Nejdřív nucené zastavení vysílání, teď likvidace. Liberální rádio Echo Moskvy končí

Představenstvo ruské liberální rozhlasové stanice Echo Moskvy většinou hlasů rozhodlo o likvidaci stanice a jejího webu, uvedlo ve čtvrtek rádio na svém webu. O dva dny dříve úřady zastavily vysílání Echa – spolu s nezávislou internetovou televizí Dožď – kvůli tomu, jak tato média informovala o ruské invazi na Ukrajinu.

Ruská generální prokuratura uvedla, že Echo Moskvy a Dožď na svých internetových stránkách zveřejnily „materiály s výzvami k extremistickým aktivitám a lživé zprávy o postupu ruské armády“.

Vysílání stanice pokračovalo prostřednictvím internetových streamů, na některých platformách však bylo zablokováno na žádost ruského cenzurního orgánu Roskomnadzor a prokuratury. Videoserver YouTube zase blokoval vysílání rádia na území EU s odvoláním na „propojení s Gazpromem“, který stanici většinově financoval.

Stanice Echo Moskvy byla v Rusku i v zahraničí považována za jedno z hlavních a podle kritiků Kremlu i jedno z posledních nezávislých médií v zemi. Vysílala zejména zprávy a debaty zaměřené na politické a sociální otázky Ruska. Její často nekompromisní kritika ruských politických poměrů byla početnému táboru stoupenců prezidentského kurzu trnem v oku.

Miliony posluchačů, hlavně vzdělanějších

Stanice měla v Moskvě přibližně 900 tisíc a v dalších ruských regionech dalších 1,8 milionu každodenních posluchačů. Posluchačskou základnu tvořili Rusové nad 40 let s vyšším vzděláním, žijící převážně ve městech. Program stanice bylo možno sledovat a poslouchat i na jejích webových stránkách, které denně navštívilo asi 700 tisíc lidí.

Stanice začala vysílat v srpnu 1990 a o rok později jako jedna z mála vystoupila proti komunistickému pokusu o převrat v tehdejším Sovětském svazu. Ještě v éře perestrojky na konci komunismu se Echo Moskvy stalo symbolem nezávislosti ruských médií a význam stanice dodnes daleko převyšoval okruh posluchačů. Její umlčení bylo podle ruských opozičních novinářů pouze otázkou času.