Německá kontrarozvědka sleduje části hnutí „popíračů covidu-19“, chtějí podle ní delegitimizovat stát

Německá kontrarozvědka sleduje části hnutí Querdenken, které v německých městech pravidelně demonstruje proti karanténním opatřením. Uvedlo to spolkové ministerstvo vnitra, podle nějž má hnutí za cíl „delegitimizovat stát“. Spolkový úřad na ochranu ústavy (BfV) nyní může sbírat informace k jednotlivým osobám a skupinám v rámci hnutí. BfV se obává, že konspirační teorie rozšiřované během demonstrací proti koronavirovým restrikcím přetrvají i po skončení pandemie.

Skupinu Querdenken, jejíž název znamená nekonvenční či jiné myšlení, označuje agentura DPA za hnutí „popíračů covidu-19“, pravicových aktivistů a odpůrců očkování. Podle ministerstva nelze stoupence hnutí zařadit do ustálených škatulek pravicového či levicového extremismu ani islamismu, představuje totiž novou kategorii extremistického hnutí směřujícího k „delegitimizaci státu“.

Legitimní protesty a demonstrace proti vládní politice související s koronavirem byly opakovaně – v poslední době čím dál častěji – zneužívány k vyhroceným střetům, odůvodnilo ministerstvo rozhodnutí.

Ohlašovatelé a organizátoři demonstrací, zejména z řad přívrženců hnutí Querdenken, „zčásti zřetelně ukazují, že jejich program je širší než jen agitace k protestům proti státem vyhlašovaným ochranným opatřením proti koronaviru,“ uvedl úřad.

Kontakty hnutí s radikálními organizacemi, jako jsou Reichsbürger (Říšští občané) či Selbstverwalter (Samosprávci) popírající existenci spolkové republiky a demokratického zřízení, jsou „akceptovány či vyhledávány, ignorování úředních nařízení propagováno a státní monopol na legitimní násilí odmítán“. V dlouhodobé perspektivě je cílem hnutí otřást důvěrou ve státní instituce a jejich představitele, tvrdí ministerstvo.

Některé zemské pobočky BfV už skupinu sledují

Německý ministr vnitra Horst Seehofer (CSU) krok avizoval začátkem dubna. „Tuto scénu máme od počátku pod drobnohledem. Přesně sledujeme to, kdo se jí účastní a jak se u toho chová,“ řekl s tím, že problémy a ochota používat násilí u tohoto hnutí vzrostla.

Některé zemské pobočky BfV začaly skupinu Querdenken sledovat již dříve. Jako celek sleduje hnutí Bádensko-Württembersko, Bavorsko pouze jeho část.

BfV se podle březnových informací médií rozhodla sledovat i celou parlamentní opoziční stranu Alternativa pro Německo (AfD), neboť ji podezírá z pravicového extremismu. Soud jí to ale zatím zakázal. Už předtím se o AfD začaly zajímat tajné služby v několika spolkových zemích, mimo jiné v Braniborsku nebo Sasku.