Na Ground Zero se rozjela stavba všech budov

New York - Po šesti a půl letech likvidačních prací, tvorby architektonických návrhů a příprav Manhattan znovu ožívá stavebním ruchem. V minulých dnech začaly s mírným zpožděním stavební práce na dalších třech budovách na prostranství zvaném Ground Zero, které zbylo po útoku unesenými letadly z 11. září 2001. Stavba Věže svobody, nové newyorské dominanty, která vyrůstá v místě teroristy zničeného Světového obchodního střediska (WTC), dosáhne v nejbližších měsících úrovně okolních ulic.

Příčin zpoždění výstavby bylo podle spolupracovníka ČT Dušana Neumanna několik. Vedle těch politických, finančních nebo architektonických hrály svou roli i důvody emotivní: „Mnoho pozůstalých po obětech vůbec nechtělo, aby se na Ground Zero něco stavělo.“

Přímo na místě, kde stávaly věže WTC, tedy vznikne prostranství s památníkem 2 749 obětem teroristického útoku. Věž svobody, která bude obklopena pěti dalšími nižšími budovami, vyrůstá v jihozápadním koutě pozemku.

Podle představitelů města a developerské firmy Larryho Silversteina, která na místě WTC buduje tři mrakodrapy, se dnes v 6,5 hektaru rozlehlé jámě hluboké téměř 25 metrů pracuje prakticky na všech projektech. V současné době se dokončují práce na základech Věže svobody, která vzniká podle návrhu architekta Davida Childse. „Je vidět několik ocelových nosníků, které přesahují úroveň ulice,“ popisuje situaci Neumann. Svými 541 metry, tedy 1 776 stopami, které symbolizují rok založení USA, překoná Věž svobody zborcené mrakodrapy WTC o 124 metrů. Celá budova by měla stát koncem roku 2010. V té době mají být hotové i hrubé stavby dalších dvou budov, vysokých 350 a 297 metrů. Podle plánu stavebních prací bude v tomto roce také park památníku připraven pro výsadbu více než 400 stromů.

Druhá nejvyšší stavba areálu WTC dosáhne svého vrcholu ve 387 metrech v závěru roku 2011. Rok poté má být celé místo někdejší tragédie zcela dokončeno a budovy vhodné pro nastěhování nájemníků, především finančních a právnických firem a obchodních a produkčních společnosti. Jediná budova, která byla zatím postavena v těsné blízkosti tragédie, slouží nájemníkům už rok a půl.

Na výstavbě mrakodrapů, vestibulu metra a památníku se během pěti let vystřídá přes 10 000 dělníků. Příští čtyři výškové budovy, z nichž dvě budou vyšší než dosavadní newyorská dominanta Empire State Building, vzniknou ze 141 000 tun oceli a 453 000 krychlových metrů betonu.

Obnovu místa zasaženého teroristickými útoky provázely dohady a spory o jeho budoucí podobě a financování, které se odrazily v několikerém odložení termínu výstavby. Zdržení způsobila i jednání s pojišťovnami a také podrobné hledání pozůstatků obětí. Plány musely být několikrát změněny, mimo jiné i kvůli protestům pozůstalých a vyšším bezpečnostním nárokům.