Zdražovat bude to, co vzniká díky fosilním palivům, předpovídá Dusík mířící do vedení klimatické politiky EU

Události, komentáře: Exministr ovlivňuje klimatickou politiku EU (zdroj: ČT24)

Stále dražší budou ty produkty – ať už je to energie, potraviny, průmyslové výrobky nebo automobily – které budou pocházet z výroby spotřebovávající fosilní paliva. V pořadu Události, komentáře to řekl budoucí zástupce generálního ředitele pro klimatickou politiku Evropské komise a český exministr životního prostředí Jan Dusík.

Evropská regulace změny klimatu a emisí skleníkových plynů je velmi dynamická, řekl Dusík, který do nové funkce nastoupí v červnu. Dotýká se mnoha oblastí, zejména energetiky, zemědělství, dopravy či sociálních věcí. „Je to průřezová agenda,“ dodal.

Připomněl, že Evropská unie si stanovila jako svůj cíl dosáhnout do roku 2050 uhlíkové neutrality. Podle evropského právního rámce pro klima musí země EU do roku 2030 snížit emise skleníkových plynů alespoň o 55 procent. „V nejbližší době se budeme zabývat tím, jak se dostat z cíle 55 procent v roce 2030 do uhlíkové neutrality,“ řekl bývalý ministr životního prostředí, který se stane jedním z nejvýše postavených českých úředníků v unijních institucích.

Podle Dusíka jde o komplexní hospodářský plán, který doprovází opatření v oblasti klimatu. V této souvislosti odmítl jako líbivé tvrzení, že dosavadní opatření v rámci Green Dealu (Zelené dohody) byla přijata bez zhodnocení ekonomických dopadů. „Ty dopady jsou vždy zhodnocovány.“

Dostupnost nových technologií se zvýší

Zmínil také nárůst přechodu na alternativní paliva a k úsporám. Domnívá se rovněž, že se bude zvyšovat dostupnost nových technologií. „Jde o to, aby k nám nepřicházely jen z Číny či jiných zemí, ale aby je dokázal nabízet i evropský průmysl.“ I o tom je podle něj celé uvažování Evropské komise.

Jako klišé pak odmítl tvrzení, že Čína či Indie nedělají v oblasti klimatu nic, zatímco Evropa si podřezává svoji konkurenceschopnost. „Vidíme, že směr mají stejný,“ řekl směrem k rivalům Evropské unie. Podle něj jde o to, aby obchodování s emisními povolenkami – které se rozvíjí a bude dál rozvíjet – i další opatření, byla doprovázena evropskou konkurenceschopností na globální úrovni.