Novaju Gazetu jsme byli nuceni pozastavit, ale nevzdali jsme se, říkají novináři ruského nezávislého listu

Události: Co se děje v listu Novaja gazeta (zdroj: ČT24)

Rusku už víc než dva měsíce chybí místní nezávislá média. Většina lidí tak nemá přístup k nezávislému zpravodajství, objektivním informacím a je pod vlivem propagandy státní televize a dalších prokremelských médií. Jako poslední nezávislý celostátní list skončila koncem března Novaja gazeta.

„Rusko bombarduje Ukrajinu“, „Tygři jedou na Kyjev“. Tak vypadaly hlavní titulky listu Novaja gazeta na začátku ruské invaze.

Noviny také odmítaly nazývat válku speciální vojenskou operací. „Publikovali jsme prostě prázdné strany bez textu s malou poznámkou, že zde měla být informace o válce. Jak se pak ukázalo, naši čtenáři to plně chápali,“ popisuje zástupkyně šéfredaktora Naděžda Prusenkovová.

Ani to se ruským úřadům nelíbilo. Novináři dostali dvě varování od státního cenzora. Rozhodli se proto vydávání listu Novaja Gazeta dočasně zastavit. „Válku s nezávislými médii, která přinášejí alternativní úhel pohledu, vláda bezpochyby vyhrála. Nepřítel, tedy svobodná média, je zničený,“ uvedl šéfredaktor Dmitrij Muratov.

Novináři chtějí zase pracovat

„V zemi, která válčí, je zakázáno slovo válka, tím pádem jsme prohráli,“ dodává zástupce šéfredaktora Vitalij Jaroševskij. Ten v Československu v 70. letech studoval žurnalistiku a později v Praze pracoval jako zpravodaj agentury TASS. V Rusku chce navzdory stávající situaci zůstat. „Byli jsme nuceni pozastavit vydávání novin, to ale neznamená, že bychom se vzdali. Nevzdali jsme se, pokračujeme, scházíme se tu,“ ujišťuje Jaroševskij.

Nezávislí novináři v Rusku chtějí zase normálně pracovat. Hlavní je ale pro ně teď to, aby boje na Ukrajině skončily. „Když si pomyslím, kolik lidí muselo opustit svoje domovy a pod palbou utíkat z Ukrajiny, tak je těžké si stěžovat,“ uznává Prusenkovová.

Od roku 1993 bylo zavražděno šest novinářů tohoto listu. Jednou z obětí je i Anna Politkovská. Neznámý útočník ji zastřelil v roce 2006.