Mladí Kaliforňané se už v soláriích smažit nebudou

Los Angeles – Kalifornie se stane prvním americkým státem, kde se od příštího roku nebudou moci opalovat v soláriu osoby mladší osmnácti let. Cílem zákonodárců je uchránit mladé lidi před nebezpečným zářením. Nový zákon znamená zásah do rozpočtu tamních provozovatelů solárii, protože osoby mladší 18 let tvoří až 10 procent zákazníků.

Užívání solárii reguluje mnoho amerických států, ale Kalifornie je první, která to mladým zakazuje úplně. Podobné nařízení přijalo od loňského září například Rakousko, solária jsou dětem a mládeži nepřístupná i v Německu, Itálii a Francii.

Před častými návštěvami solárií již několik let varuje Evropská komise. Doporučuje, aby se umělého slunění vyvarovali hlavně mladí do 18 let, lidé s citlivou pokožkou či s velkým množstvím neobvyklých mateřských znamének. Letos v únoru zveřejnila výsledky průzkumu, podle něhož každý sedmý přístroj v EU nesplňoval normu o množství ultrafialového záření.

Ze zdravotnických statistik vyplývá, že počet pacientů se zhoubným melanomem narůstá. Podle některých odborníků výrazně stoupá riziko vzniku rakoviny, pokud lidé s opalováním v soláriích začnou před 30. rokem věku. Nadměrné používání opalovacích strojů prý přispívá k onemocnění a k rychlému stárnutí kůže.