postsovětských republik zastřelili jedenáct dobrovolníků hlásících se do bojů na Ukrajině. 

Jeden z úderů zasáhl oblast poblíž kyjevského vlakového nádraží, sdělil později poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko. Cílem byl podle něj jeden z objektů kritické infrastruktury. Dron udeřil blízko tohoto objektu, který je ale stále v provozu, cituje Heraščenka agentura Unian. Podle ministerského poradce jeden z bezpilotních letounů rovněž zasáhl výškovou budovu.

Útoky na energetickou infrastrukturu

Rusko opět útočí i na ukrajinskou energetickou infrastrukturu, informuje stanice BBC na svém ruskojazyčném webu. Ostřelování, výbuchy a hromadné výpadky elektřiny jsou podle ní hlášeny ze Lvovské, Chmelnycké, Vinnycké a Rivnenské oblasti, tedy ze západu Ukrajiny.

Další pondělní ruský raketový útok zasáhl v Dněpropetrovské oblasti objekt energetické infrastruktury a na místě vypukl rozsáhlý požár, oznámil šéf oblastní správy Valentyn Rezničenko. Ruské invazní síly podle ukrajinských médií podnikly vzdušné útoky také na severoukrajinskou Sumskou oblast, kde zasáhly objekty kritické infrastruktury. Tamní úřady informují o třech mrtvých. 

Ruské ostřelování rovněž přerušilo vnější napájení Záporožské jaderné elektrárny, uvedla ukrajinská energetická společnost Enerhoatom. Ruský útok zasáhl i zařízení infrastruktury v Oděse, uvedlo velení ukrajinské armády na jihu země The Kyiv Independent. Starosta jihoukrajinského přístavního města Mykolajiv Oleksandr Sjenkevyč uvedl, že ruské drony zasáhly cisterny se slunečnicovým olejem v jednom z terminálů ve městě. 

Nepřítel může zasáhnout naše města, ale nedokáže nás zlomit, reagoval na nejnovější ruské útoky ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak prohlásil, že Rusko by mělo být vyloučeno ze skupiny významných ekonomik G20 a dalších mezinárodních uskupení. Stovky obcí zůstaly kvůli ruským útokům bez elektřiny, informoval ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

Moskva viní Kyjev z útoku v ruském příhraničí

Rusko mezitím podle agentury Reuters obvinilo ukrajinské ozbrojené síly z útoku na cíle v Belgorodské oblasti, která sousedí s Ukrajinou. Proruské zpravodajské zdroje na platformě Telegram uvedly, že Ukrajina v noci na pondělí zasáhla letiště v Belgorodu, píše Reuters. Kyjev, který obvykle incidenty v Rusku nekomentuje, se k tomuto obvinění nevyjádřil.

Přesně před týdnem Rusko podniklo v době ranní dopravní špičky masivní vzdušné údery na ukrajinská města a energetickou infrastrukturu pomocí raket, střel dlouhého doletu nebo dronů. Jednalo se o jeden z nejrozsáhlejších vzdušných útoků proti Ukrajině od prvních dnů ruské invaze. Při úderech zahynulo nejméně devatenáct lidí a přes sto jich bylo zraněných. V menším rozsahu útoky pokračovaly i v dalších dnech.

Ve městě Jejsk spadl vojenský letoun Su-34

Po pondělním pádu vojenského letounu Su-34 na obytnou čtvrť v ruském městě Jejsk zahynuli čtyři lidé a dalších pětadvacet bylo zraněno. Podle agentury TASS to uvedlo ruské ministerstvo pro mimořádné situace. Stíhací bombardér podle ministerstva obrany krátce po startu dopadl na dvůr bloku domů, vznícené palivo následně zapálilo devítipatrovou budovu. Přístavní město ve východní části Azovského moře se nachází nedaleko hranic s Ukrajinou.

Místo havárie ruského Su-34
Zdroj: Reuters/Stringer

Ruské ministerstvo obrany podle agentury RIA Novosti oznámilo, že letoun se zřítil při cvičném letu z letiště v Jižním vojenském okruhu. Příčinou nehody byl podle něj požár jednoho z motorů. Posádce dvoumístného stíhacího bombardéru se před dopadem podařilo katapultovat. Nepotvrzené záběry na sociálních sítích ukazují velkou ohnivou kouli, která vylétla z několikapatrové budovy. 

Jejsk leží v ruském Krasnodarském kraji, zhruba 70 kilometrů jihovýchodně od ukrajinského přístavního města Mariupolu, které okupuje ruská armáda.

Poprvé došlo k výměně ukrajinských zajatkyň

Rusko a Ukrajina si v pondělí vyměnily celkem 220 zajatců. Vedoucí kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak uvedl, že se na Ukrajinu vrátilo více než sto žen a šlo o první případ od začátku konfliktu, kdy se z ruského zajetí vrátily ukrajinské ženy.

„Dnes se podařila další rozsáhlá výměna vězňů. Zvláště emotivní a výjimečné je to, že jsme ze zajetí osvobodili 108 žen. Jednalo se o první výměnu žen; v zajetí byly matky a dcery, které jejich příbuzní velmi očekávali,“ uvedl Jermak, kterého citovala tisková agentura Unian.

Obě strany měly původně předat 110 osob. Ruská strana ale nakonec předala jen 108 žen. Podle vůdce doněckých separatistů Denise Pušilina dvě ženy řekly, že chtějí zůstat v Rusku. Do Ruska zamířilo 110 ruských námořníků či členů ozbrojených sil samozvaných „lidových republik“ na východě Ukrajiny.

Podle náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanny Maljarové se od začátku října uskutečnilo 24 výměn; z ruského zajetí se vrátilo 808 lidí.