Na jihovýchodě Íránu policisté stříleli do demonstrantů. Nejméně dva zemřeli

Bezpečnostní složky ve městě Záhedán na jihovýchodě Íránu střílely do účastníků pátečního protivládního protestu. Podle agentury AFP o tom informovala organizace HRANA, která monitoruje porušování lidských práv v Íránu. Podle agentury AP jsou na místě údajně mrtví. Policie v Záhedánu krvavě potlačila demonstrace také před čtyřmi týdny. Protesty pokračují v celé zemi.

„Speciální policejní jednotky zasáhly proti demonstrantům a střílely do davu shromážděného po pátečních modlitbách v Záhedánu,“ napsala na Twitter agentura HRANA. Na doprovodném neověřeném videu z dnešního protestu u centrální mešity v Záhedánu jsou vidět utíkající demonstranti a je slyšet střelba.

Místní aktivisté, na které se odkazuje agentura AP, hovoří o nejméně dvou mrtvých. Další snímky zveřejněné na sociálních sítích zachycují stopy krve na dlažbě. Nevládní organizace NetBlocks, která se zabývá sledováním provozu na internetu, později uvedla, že v Záhedánu je patrně přerušen přístup k internetu.

Násilnosti v Záhedánu se odehrávají v době vlny protivládních protestů po celé zemi, kterou vyvolala smrt dvaadvacetileté Íránky kurdského původu Mahsy Amíníové, kterou mravnostní policie zadržela, protože měla příliš volně nasazený hidžáb – šátek, který musejí ženy v Íránu nosit na veřejnosti od islámské revoluce z roku 1979. Podle policie utrpěla infarkt, podle kritiků a své rodiny však zemřela na následky policejní brutality.

Záhedán, metropole chudé provincie Sístán a Balúčistán, je podle AP dějištěm nejnásilnějších střetů mezi demonstranty a bezpečnostními složkami během současné protestní vlny. Podle lidskoprávní organizace IHR zde během střetů vyvolaných znásilněním mladé dívky policistou zamřelo před čtyřmi týdny třiadevadesát lidí.

Íránské úřady podle místních státních médií v pátek propustily dva vysoké bezpečnostní činitele v Záhedánu, včetně policejního šéfa. Provinční bezpečnostní rada zároveň oznámila výsledky vyšetřování provedeného na žádost íránského prezidenta Ebrahíma Raísího. Z nich vyplývá, že byli zabiti nevinní civilisté a někteří policisté pochybili.