Odpovědnost je na mně, prohlásil šéf izraelské tajné služby Šin Bet o útoku Hamásu

Šéf izraelské zpravodajské služby Šin Bet Ronen Bar uvedl, že je osobně zodpovědný za to, že se nepodařilo včas varovat před vražedným útokem teroristického palestinského hnutí Hamás na jižní Izrael. Podle listu The Times of Israel (Tol) to sdělil v dopise svým zaměstnancům.

„Navzdory řadě opatření, která jsme podnikli, se nám bohužel v sobotu nepodařilo poskytnout dostatečné varování, které by nám umožnilo útok zmařit. Jako šéf organizace za to nesu odpovědnost já,“ uvedl Bar. Dodal, že „na vyšetřování bude ještě čas“. „Právě teď jsme ve válce.“ 

Bar je poslední z řady vysoce postavených Izraelců, kteří převzali odpovědnost za selhání, která vedla k masakru spáchanému ozbrojenci z Hamásu 7. října. Svůj díl viny už přiznali například náčelník generálního štábu izraelských obranných sil Herci Halevi či ministr školství Joav Kiš. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu nebo ministr obrany Joav Galant tak dosud neučinili, podotkl Tol.

Poradce izraelského premiéra Benjamina Netanjahua pro národní bezpečnost Cachi Hanegbi dříve uvedl, že izraelské zpravodajské služby chybovaly a selhaly při zajišťování bezpečnosti svých občanů.

Žádné konkrétní varování

Hanegbi uvedl, že Izrael neobdržel žádné konkrétní varování před útokem Hamásu z Gazy. Nepřišlo podle něj ani od Egypta, jehož tajné služby uvedly, že Izrael varovaly před „velkou akcí“ připravovanou v Gaze.

Bar měl dvě a půl hodiny před začátkem útoku schůzku, která se týkala nových zpravodajských informací. Podle Hanegbiho ale nebyly tyto informace vyhodnoceny jako konkrétní varování před tím, co později následovalo.

Neobvyklý pohyb v Pásmu Gazy, který identifikovaly obranné síly, vedl k nočnímu telefonátu mezi vysoce postavenými představiteli, ale reakce byla většinově odmítnuta.

Přesto se podle zpráv izraelských médií Bar vydal do sídla tajné služby a nařídil nasazení malého týmu vyslaného k hranici s Pásmem Gazy v očekávání útoku malého rozsahu. Podle agentury bylo při útocích 7. října zabito nejméně deset příslušníků služby Šin Bet.

Bezprecedentní útok

V Izraeli po bezprecedentním pozemním a vzdušném útoku Hamásu ze 7. října zemřelo nejméně čtrnáct set lidí, většinou civilistů, včetně žen a dětí. Padlých izraelských vojáků je podle aktualizované bilance 299. Zraněno bylo podle izraelského ministerstva zdravotnictví přes čtyři tisíce Izraelců, 344 z nich je hospitalizovaných.

Odvetné izraelské útoky v Pásmu Gazy si od začátku konfliktu vyžádaly 2808 palestinských obětí a 10 850 lidí při nich utrpělo zranění, tvrdí podle agentury Reuters vládní úřad Hamásu, který v Pásmu Gazy vládne. Dalších nejméně tisíc lidí se po náletech pohřešuje a pátrá se po nich v troskách budov, tvrdí podle serveru BBC palestinské úřady.