Nová síť satelitů firmy SpaceX rychle poskytne USA unikátní informace, říká šéf české kosmické kanceláře

Společnost SpaceX miliardáře Elona Muska připravuje pro jednu z amerických tajných služeb síť stovek špionážních satelitů za v přepočtu čtyřicet miliard korun. Satelity by měly obíhat Zemi na nízké oběžné dráze a umožnit USA zpozorovat cíle kdekoliv na planetě. Posun oproti předešlým systémům bude podle ředitele České kosmické kanceláře Jana Koláře jednak v technologii a kvalitě získaných informací, ale také v rychlosti a zaměření, řekl ve vysílání ČT24.

Podle ředitele České kosmické kanceláře Jana Koláře hlavní rozruch způsobila zpráva, že se do zakázky zapojila firma SpaceX Elona Muska. Iniciativu ale před lety vyvolalo samo americké ministerstvo obrany a Národní zpravodajská agentura.

„Amerika je připravena spojit všechny výhody a přednosti současných družicových systémů a vytvořit jeden ucelený celek, který by poskytoval unikátní informace pro potřeby armády v akci, anebo pro zpravodajské účely,“ řekl ve vysílání ČT24 Kolář.

Ředitel České kosmické kanceláře Jan Kolář o nové americké síti špionážních družic (zdroj: ČT24)

Tato síť by USA nabízela celosvětové pokrytí, potvrzuje informace agentury Reuters. To ale podle něj umožňují již současné systémy. Například společnost Planet má k dispozici přes sto družic, které dokáží poskytnout údaj z jakéhokoliv místa na zeměkouli, vysvětluje ředitel České kosmické kanceláře.

Systém špionážních družic ale má být od těch současných odlišný. Nově budovaná síť bude výjimečná v tom, že se do iniciativy zapojí celá řada podstatně menších družic operujících na nižších oběžných drahách, které jsou levnější a budou vybaveny nejrůznějšími technologiemi.

Podle Koláře se tedy bude jednat o komplex, ne o jednotný systém. „I Muskův přínos bude jen jeden z několika. Nebude to Muskova síť ale národní síť. Už v roce 2019 americké ministerstvo obrany vyzvalo firmy aby se zúčastnily a předkládaly své návrhy příspěvků do takovéto sítě,“ připomněl Kolář.

SpaceX uzavřela kontrakt s Národním úřadem pro průzkum (NRO), který spravuje špionážní družice, v roce 2021. Podle odborníka se zapojí například spojovací firmy, nebo společnosti specializující se na pořizování citlivých obrázků zemského povrchu.

Jednotlivé družice tedy budou fungovat „v roji“ a budou schopny si velice rychle předávat informace. „To novum bude tedy jednak v technologii, v kvalitě těch informací, ale také v rychlosti a zaměření,“ shrnuje Kolář.

Satelity rozliší objekty v řádu centimetrů

Možnosti, které špionážní satelity nabízí z hlediska poskytování informací, jsou podle Koláře obrovské. Jednak je k dispozici informační bohatost co se týče rozlišení – detailu, který je možný rozpoznat. Civilní družice umí rozpoznat detail v řádech desítek centimetrů a armádní špionážní družice poskytují snímky zobrazující dokonce jednotky centimetrů.

Kolář poukazuje i na takzvanou jakost, tedy schopnost rozlišení jednotlivých objektů od sebe. Na snímcích lze rozpoznat stavby, dopravní prostředky, či kusy vojenské techniky. Družice ale nebudou na Zemi posílat jen optické snímky, ale i ty pořízené mimo viditelné spektrum pomocí infračerveného záření nebo rádiových vln. Všechny tyto technologie se budou využívat a harmonizovat v nově budované síti, uzavírá Kolář.