Libyjská vláda, kterou podporuje OSN, odmítla příměří. Sarrádžovy síly táhnou na ropná pole v Syrtě

Studio ČT24: Příměří v Libyi (zdroj: ČT24)

Síly loajální libyjské vládě v Tripolisu (GNA) v pondělí pokračují v postupu na město Syrta východně od metropole. Dochází k tomu za situace, kdy Egypt, který podporuje rivalské východolibyjské jednotky (LNA) vedené polním maršálem Chalífou Haftarem, doporučil příměří mezi oběma znepřátelenými stranami libyjského konfliktu. Tématu se věnoval i zahraniční zpravodaj ČT Václav Černohorský.

Příměří navrhoval o víkendu egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí. Návrh přijal východolibyjský parlament i Haftar. Nicméně ozbrojené síly loajální libyjské vládě, kterou uznává OSN, klid zbraní odmítly a místo toho se posouvají dále na východ k přímořskému městu Syrta.

To podle jejich mluvčího podpořil také libyjský premiér Fáiz Sarrádž. Postupu na Syrtu minulý týden předcházelo vytlačení jednotek Haftarovy armády z hlavního města Tripolisu a strategického města Tarhúna na západě země.

„Vláda premiéra Sarrádže se staví k egyptskému návrhu příměří odmítavě. Už dříve se dala slyšet, že generál Haftar pro ně není důvěryhodný partner. To se odráží i na bojišti, vojenské síly GNA teď podnikají boje v okolí města Syrty, které je důležité z hlediska ropného průmyslu. Boje o něj jsou mnohem intenzivnější, protože se postup GNA zpomalil,“ uvedl Černohorský.

GNA by dobytím Syrty získala strategický bod

Syrtu do roku 2016 ovládala organizace Islámský stát, od ledna letošního roku ji mají pod kontrolou síly maršála Haftara. Jejím dobytím by vláda v Tripolisu získala strategický bod pro další postup na východ a možné získání kontroly nad životně důležitými ropnými poli a vrty. Ty byly kvůli akcím kmenů podporujících Haftara od ledna tohoto roku mimo provoz. 

Libye tak byla odříznutá od největšího zdroje svých příjmů, ropné společnosti se ale nyní postupně začínají navracet k činnosti. Snaha o dobytí Syrty ukazuje, že GNA a její hlavní spojenec Turecko se snaží navázat na sérii nedávných vítězství. GNA dostává kromě toho pomoc od Kataru a Itálie.

Tripoliská vláda premiéra Sarrádže v minulosti své spojence několikrát požádala o dodávky zbraní, které měly zabránit postupu Haftarových sil. „Turecko je poskytlo s tou podmínkou, že vláda podepíše obchodní smlouvu ohledně ekonomické zóny a ropných polí. Evropská unie varovala, že pokud Turecko bude v těchto praktikách pokračovat, zvýší proti němu sankce,“ popisuje Černohorský.

Pro Haftarovy síly pracují tisíce žoldáků ze skupiny Wagner

Východolibyjská vláda se naproti tomu opírá o podporu Ruska, Spojených arabských emirátů, Egypta a Francie. Kreml své zapojení do konfliktu popírá, po boku Haftarových vojáků nicméně působí tisíce žoldáků ze skupiny Wagner, která má k ruské vládě blízko.

V nedávné době byly podle Černohorského rovněž zveřejněny satelitní snímky, které zobrazují stíhačky ruské výroby na východolibyjských základnách. „Podle Pentagonu je tam poslalo Rusko. Kreml předtím letadla nechal přemalovat v Sýrii, aby bylo vidět, že Rusům nepatří,“ tvrdí Černohorský.

V Syrtě se narodil plukovník a libyjský diktátor Muammar Kaddáfí. Ten byl v roce 2011 s pomocí Západu svržen. O moc v zemi od té doby vedle mnoha ozbrojených skupin usilují dva kabinety. Ten na východě, který má podporu Haftarovy armády, neuznává vládu premiéra Sarrádže v Tripolisu.