Kubánci se těší volnějšímu režimu. Na ostrově díky reformám vznikají nové podniky

Horizont ČT24: Na Kubě začínají podnikat (zdroj: ČT24)

Kubánští živnostníci si zvykají na novou realitu – na začátku měsíce padla na karibském ostrově většina omezení pro soukromé podnikání. Uspíšit část ekonomických reforem donutily vládu červencové protesty kvůli nedostatku základních surovin a nezvládání koronavirové krize.

Bratři Fernándezovi jsou přesvědčení, že jsou jediní na ostrově, kdo se živí výrobou sušeného ovoce. Jeden z nich, Oscar, vysvětlil, proč svůj rodinný podnik založili uprostřed koronavirové krize.

„Jakýkoli podnik, který vznikne teď a bude nabízet nové služby a výrobky, najde uplatnění. Ekonomika je totiž prakticky nová,“ uvedl.

Největší možnosti dosud Kubáncům nabízel turismus. Od konce 90. let patřil mezi vybrané sféry, v kterých směli s řadou omezení soukromě podnikat. Množství oborů vláda od začátku měsíce značně rozšířila, stejně tak i počet zaměstnanců.

Demonstrace se vyplatily

K urychlení částečných ekonomických reforem donutily komunistickou vládu nedávné protesty po celé zemi – největší za poslední tři dekády. V půlce července vyhnal tisíce Kubánců do ulic nedostatek základních surovin, opakující se výpadky proudu, ale i kolabující nemocnice kvůli pandemii covidu-19.

„Jsme tu kvůli represi proti lidem. Kvůli režimu umíráme hlady, celá Havana se hroutí k zemi, my jsme bez domova, bez ničeho. Ale peníze na nové hotely mají,“ řekl tehdy jeden z demonstrantů.

Režim ale nenechal nic náhodě. Policie zatkla stovky demonstrantů. Do ulic vyšli současný i bývalý vůdce, aby dokázali sílu komunistické strany. Z organizování a financování protestů obvinili Spojené státy.

Silná zůstává strana v potlačování základních lidských svobod. V půlce měsíce zavedla přísnější kontroly nad sociálními sítěmi. Odůvodňuje to bojem proti dezinformacím. Trestat má jakékoli činy, které povedou k narušení veřejného pořádku.

„Režim se snaží limitovat prostor, kde mají lidé nejen svobodný přístup k informacím, ale i možnost informace šířit a vyměňovat si je,“ varovala Erika Guevara Rosasová z Amnesty International.

Nespokojenost Kubánců se podle kritiků snaží režim kompenzovat podle čínského modelu volnějšími pravidly v podnikání.

Příležitost, které se chopili bratři Fernándezovi. Své sušené ovoce zatím prodávají jen on-line a ve třech vybraných podnicích. V příštích letech by si rádi postavili vlastní továrnu a své výrobky vyváželi do zahraničí.