Diplomatická roztržka pokračuje: Ankara zavírá Nizozemsku ambasádu a konzulát

Turecké úřady podle zdrojů agentury Reuters uzavřely nizozemskou ambasádu a konzulát poté, co Nizozemsko v sobotu ráno zakázalo tureckému ministru zahraničí přistát v Rotterdamu. Večer zase nizozemská policie zabránila turecké ministryni pro rodinu ve vstupu na turecký konzulát v Rotterdamu. Před jeho sídlem na ni čekaly stovky lidí s tureckými vlajkami.

„Nechceme, aby se nizozemský ambasador, který je v tuto chvíli na dovolené, jistou dobu vracel. Našim protějškům bylo jasně vysvětleno, že tak závažná rozhodnutí přijatá vůči Turecku a turecké menšině v Nizozemsku budou mít vážné důsledky – diplomatické, politické, ekonomické i jiné,“ oznámilo turecké ministerstvo zahraničí.

V Rotterdamu demonstrují stovky lidí

Okolí tureckého konzulátu v Rotterdamu jistí policie
Zdroj: Reuters

Před tureckým konzulátem v Rotterdamu se podle agentury Reuters sešlo několik stovek demonstrantů s tureckými vlajkami. Požadují setkání s tureckou ministryní pro záležitosti rodiny Fatmou Betül Sayan Kayaovou, která zde měla původně vystoupit. Nizozemské úřady ovšem její mítink už během dne zrušily. Policie nakonec ministryni ani nedovolila na konzulát vstoupit a její kolonu zastavila nedaleko jeho sídla.

Ministryně zamířila do Nizozemska z Německa poté, co v sobotu ráno nizozemská vláda nepovolila přistát v Rotterdamu letadlu s tureckým ministrem zahraničí Mevlütem Cavusogluem. I on měl ve městě vystoupit a agitovat u místní turecké menšiny před referendem, které v půlce dubna rozhodne o změnách turecké ústavy. Ty podle obav západních států umožní prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganovi získat v zemi prakticky neomezenou moc.

Demonstrace před tureckým konzulátem v Rotterdamu
Zdroj: Reuters

Policie kolem konzulátu vytvořila bezpečnostní bariéru, aby zabránila demonstrantům vniknout do budovy. Podle Reuters do Rotterdamu přijelo demonstraci podpořit i velké množství Turků z Německa.

Ankara Nizozemcům pohrozila, ti v reakci odmítli ministerské letadlo

Turecký ministr zahraničí zamířil z Nizozemska do Francie
Zdroj: Reuters

Nizozemská vláda zakázala letounu s ministrem Cavusogluem přistát v Rotterdamu kvůli jeho výhrůžkám „tvrdými sankcemi“, pokud nebude smět ve městě uspořádat plánovaný mítink. Ten ale už v pátek rotterdamský starosta v zájmu udržení veřejného pořádku zrušil.

Do diplomatické přestřelky mezi oběma zeměmi se zapojil i prezident Erdogan, který (stejně jako minulý týden v případě Německa) označil nizozemskou vládu za nacisty a fašisty.

Řada západoevropských zemí nese s velkou nelibostí, že v nich chtějí Erdoganovi ministři pořádat agitační mítinky na podporu změn turecké ústavy. Několik setkání turecké menšiny s členy vlády bylo minulý týden zrušeno v Německu,  Rakousko chce přijmout zákon, který by podobné akce zcela zakázal, a o zrušení tureckých mítinků požádaly i švýcarské kantony tamní centrální vládu.

Do diskuse vstoupil i německý ústavní soud, podle kterého může Berlín zakazovat sporná vystoupení tureckých vládních činitelů v Německu. Soudci nejvyšší justiční instance v zemi své stanovisko zdůvodnili tím, že platná ústava ani mezinárodní právo nedávají zahraničním státníkům nárok jezdit do Německa a vykonávat tam své úřední funkce. 

Uložit