Německo odmítlo, Bosna souhlasila. Erdogan v Sarajevu uspořádal mítink před červnovými volbami

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v Sarajevu na svém jediném předvolebním shromáždění v zahraničí vyzval Turky žijící mimo vlast, aby ho hromadně podpořili v červnových volbách, stejně jako jeho vládní Stranu spravedlnosti a rozvoje (AKP). Zároveň kritizoval některé evropské země, které mu nedovolily uspořádat podobné předvolební akce pro tamní silné turecké menšiny.

Setkání se konalo na sarajevském bývalém olympijském stadionu, který má kapacitu asi 20 tisíc lidí. „Jste připraveni uštědřit jednu osmanskou facku teroristickým organizacím a jejich místním i zahraničním pomahačům? Jste připraveni podpořit mne rekordním počtem hlasů v prezidentských volbách?“ obrátil se Erdogan na Turky žijící v zahraničí, kterých se v hale sešlo asi 10 tisíc.

Parlamentní i prezidentské volby se v Turecku uskuteční 24. června. Autoritářský turecký vůdce v nich usiluje o znovuzvolení a o zachování AKP u moci s ještě výraznější převahou v zákonodárném sboru. V těchto volbách jde o rozhodnutí důležité „pro další století naší země“, prohlásil k tomu Erdogan.

Akce v Sarajevu, organizované jako kongres Unie evropských tureckých demokratů (UETD), se zúčastnili také bosenští Turci a Turci žijící v dalších balkánských zemích. Rakousko, Nizozemsko a Německo, kde jsou početné turecké menšiny, Erdoganovi ani jiným tureckým politikům vést volební kampaň neumožnily.

„Evropské země, které se považují za kolébku demokracie, propadly ve zkoušce,“ prohlásil v neděli Erdogan. „Dnes jsme v Sarajevu a tímto činem Bosna a Hercegovina ukázala, že je demokratickým státem,“ ocenil turecký prezident možnost setkat se s tureckými voliči žijícími v zahraničí v bosenské metropoli.

Už loni odmítla řada evropských zemí agitace tureckých představitelů před konáním kontroverzního referenda o turecké ústavní novele. Kromě Německa, Nizozemska a Rakouska se postavilo proti také Švýcarsko, kde žije asi 120 tisíc Turků, většina z nich v kantonech Curych, Aargau, Basilej a Vaud.

Turecko má v zahraničí miliony možných hlasů

Podle tureckého ministerstva zahraničí žije v cizině přes 6 milionů Turků, z toho 5,5 milionu v západní Evropě. „Jen v Německu se jedná o téměř 1,5 milionu hlasů,“ uvedl politolog, publicista a spolupracovník ČT Thomas Kulidakis s tím, že volit mohou od roku 2014.

Hlasy turecké diaspory jsou pro turecké politiky velmi důležité. Právě tito voliči sehráli klíčovou roli v Erdoganově těsném vítězství v referendu, které upevnilo jeho moc. Turecko má 79,5 milionu obyvatel.