„Nepochopil, že vládnout se nedá přes Facebook.“ Koaliční strany se opřely do Matoviče

Po propuknutí koaliční krize na Slovensku čelí premiér Igor Matovič sílící kritice části vládních politiků za způsob, jakým řídí kabinet a vládne zemi. Sám Matovič napjaté vztahy uvnitř koalice zdůvodňuje pouze spory ohledně ruské vakcíny Sputnik V proti covidu-19, jejíž nákup nepodpořila celá koalice.

Nově popudil slovenský premiér své koaliční partnery vzkazem přes sociální síť, aby se vyjádřili k možnosti zrušení nákupu Sputniku V, jehož průběžné hodnocení podle čtvrtečního oznámení zahájila Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA).

„Ani po roce v pozici premiéra nepochopil, že vládnout se nedá přes Facebook. Matovič zase jednou ukázal, že do křesla premiéra nedorostl, a svým nejnovějším statusem jen podtrhl nevyhnutelnost rekonstrukce vlády,“ reagoval vicepremiér a předseda koaliční strany Sloboda a solidarita (SaS) Richard Sulík.

Menší strany požadují rekonstrukci vlády

Právě SaS spolu s nejmenší vládní stranou Za lidi otevřeli ve středu, zhruba rok od voleb a v době silné druhé vlny koronavirové nákazy, debatu o rekonstrukci vlády, a to nejen na úrovni ministrů, ale také osoby samotného premiéra.

K jejich iniciativě se předběžně přidala i třetí vládní strana Sme rodina, definitivní rozhodnutí má oznámit příští týden.

Matovič a jeho hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti případné personální změny dosud blíže nekomentovali. Čtyřčlenná koalice si v parlamentu udržuje až ústavní většinu, byť ji na znak nesouhlasu s politikou Matoviče opustili dva poslanci.

„Nejde o Sputnik, ale o politikaření“

Krize v koalici navenek propukla poté, co Matovič a ministr zdravotnictví Marek Krajčí zajistili nákup ruské vakcíny a oba politici se v pondělí zúčastnili dovozu první zásilky. SaS i Za ľudí prosazovaly, aby země vyčkala na registraci Sputniku V u EMA.

„Nejde o Sputnik, ale o politikaření. I mě znechucují neustále spory ve vládě, vzkazy přes média, zbytečné rozdělování společnosti,“ uvedla šéfka strany Za ľudí Veronika Remišová ke krizi v koalici.

Z vyjádření koaličních politiků vyplývá, že si nepřejí předčasné volby. Případná výměna premiéra by vedla k pádu nynější vlády. Koalice by ale mohla složit nový kabinet, který by následně požádal sněmovnu o důvěru.

Podobný postup zažilo Slovensko naposledy v roce 2018, kdy v zájmu řešení politické krize po vraždě novináře Jána Kuciaka podal demisi premiér Robert Fico. Ve funkci předsedy vlády Fica vystřídal tehdejší místopředseda jeho strany Smer – sociálna demokracia Peter Pellegrini. V jeho kabinetu pak pokračovala většina ministrů Ficovy vlády.