Lesní požáry ve Skandinávii, prachová bouře v Polsku. Výrazná sucha postihla řadu zemí Evropy

Horizont ČT24: Sucha sužují Evropu (zdroj: ČT24)

Výrazné sucho trápí letos řadu států v Evropě. Na nedostatek vláhy si stěžují polští zemědělci, stejně tak jako farmáři v Německu nebo Řecku. K tomu se teď na řadě míst přidaly navíc lesní požáry – jev typický spíše pro jih Evropy hlásí třeba Skandinávie. Okolí polské Poznaně zase zasáhla prachová bouře, kvůli které dokonce bouraly dva kamiony, protože nebylo vidět ani na 20 metrů.

Podle expertů je na vině extrémní sucho a silný vítr, které jsou navíc ideální pro vznik a šíření požárů. Jenom v dubnu jich v Polsku napočítali přes dva tisíce. Škody, které oheň napáchal, v přepočtu šplhají k deseti miliardám korun.

Některé polské farmáře oheň zlikvidoval, jiní se neobejdou bez pomoci. V několika vojvodstvích ve střední a severní části Polska platí kvůli suchu a silnému větru nejvyšší stupeň ohrožení.

„Pokud se bude toto sucho opakovat – a to nelze vyloučit – tak farmářům poskytneme různé formy pomoci,“ vyjádřil se k aktuální situaci polský ministr zemědělství Krzysztof Ardanowski. Kritici ale tvrdí, že stát měl suchu lépe předcházet – teď ho boj s klimatem vyjde násobně dráž. 

Riziko požárů
Zdroj: Copernicus EU

Jak vyplývá ze satelitních dat, tak je na tom Polsko co se týče sucha a rizika požárů vůbec nejhůř v celé Evropě. Podle evropského projektu Copernicus jsou na tom podobně i některé části Německa a České republiky.  

Právě v Německu – podobně jako u nás – jsou stovky míst, na které od února nedopadla jediná kapka vody. Braniborské ministerstvo životního prostředí v úterý vyhlásilo celoplošně pro spolkovou zemi nejvyšší stupeň nebezpečí požárů.

Německá meteorologická služba (DWD) kromě toho varovala před velmi silným ohrožením také jih Meklenburska-Předního Pomořanska, severní Sasko, východ Saska-Anhaltska a oblast kolem dolnosaského města Celle.

Vznítit les může i jediná odhozená cigareta

Společnosti spravující dolnosaské lesy se dokonce domnívá, že nebezpečí lesních požárů je ještě o něco vyšší než loni. „Důvodem jsou uschlé zbytky rostlin z minulého roku,“ řekl mluvčí lesní správy Mathias Assmann.

Les přitom podle lesníků může vznít i neuhašený nedopalek.  „Jedna odhozená cigareta vznítí menší oheň, který pak může velmi rychle zachvátit i celý les,“ uvedl Knut Sierk, lesník ze Správy dolnosaských lesů.

To se stalo i na dvou místech ve Skandinávii. Lidská chyba v kombinaci s vyprahlou půdou zřejmě stála za rozsáhlými požáry ve Švédsku i Norsku. Hořelo i v chráněných vřesovištích na severu Anglie.